Meny

Fant skjult pyramide på Yucatán

Kukulkan-tempelet ved Chichén Itzá (i bakgrunnen). Inne i denne pyramiden skjuler det seg to andre. Foto: Rodolfo Araiza G/Flickr ((CC BY-ND 2.0)).
En tredje pyramide har blitt påvist med lysbølger, inne i den berømte Kukulkan-pyramiden på Yucatán-halvøya i Mexico.
Et diagram som viser forskernes funn på innsiden av Kukulkan-pyramiden. Illustrasjon: Universidad Nacional Autónoma de México.

Den ti meter høye pyramiden er funnet inne i to andre byggverk, som sammen utgjør den 30 meter høye pyramiden Kukulkan (El Castillo) ved mayaindianernes seremonielle senter Chichén Itzá. Arkeologene i prosjektet fortalte om funnet onsdag.

Maya-sivilisasjonen i Mellom-Amerika hadde sitt høydepunkt på 500-tallet e.Kr. Den minste, nylig oppdagede, pyramiden ble oppført mellom år 550 og 880, ifølge ingeniørene og antropologene som har jobbet med undersøkelsene.

Kukulkan var navnet til en slangegud med fjær, men ble også brukt som tittel på historiske personer.

Det midterste byggverket ble oppdaget på 1930-tallet, og er antatt å stamme fra perioden 800-1000. Den største, ytterste pyramiden antas å ha stått ferdig en gang i perioden 1050-1300.

Kukulkan (El Castillo) ved Chichén Itzá. Verdensarvstedet har omkring én million besøkende årlig. Foto: Kirt Edblom/Flickr/(CC BY-SA 2.0)

Funnet tyder på at pyramiden, også kjent som «El Castillo» (slottet), hadde tre byggefaser:

– Det er som en russisk matrjosjka-dukke. Under den større finner vi en ny, og enda en innenfor der, sa prosjektlederen Rene Chavez Seguro under en pressekonferanse ved Det nasjonale autonome universitetet i Mexico, ifølge AFP.

Det var ulike grunner til denne byggeskikken, inkludert nedbryting av opprinnelige byggverk, eller at det kom nytt lederskap, fortalte eksperten Denisse Argote.

Les også:  Underjordisk dødskanal oppdaget under tempel

Hellig, underjordisk elv

Den minste pyramiden ble funnet ved bruk av lysbølger, en tomografisk metode som lar arkeologene granske pyramiden uten å skade byggverkene, heter det i en pressemelding fra universitetet (på spansk).

Den nyoppdagede strukturen later til å ha en trapp, og kan ha et alter på toppen. Forskerne tror alteret eller tempelområdet på toppen av den innerste pyramiden kan være bevart. Strukturen er nå kartlagt, men det er uklart om den vil bli utgravd.

Den hellige slangen Kukulkan, motiv fra Yaxchilan. Illustrasjon: Wikimedia Commons (Public Domain).

Funnet kan gi ny kunnskap om den opprinnelige mayakulturen.

I fjor oppdaget arkeologene at Kukulkan-pyramiden er bygget over en underjordisk elv, som er vanlige i området og ble betraktet som hellige av mayaindianerne.

Les også:  Maya-magi i Mexico

– Kan finnes flere

Funnet som ble annonsert denne uken kan være helt nytt, eller vise seg å være en del av en struktur som ble påvist allerede på 40-tallet, sier den amerikanske antropologiprofessoren Geoffrey Braswell ifølge Phys.org.

Han tok ikke del i den nyeste studien, men har tidligere gjort forskningsprosjekter ved Chichén Itzá

Under utgravninger i den midterste pyramiden på 40-tallet fant arkeologene en tredje plattform begravd inne i den.

– Tunnelene var ustabile, så vi vet svært lite om denne plattformen, skriver Braswell ifølge Phys.org.

– Den tredje «russiske dukken» kan vise seg å være en av flere små «pyramide-dukker» inne i det samme skallet. Vi vet rett og slett ikke.

Den førcolumbianske mayakulturen (1500 f.Kr. til 1524 e.Kr.) utgjorde aldri noe samlet imperium. Tempelbyene var seremonielle midtpunkt i bystater styrt av prestekonger, men Chichén Itzá ser i deler av perioden ut til å ha vært sentrum for en større statsdannelse.

I dag regnes 8 millioner mennesker til mayafolket, disse lever i hovedsak i Mexico, Guatemala, Belize og deler av Honduras.

Øvrige kilder: BBC News , SNL.no

Les også: Oppdag Mexicos underjordiske oaser

Laserskan av Balankanche-grotten ved Chichén Itzá viser hvordan kalksteinssøylene minner om verdenstreet i mayaenes religion. National Science Foundation/CyArk/Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0).Reise
Populært