Innsamlingsaksjon for å redde Den kinesiske mur

I motsetning til populære myter er ikke muren synlig fra månen. Enkelte har imidlertid hevdet at den under ideelle forhold er synlig fra lav bane rundt jorden (100-150 km) eller til og med fra verdensrommet, men dette er svært omstridt. Foto: Colourbox
I motsetning til populære myter er ikke muren synlig fra månen. Enkelte har imidlertid hevdet at den under ideelle forhold er synlig fra lav bane rundt jorden (100-150 km) eller til og med fra verdensrommet, men dette er svært omstridt. Foto: Colourbox

Kun knappe 8 prosent av Den store muren i Kina er i god forfatning. Flere steder er det gamle forsvarsverket i ferd med å forsvinne fullstendig.

Crowdfunding, eller folkefinansiering, er blitt kalt gatesanger-varianten av finansiering og er en relativt ny måte å samle inn penger på via Internett. Nå er det startet en crowdfunding-kampanje for å bevare et av de moderne underverk fra å forfalle.

Den kinesiske mur regnes som jordens største byggverk og ble bygget ferdig under Ming-dynastiet, fra slutten av 1300-tallet til begynnelsen av 1600-tallet. Oppgaven var å beskytte landet mot plyndringer fra mongolske og tyrkiske stammer,

Les også: Et av tidenes oppussingsobjekter har fått «ny» fasade

(Saken fortsetter under)

Den kinesiske mur er blant verdens mest besøkte attraksjoner for turisme. I en global avstemming som ble avsluttet 6. juli 2007, ble stedet valgt som ett av de moderne underverkene. Foto: Reuters/Jason Lee
Den kinesiske mur er blant verdens mest besøkte attraksjoner for turisme. I en global avstemming som ble avsluttet 6. juli 2007, ble stedet valgt som ett av de moderne underverkene. Foto: Reuters/Jason Lee

I dag er muren blitt en av verdens mest besøkte turistattraksjoner, noe som satt sitt ettertrykkelige preg i form av en rekke slitasjeskader. Deler av muren står i fare for å smuldre opp grunnet dårlig vedlikehold, og ifølge en undersøkelse fra 2014 er det i dag kun 8,2 prosent av muren som er i god stand.

Lange strekk av muren er nedslitt og ødelagt av tidens tann, eller forsvunnet da folk langs muren har brukt steinen som byggemateriell til andre ting. I dag er muren fredet og ble oppført på UNESCOs verdensarvliste i 1987. Foto: Colourbox
Lange strekk av muren er nedslitt og ødelagt av tidens tann, eller forsvunnet da folk langs muren har brukt steinen som byggemateriell til andre ting. I dag er muren fredet og ble oppført på UNESCOs verdensarvliste i 1987. Foto: Colourbox

I 2005 innledet kinesiske myndigheter et ti år langt prosjekt for restaurering og bevaring av muren. Men nå har et kinesisk semi-offisielt fond for kulturbevaring inngått et samarbeid med andre selskaper og opprettet en crowdfunding-kampanje.

– Til tross for statlig støtte, står en stor del av muren i fare for å forsvinne, forteller Dong Yaohui, assisterende direktør i Great Wall of China Society, til CNN.

– Muren slanger seg nesten 21.000 kilometer over hele det nordlige Kina og strekker seg gjennom ni provinser. Men mange lokale myndigheter har ikke nok midler eller arbeidskraft til å bevare den kinesiske mur.

Så langt er det blitt samlet inn rundt 385.000 yuan (cirka 500.000 kroner). Målet er 11 millioner yuan (rundt 14,3 millioner kroner) som skal gå til å gjenopprette en 500 år gammel og 460 meter lang seksjon av muren som ligger i Hebei-provinsen. Samtidig håper arrangørene på økt oppmerksomhet på de mange truslene mot Den kinesiske mur.

Les også:

Hadde du våget å bade her?

Den beste tiden å bestille reise i vinter

Åtte romantiske steder utenfor allfarvei

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy