Hjerneforsker: Lesing gjør deg bilsyk fordi hjernen tror du er forgiftet

<p>Bevegelsessyke oppstår når det er et misforhold mellom visuelle stimuli og faktisk bevegelse.</p>
Bevegelsessyke oppstår når det er et misforhold mellom visuelle stimuli og faktisk bevegelse. Foto: Illustrasjonsfoto Colourbox

– En veldig interessant hypotese. Jeg tror jeg skal adoptere den, sier norsk ekspert på reisemedisin. 

Hjerneforsker Dean Burnett ved universitet i Cardiff har i boken «Idiot brain» forklart hvorfor det er slik at noen av oss blir bilsyke, mens andre uten problemer kan sitte time etter time og lese i en bok.

Reisesyke er ikke et uvanlig reisefølge, et estimat sier at så mange som ni av ti vil oppleve slike plager i løpet av livet.

I et intervju med radiostasjonen NPR sier Burnett at kvalmen oppstår fordi kroppen tror den er blitt forgiftet.

Den fremste delen av hjernestammen, Thalamus, består av en større antall grupper av nerveceller. Thalamus plukker ifølge Burnett opp alle de blandene signalene som kommer når du sitter i en bil. Musklene er ikke i bevegelse, mens øynene dine kan at du er i bevegelse, og det ganske raskt.

I tillegg skaper det «usikkerhet» for Thalamus at væsken mennesker har i øret, skvulper og er i bevegelse, mens kroppen er i ro.

Kroppen blir lurt

Er det slik at du samtidig leser i en bok, vil musklene og øynene tro du sitter stille, mens væsken i øret er i bevegelse. Det skaper problemer for den «idiotiske hjernen vår», forklarer Burnett i intervjuet.

Årsaken til at man blir kvalm, er at signalene kroppen får kan aldri stemme overens. Man kan aldri sitte i ro, samtidig som man er i bevegelse - naturlig nok. