Venezias ikoniske kanaler rammet av tørke

Uvanlig lav vannstand har sørget for at flere av de tidligere så romantiske kanalene er tørrlagt for andre år på rad.

Den italienske byen Venezia er et av de mest populære reisemålene for romantisk anlagte par i alle aldre som ønsker seg en kveldstur med gondol gjennom de mange kanalene, omgitt av vakker arkitektur. Ifølge målinger synker byen med en til to centimeter i året.

Men de siste dagene har tilreisende turister blitt møtt av alt annet enn magiske omgivelser. I stedet har de måttet nøye seg med å ta bilder av gondoler som ligger på tørrlagte brosteiner og svarte gjørmebanker, omgitt av store mengder søppel og annet skrot, skriver Nzherald.

Årsaken til denne forvandlingen skyldes at tidevannet er historisk lavt for andre år på rad. I år er vannstanden hele 70 centimeter lavere enn normalen, og regnmangelen i Nord-Italia har ikke gjort forholdene bedre. Resultatet er at mange av kanalene rett og slett mangler vann til å kunne transportere gondoler og taxi-båter.

Les også: 10 kanalbyer som ikke er Venezia

(Saken fortsetter under)

Mange av gondolene havnet på tørrlagte og forsøplede mudderbanker da vannet trakk seg tilbake. Foto: Andrea Merola/ANSA via AP

Byen sliter samtidig med stadig synkende innbyggertall. Siden 1951 har Venezia befolkning krympet fra 175.000 til omkring 55.000 fastboende som følge av stadig høyere boligpriser og husleie. En stor andel utleiere velger å leie ut til besøkende turister via Airbnb fremfor til lokale studenter.

Organisasjoner som Generation 90 ønsker at det skal innføres et tak for hvor mange besøkende som skal få adgang til byen daglig, tiltak mot invasjonen av cruiseskip og for å takle den stigende boligkrisen. Det er også kommet ønske om å innføres en Airbnb-skatt lik den som er innført i Firenze, der utleier må betale 2,50 Euro (cirka 23,50 kroner) per gjest per natt.

Les også:

– Turistene tror dette er et slags Disneyland

Reisemålene som gir frykt og mareritt

Foreviger urbefolkningenes kultur før de forsvinner

Personvernpolicy