Det gode liv på Fyn

<p>I FULL SVING: Thomas Pasfall er selv med og legger opp til den gode stemningen på kjøkkenet, som man har godt innsyn til fra restaurantlokalet.ITAL CAMERA</p>
I FULL SVING: Thomas Pasfall er selv med og legger opp til den gode stemningen på kjøkkenet, som man har godt innsyn til fra restaurantlokalet.ITAL CAMERA

I Danmarks hage er veien kort mellom herregårdene, spisestedene – og eventyrene. Hos Randi Schmidt og Per Hallundbæk finner du alt dette – og mer til – innenfor husets fire vegger

FYN, DANMARK (ABC Nyheter): – Det handler om «det hele», sier Per Hallundbæk på et ganske så forståelig dansk, som kan skyldes mesterkokkens lange fartstid i Norge, nærmere bestemt Engø Gård.

– Våre beste år, mener kona Randi om tiden i Vestfold, men vi tror ikke helt på henne når vi ser de eventyrlige omgivelsene rundt oss.

Falsled i Millinge på Sydfyn er nemlig som et lite himmelrike i veikanten. Med fyr på peisen inne i den lune, tilårskomne bygningen, de typisk hvitkalkede veggene og stråtekte taket er kroen selve sinnbildet på det Danmark vi nordmenn elsker og reiser i hundre-tusentalls for å oppleve.

Igjen og igjen.

Les også: Det er dejlig å være norsk syklist i Danmark

Kortreist mat

Falsled Kro ligger idyllisk til inne i Helnæs Bugt, en halvtime i bil sør for Odense. Utenfor allfarvei, men samtidig lett tilgjengelig. Det gjør at du som regel må være ute i god tid om du vil smake på noen av Pers fenomenale, prisbelønte middagsretter, eller bli over på et av de 19 værelsene.

Som så mange av Danmarks spisesteder på landsbygda har Falsled aner langt tilbake i tid, til 1500-tallet faktisk, da den fikk lisens som «kongelig priviligeret gæstgiveri».

I årene frem til vår tid tjente kroen mange herrer og funksjoner. Da Sven og Lene Grønlykke kjøpte Falsled i 1969 innledet ekteparet en ny æra, ikke bare for kroen, men for dansk cuisine. Det skjedde mye takket være mesterkokken Jean-Louis Lieffrøy. Han paret det franske kjøkken med dansk bondekost og skapte en kvalitet som var hinsides det som ellers ble servert utenfor de største byene.

Falsled ble et tidsskille i dansk matkunst, et eksempel på hvordan de tradisjonelle danske kroene kunne sette dagsorden på kjøkkenet.

Fra 2008 har Per Hallundbæk videreført Falsleds høye gastronomiske aspirasjoner.

Uten å ta bort den umiskjennelig danske kosen aksentuerer Per sine retter med det såkalte «almanakk-kjøkkenet», der menyene tilrettelegges etter sesongens tilgjengelige råvarer.

Fyn kalles ‹«Danmarks hage», og med sin ett mål store kjøkkenhage er Per mer eller mindre selvforsynt med mange av råvarene han trenger.

– Det viktigste er alltid kvaliteten. Slik sett er kortreist uslåelig, hevder Per.

En kveld i hans varetekt blir som en liten feiring av nettopp det.

(Saken fortsetter under bildet)

EKSKLUSIV: Randi Schmidt og Per Hallundbæk på Falsled Kro tilhører den eksklusive boutique-hotellkjeden Relais & Chateau. Allerede på 1500-tallet hadde kroen særlige kongelige privilegier.
EKSKLUSIV: Randi Schmidt og Per Hallundbæk på Falsled Kro tilhører den eksklusive boutique-hotellkjeden Relais & Chateau. Allerede på 1500-tallet hadde kroen særlige kongelige privilegier.

