Reisebyrå: – Alle kan ha godt av å reise alene

Mange foretrekker også å reise alene nettopp fordi det tvinger dem til å utvide horisontene og fordi man slipper å ta hensyn og inngå kompromiss hele veien.
Mange foretrekker også å reise alene nettopp fordi det tvinger dem til å utvide horisontene og fordi man slipper å ta hensyn og inngå kompromiss hele veien. Foto: Colourbox

Mange nordmenn drar på såkalte soloreiser hvert år. Det viktigste er å finne et reisemål som passer dine behov, ifølge reisebyråene.

– Man ser ofte at det å reise alene får frem helt nye sider av oss selv. Noen av oss blir mer sosiale og utadvendte fordi man rett og slett «må», mens andre blir mer ansvarsfulle og skeptiske. Det er jo det som er så spennende, sier presseansvarlig i Apollo Beatriz Rivera til ABC Nyheter.

Hun sier at alle kan ha godt av å reise alene, men hvor vellykket ferien blir kommer veldig an på deg som person, og ikke minst hva målet med reisen er.

– Med mindre målet bare er å koble 100 prosent av for seg selv, lønner det seg å være, i hvert fall til en viss grad, utadvendt, nysgjerrig og åpen for nye mennesker og kulturer, sier Rivera.

Selv om det kan være en fordel om man er uredd for å ta kontakt med fremmede, er det langt ifra et «must», ifølge Rivera.

– Med mindre du låser deg inne på hotellrommet, kommer du til å komme i kontakt med andre uansett.

Les også: Jeg reiser alene ...

Undersøk før du reiser

Det kan lønne seg å tenke seg ekstra nøye om før man velger reisemål, hvis man først velger å reise alene.

– Bli kjent med reisemålet ditt, skikker og hvilke type turister som reiser dit før du drar. Da er du ikke bare forberedt, men du får også mest mulig ut av ferien, sier Rivera.

Kommunikasjonsrådgiver i Ving Sophie Frisholm Damsund mener også at det er viktig å planlegge reisemålet ut fra hva man ønsker å få ut av reisen.

– Gjør deg gjerne noen tanker før du reiser hvis det er første gang du reiser alene. Ønsker jeg å bli kjent med andre eller skal jeg bare nyte tiden alene? Jeg tror man vil trives på de fleste reisemål, og det viktigste er å finne et reisemål som passer dine behov, sier Damsund til ABC Nyheter.

– Hvis du finner et reisemål som passer deg, finner du gjerne også likesinnede på reisemålet, fortsetter hun.

Les også: Geniale triks når du skal ut og reise

Spar penger på overnatting

Flere av reisebyråene er behjelpelige med å finne hoteller som ikke tar ekstra betalt for å bo alene, eller som tilbyr enkeltrom til en rimeligere pris enn dobbeltrom. Ving har et eget tilbud de kaller «Ving Solo».

– Grunnen til at vi har dette er fordi det kan bli unødvendig dyrt å reise alene. Mange hotell tar et tillegg når en person bor alene i et dobbeltrom. Vi ønsket å hjelpe de som reiser alene med et tilbud som passet for dem, sier Damsund.

Også Apollo hjelper sine reisende med å velge rimelige hoteller.

– Mange oppfatter det også som dyrere å reise alene fordi man på de aller fleste hoteller betaler for rommet, og ikke antallet i reisefølge. Et tips er derfor å reise utenom sesong, og se alltid etter hoteller som tilbyr enkeltrom, sier Rivera.

– Et annet tips kan være å velge hostell fremfor hotell. Her tvinges man nærmest til å omgås og bli kjent med andre som reiser alene og veldig ofte ender man opp med å reise videre sammen, fortsetter hun.

Her er reisebyråenes tips til soloreisende:

 • Mange engster seg for å reise alene, spesielt de som ikke har gjort det før. Et godt tips kan være å velge et reisemål du kjenner fra før første gangen.
 • Når man reiser alene er det greit å ta noen forholdsregler med tanke på sikkerhet. Mister man lommeboken når man er flere, har man som regel noen å låne penger av, men om man er alene kan dette bli en større utfordring. Husk å ha pass og et ekstra kredittkort i en safe på hotellet.
 • Ha gjerne jevnlig kontakt med noen hjemme slik at de vet at du har det bra.
 • Ta med bøker om du ikke liker å spise alene på restaurant. Da kan du kose deg med en god bok til maten.
 • Se også etter «sosiale» reisemål. Reisemål som tiltrekker seg backpackere og er kjent for å ha en åpen og imøtekommende kultur.
 • Vær åpen for å møte andre mennesker, lokale og andre reisende. Det kan gjøre ferien til noe helt spesielt.

Les også:

Nyttige tips om lokale trafikkregler før bilferien i Europa

Fotturer i Midtøsten: – Her kan turister vandre gjennom historien

Lonely Planet: Disse stedene bør du besøke i 2017

Topp 10 destinasjoner for soloreisenede:

 1. New Zealand
 2. Norge
 3. Sveits
 4. Costa Rica
 5. Østerrike
 6. Vietnam
 7. Chile
 8. Japan
 9. Sverige
 10. Indonesia

Listen er laget av Travel + Leisure, og landene er rangert etter hvor trygge de er, og hvor lykkelige innbyggerne er i landet.

Se hele listen og begrunnelsen her.

Personvernpolicy