Iransk ferieøy håper mindre strenge regler vil tiltrekke turister

Fargerike paraplyer setter farge på denne gaten på den iranske ferieøya Kish. Foto: AFP Photo
Fargerike paraplyer setter farge på denne gaten på den iranske ferieøya Kish. Foto: AFP Photo

På Kish kan kvinner trekke sjalet bakover og menn gå i bermudashorts uten å bli oppsøkt av moralpolitiet. Nå håper iranske investorer at øya skal bli en turistmagnet.

Øya Kish i Persiabukta er resultat av at det islamske regelverket ikke er like strengt på der som i store deler av fastlands-Iran. Her er moralpolitiets grønne og hvite biler et sjeldent syn. Går du på restaurant vil du kunne se kvinner med sigaretter i hånden mens fargerike skaut er skjøvet helt tilbake slik at sminke og fjonge frisyrer kommer til sin rett.

På brygga går mennene i bermudashorts og ute på vannet suser motorbåtene forbi, mens menn og kvinner sitter sammen ombord. På mange måter ser det ut som om lite har endret seg siden sjahen og hans familie ferierte her før den islamske revolusjonen i 1979.

(Saken fortsetter under)

Iranske menn har vanligvis forbud mot å gå i kortbukser, men på Kish er regelverket mindre strikt enn i store deler av Iran. Foto: AFP Photo
Iranske menn har vanligvis forbud mot å gå i kortbukser, men på Kish er regelverket mindre strikt enn i store deler av Iran. Foto: AFP Photo

Luksusbiler og palmealléer

Øya Kish i Persiabukta er kjent for asurblått hav som er så klart at du kan se det undersjøiske dyrelivet uansett når på året du befinner deg på en av de mange hvite strendene.

Med sine cirka 100 kvadratkilometer og 26.000 fastboende er ikke Kish spesielt stor. Palmetrær står langs alléene som går rundt på øya, bygningene er moderne og nye kjøpesentre spirer opp overalt. Samtidig er det ikke lange avstanden mellom luksusbilene som suser avgårde.

Nå pumper iranske investorer inn store pengesummer i feriestedet der målet er å tiltrekke seg velstående tilreisende fra storbyen Dubai som ligger kun 200 kilometer unna på den andre siden av gulfen. Håpet er at de mindre strenge muslimske regler skal bli avgjørende.

Les også: Syv storslagne severdigheter i Teheran

Atomavtale gav turist-boom

Etter landet signerte den mye omtalte atomavtalen, er Iran på full fart inn i det gode selskap. Besøkstallene har hoppet fra 2,2 millioner i 2009 til 5,2 millioner i 2015, og myndighetene forventer ytterligere økning når 2016 skal telles opp.

Vestlige, ikke-muslimske tilreisende foretrekker oldtidsminner fremfor sandstrand når de besøker Iran. Derfor har Kish prioritert å rette oppmerksomheten mot muslimske turister som blant annet kommer for å få et avbrekk fra sosiale strukturer.

Et annet viktig lokkemiddel er at Kish var den første og mest betydningsfulle av syv frihandelssoner som ble opprettet på 1990-tallet for å tiltrekke investeringer og bidra med import av forbruksvarer.

Les også: Fotturer i Midtøsten: – Her kan turister vandre gjennom historien

(Saken fortsetter under)

I 2010 kåret The New York Times øya til en av verdens ti vakreste. Foto: AFP Photo

Ikke en dråpe alkohol

Men selv om islamske regler er mindre strenge på Kish, er de ikke helt borte.

Det finnes for eksempel ingen barer eller klubber på øya - eller noe alkohol i det hele tatt for den saks skyld. I tillegg må menn og kvinner bruke separate strender, noe som splitter opp familiene som kommer for å ta seg en dukkert i sjøen.

Dette er med på å legge enkelte kjepper i hjulene for investorene som ønsker å tiltrekke velstående ferierende som ikke er redd for å dra kortet noen ekstra ganger under oppholdet.

En av investeringskonsulentene, Massoud Gilani, prøver å sette en optimistisk vri på problemet.

– Man kan drikke og kose seg i Dubai, og komme til Kish for å slappe av, sier han til nyhetsbyrået AFP Relaxnews.

Les også:

Reisebyrå: – Alle kan ha godt av å reise alene

Kåret til verdens beste spa-hotell

27-åring har snart besøkt alle land i verden på rekordtid

Lonely Planet: Disse stedene bør du besøke i 2017

Personvernpolicy