– Nye observasjoner av isolert indianerstamme

Artikkelen fortsetter under annonsen

En ukjent Yanomamö-landsby har blitt oppdaget ved overflyvning i Amazonas-regnskogen. Kontakt med den moderne verden kan bety slutten for stammens levevis, frykter aktivister.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om de fleste av jordas kriker og kroker i dag har blitt grundig gjennomsøkt, finnes det likevel fortsatt mennesker som har klart å isolere seg nærmest totalt fra omverdenen.

Nye bilder frigjort av organisasjonen Hutukara viser en stamme Yanomamö-indianere, som trolig har levd svært isolert i en årrekke. Bildene viser en tradisjonell Yano, en sirkelformet landsby bestående av gapahuker, hvor alt av yanomamöenes daglige aktiviteter foregår.

Navnet staves også yanomami og yanomama.

Bildene ble tatt i midten av desember av Brasils byrå for urfolksspørsmål, Fundação Nacional do Índio. I motsetning til andre «isolerte grupper» ble det hos stammen på bildene ikke observert noen form for industrielle produkter, som aluminumskar, stålmacheter eller tekstiler, melder National Geographic.

Ifølge tidsskriftet dreier det seg trolig om en gruppe som også ble observert for fire år siden, og man ikke visste hvordan hadde klart seg siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: På denne paradisøya er det totalforbudt å gå i land

Truet kultur

I tusenvis av år har denne stammen yanomamöer klart å bevare sin tradisjonelle livsstil, men nå trues de av økt aktivitet i området.

Selv om denne delen av Amazonas-regnskogen er under beskyttelse av staten i Brasil, nærmer ulovlige gullgravere seg landsbyen med stormskritt. Dersom yanomamiene ikke skjermes mot inntrengerne, vil utfallet kunne bli katastrofalt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere møter mellom yanomamöer og omverdenen har for det meste resultert i utslettelse for indianerne, ofte gjennom overføring av sykdommer som yanomamiene ikke har immunforsvar mot.

Les også: Mindre avskoging i Colombia i fjor

Pressede myndigheter

Etter hvert som aktiviteten i Amazonas tiltar, legges det større press på myndighetene til å gjøre mer for å beskytte urfolk. En rapport publisert tidligere i år viser at hele 90 prosent av de innfødte i Amazonas lider av kvikksølvforgiftning som følge av økt industrialisering.

Det er anslått at det finnes om lag 5 000 gullgravere i området rundt den nyoppdagede landsbyen.

Les også: Cahuila-indianerne jobber for å holde liv i tradisjonene