Fant inspirasjon

I tillegg til status som ”Danmarks hage” – som skyldes all grøden som produseres der – er Fyn verdensdikteren Hans Christian Andersens øy. Det merker man over alt, særlig i hjembyen Odense.

Det er skrevet kilometer med artikler om hans forhold til byen, om det lille huset der han vokste opp, og menneskene han berørte. Og kanskje for å forstå det innerste i danskenes vesen er et besøk i hans hjemby essensielt.

Særlig i den mørke årstiden er den store dikterens ånd nærværende i de små, mørke smugene rundt det lille, gule huset der han trådte sine barnesko. Det er i dag et museum som gir liv til hans første leveår.

Fordi vi kjenner historiene hans så godt legger vi ekstra godt merke til det gule lyset fra butikkvinduene på den våte brosteinen. Vi blir oppmerksomme på mørket rundt gatelyktene, de slitte vindussprossene og angen av dyr. Ja, den er der, for fortsatt kan du transporteres rundt i smugene i hest og kjerre.

Dikteren fant inspirasjon i disse omgivelsene, fra bakeren, industrieieren og krogmannen. Hadde Andersen levd i dag hadde han utvilsomt lagt merke til en kunstner som Thomas Pasfall, som ikke langt fra Andersens barndomshjem daglig står over grytene i sitt åpne kjøkken – der gjestene kan følge med når han tryller frem sine meritterte retter.

Han hadde sikkert også besøkt Brandts like ved – et fenomenalt museum som omfavner både fortiden, nåtiden og fremtiden.

Les også: Danmark får bygge verdens lengste undersjøiske vei- og togtunnel

(Saken fortsetter under bildet)

LANDEMERKE: Hans Christian Andersens ånd hviler over mye av det som skjer i Odense.
LANDEMERKE: Hans Christian Andersens ånd hviler over mye av det som skjer i Odense.

En omvei hjem

På H. C. Andersens tid var Brandts-museet klesfabrikk. Ut fra den tilårskomne, men renoverte mursteins-fasaden er det med ett ikke så vanskelig å se for seg hvordan dikteren fant inspirasjon til sine historier i arbeiderne der – fra jentenes travle virke på fabrikkgulvet, til de høye herrers mer privilegerte tilværelse lengre opp i hierarkiet.

Mesterens eventyr var ikke bare enkle fantasier, de rommet levd liv, løftet opp til det allmenngyldige og ofte samfunnskritiske en hel verden senere har gledet seg over og kunnet forholde seg til.

Muligens uten å tenke så mye over det henter også ekteparet Schmidt og Hallundbæk næring fra H. C. Andersens univers. Ofte beskrev han nytelsen med enkle bilder. Et måltid foran peisen, et mykt ullteppe – litt varm sjokolade.

– Det skal være litt som å komme hjem, sier Per om eventyrstemningen han og kona hele tiden arbeider med å skape.

I møte med sine gjester føler Per han er oppe til eksamen hver eneste kveld. Som dikteren er også han fra Odense, og vet at en god opplevelse på Falsled ofte spres som en god historiefortelling. Den nytes her og nå, og fortelles deretter videre til venner og bekjente.

– Dette fantastiske stedet danner rammen, men det må fylles med innhold, som gjør at vi alltid må være på tå hev, forklarer Per over morgenkaffen neste dag.

Den lave solen kaster et ravgult lys gjennom vinduene, inn i den lille, men koselig danderte frokostsalen som er dekket opp som om vi skulle være tilbake til dikterens tid. Til den gang kroene var viktige bindeledd mellom byer og landsbyer, og de gode historiene ble fortalt av gjestene – ikke av en flimrende fjernsynsskjerm.

– Selv om vi elsket å være i Norge og på Engø visste vi at vi en dag skulle dra tilbake til Danmark. Og for meg som er fra Fyn – og i forhold til det jeg driver med – finnes det jo ikke noe som kan toppe dette, sier Per Hallundbæk nærmest spørrende – uten å forvente noe svar.

Han vet at vi vet så inderlig vel at mesterkokken har kommet hjem.

Les også: Århus - bak danskepølsen


9 tips til Odense (og Fyn)

1. Møntergården

Midt i Odenses historiske bydel ligger Møntergården, en kulturhistorisk oase med vakre gårdsrom og interaktive museer hvor byhistorien formidles.

Møntergården er et naturlig omdreiningspunkt for å rusle rundt i de smale, brosteinsbelagte gatene. Vi lot oss sjarmere av alt fra de skakke bindingsverkshusene fra 1500-tallet til den gotiske domkirken fra 1300-tallet, Sct. Knuds Kirke.

"Pernille Lykkes Boder", et tidligere krypinn for de fattige, er en slående kontrast fra overklassehuset på gården.

www.museum.odense.dk/moentergaarden

2. H. C. Andersens Hus

Museet er viet forfatterens og poetens liv og virke, og inneholder også hans tegninger og avisutklipp. Det åpnet allerede i 1908 og er et av verdens eldste diktermuseer.

Tips: Du kan bla i bøkene hans via PC og høre eventyrene på flere lytteposter. www.visit-odense.dk/danmark/hc-andersens-hus

3. Søte opplevelser

Odense er kjent for sin fantastiske marsipan, samt sin sjokolade. Her kan du fråtse i hjemmelagede godsaker så å si over alt. Hva sier du til flødeboller med bringebær? Ønsker du «en søt opplevelse» kan du blant annet legge turen innom Chokoladehuset i Nørregade.

www.odensechokoladehus.dk

4. Shopping i smug

Selv med et bredt shoppingutvalg, hvor de fleste butikkene kretser rundt gågatene Kongensgade og Vestergade, er det spesielt i sidegatene (smugene) du bør finne veien. Brandts Passage og Vintapperstræde er våre favoritter. Her er det mange spennende spesial- og vintagebutikker så vel som utesteder.

Og liker du antikviteter og krimskrams – titt innom Kramboden i den fredete kjøpmannsgården fra 1500-tallet , i Nedergade 24.

Design Retro i Kochsgade 101 er en annen interessant butikk, med mye dansk design

www.kramboden.net , www.designretro.dk

5. Eventyr i gatene

Følg med! Rundt om i byens gater og parker finner du en rekke statuer fra kjente og kjære eventyr. Her kan du møte på alt fra Tommelise, Havfruen og Den Standhaftige Tinnsoldat. Hvor mange statuer finner du?

Historiske skikkelser som Knud Den Hellige har også fått sin rettmessige plass, sammen med andre dekorative statuer og monumenter.

7. Det gode Brød

Kunder fra hele Danmark bestiller brød herfra. Dette familiedrevne bakeriet i Nørregade leverer fenomenale biodynamiske og økologiske bakevarer. Gaten kan ellers by på koselige cafeer og små butikker, som selger gjærbakst den mest ømfintlige mage vil kose seg med. Få gode tips om gjær og heving, og kjøp med deg bakst hjem.

www.det-gode-broed.dk

7. Den fynske landsby

Den Fynske Landsby er en liten favoritt. Det ligner litt på Folkemuseet i Oslo, og er en samling nydelige gamle bindingsverkshus i et utendørs museum. Midt i «utstillingene» finner du Sortebo Kro, som har en av Odenses (og Fyns) aller beste restauranter.

Tips: Avslutt dagen her med en fem-retters middag, eller start den med en frokost i Café krostuen i samme bygning.

www.museum.odense.dk/museer/den-fynske-landsby , www.sortebrokro.dk

8. Vinterzoo

Odense Zoo ble nylig ble kåret til Europas beste dyrehage – igjen – i kategorien «under 500.000 besøkende”.

www.odensezoo.dk

9. Brandts Klædefabrik

Den renoverte fabrikken huser Brandts museum for kunst og visuell kultur, fra klassisk kunst til utfordrende samtidskunst, mote og design. Her finner du et levende multiku

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden