Englands mest hjemsøkte landsby forbereder seg på Halloween

Med over 12 offisielle spøkelser på rundt 1.000 innbyggere, regnes Pluckley som Storbritannias mest hjemsøkte landsby. Her fra kirkegården ved St Nicholas der flere gjenferd skal være sett. Foto: AFP Photo / Edouard Guilhare
Med over 12 offisielle spøkelser på rundt 1.000 innbyggere, regnes Pluckley som Storbritannias mest hjemsøkte landsby. Her fra kirkegården ved St Nicholas der flere gjenferd skal være sett. Foto: AFP Photo / Edouard Guilhare

Med allehelgensaften i luften, gjør spøkelsene seg klare til å komme frem fra skyggene i de stille gatene i Pluckley, visstnok den mest hjemsøkte landsbyen i England.

Dersom du skulle befinne deg på broen Pinnock Bridge i den engelske landsbyen Pluckley og få øye på en sigøynerkvinne, blir det lite hjelp å få dersom du går bort til henne for å spørre om veien. For mens du nærmer deg henne, vil du skjønne hvorfor hun virket tåkeaktig på avstand.

Historien sier nemlig at det er gjenferdet etter en kvinne som tjente penger på å selge brønnkarse som hun hentet fra en nærliggende bekk. Hun skal ha blitt brent til døde på broen, og flere har fortalt at de har sett henne, sittende der på brokanten med pipe i munnen.

Men den ulykkelige sigøynerkvinnen er ikke alene om å hjemsøke Pluckley, som ifølge Guinness Rekordbok er den engelske landsbyen med flest spøkelser.

Kameraet streiket på spøkelsestur

Pluckley ligger syv mil sørøst for London og kan fint nås med blant annet tog. En av de som har besøkt landsbyen med det gufne ryktet, er ABC Nyheter-journalist Sverre Bjørstad Graff. Han minnes at han var eneste passasjer som gikk av da toget stoppet.

Sverre Bjørstad Graff. Foto: Privat
Sverre Bjørstad Graff. Foto: Privat

– Jeg husker at det var litt disig i luften da jeg vandret inn mot landsbyen som altså regnes for å være Storbritannias mest hjemsøkte. Jeg skulle bo på «The Dering Arms», der en grå dame sies å gå igjen, forteller Graff.

Stemningen og rammene virket perfekte for litt erkebritisk uhygge av det overnaturlige slaget. Men skjedde det noe?

– Nje, jeg må vel si at spøkelsene uteble. Jeg fikk tak i en liten brosjyre med oversikt og kart over de anslagsvis 40 spøkelsene mytene forteller om, og ved midnatt tok jeg en tur ut for å besøke disse stedene. Det mest skumle som skjedde, var at digitalkameraet slo seg vrang og nektet å ta bilder fra denne gåturen. Det kan jo være skummelt nok dersom man er i det rette humøret, smiler Graff.

Les også: Spøker det i den eldgamle puben?

Leter etter sitt dødfødte barn

I disse dager er det Halloween-feiringen som råder og Pluckley opplever ikke overraskende en stor tilstrømning av utkledde halloween-entusiaster som blant annet ønsker å besøke byens kirke, St. Nicholas Church. Blant kirkegårdens mange skjeve, værbitte gravsteiner med inskripsjoner som i dag er nærmest uleselige, skal «Den hvite damen» og «Den røde damen» gå igjen.

Sistnevnte skal være gjenferdet til en adelskvinne som skal ha hjemsøkt kirkegården i over hundre år, på evig søken etter sitt dødfødte barn. Den hvitkledde kvinnen skal være sett mens hun bærer på den røde rosen ektemannen la ned i kisten hennes.

Noen få mil unna kan mer vågale spøkelsesjegere begi seg inn blant trærne i Dering Woods - også kjent som Screaming Woods – der du nok har større mulighet til å høre lyden av fugleskrik enn klagerop fra fortapte sjeler.

Les også: Reisemålene som gir frykt og mareritt

Var det noe som rørte seg på den andre siden av glasset på St Nicholas-kirken? Foto: AFP Photo / Edouard Guilhare
Var det noe som rørte seg på den andre siden av glasset på St Nicholas-kirken? Foto: AFP Photo / Edouard Guilhare

Eneste gjest på hjemsøkt jakthytte

Etter å ha vært ute på nattlig vandringstur med et motstridende digitalkamera, var Sverre Bjørstad Graff klar for en natt på «The Dering Arms», en gammel, toetasjes jakthytte, med tre soverom i andreetasje. Graff var eneste gjest den natten, hvis vi da ser bort fra kvinnen i grått som ifølge beretningene skal gå igjen der.

– Jeg opplevde ikke at det skjedde noe uforklarlig eller skummelt da jeg overnattet. Jeg spurte en av de ansatte om hun hadde opplevd noe. Hun kunne fortelle at hun aldri har sett den grå damen selv, men at hun har hørt andre fortelle om henne. Det skumleste hun hadde opplevd var at hun så et glass som veltet - uten noen synlig grunn, forteller han.

– Jeg fikk sove i fred, bortsett fra at jeg våknet midt på natten av noe støy fra vannrørene i bygget. Men det er jo ikke unaturlig at det finnes lyder i gamle hus. Det må mer til for å overbevise meg om spøkelser. Jeg tror jeg har bena godt plantet på jorda, sånn sett.

Les også: Flere tror på spøkelser enn på Gud

Blant spøkelser og familien Larkin

Spøkelsene har vist seg å være god business for Pluckley, men mange av innbyggerne skulle gjerne være Halloween foruten. 63 år gamle John Bridgeman lever like ved kirken og ler oppgitt over spøkelsesjegerne.

Mang en spøkelseshistorie er blitt fortalt mellom veggene på Black Horse pub i Pluckley. Foto: AFP Photo / Edouard Guilhare
Mang en spøkelseshistorie er blitt fortalt mellom veggene på Black Horse pub i Pluckley. Foto: AFP Photo / Edouard Guilhare

– Grupper på et dusin eller flere kommer og vandrer rundt på kirkegården med tente lommelykter. Også lurer de på hvorfor de ikke ser noe spøkelse, forteller han humrende til nyhetsbyrået AFP.

Sverre Bjørstad Graff forteller at han elsker historier og at Pluckley er vel verdt et besøk.

– Men dersom du kommer og tror det er spøkelsesgaranti her, så vil du sannsynligvis bli skuffet. Det jeg likte var at stedet hadde sjarm og autensitet. Jeg liker også godt at de ikke har kommersialisert spøkelsene som stedet forbindes med. Det gir stedet troverdighet.
– Hvor skummel er Pluckley på en skala fra 1 til 10?

– Jeg tror det kommer helt an på årstid og tid på døgnet. Dersom 10 er maks vil jeg vel fleske til med en treer. Jeg tror det er begrenset hvor skummelt et sted kan fremstå når du vet at verdens koseligste serie, «Livet med Larkins», ble spilt inn på samme sted.

Pluckley er forøvrig også kjent som åsted for den svært populære serien tv-serien «Livet med Larkins» som også har gått på norsk TV.
Pluckley er forøvrig også kjent som åsted for den svært populære serien tv-serien «Livet med Larkins» som også har gått på norsk TV.

Les også:

Pass deg for fullmånen!

Er du klar for verdens skumleste ferie?

Spøkelset på Elingaard

Personvernpolicy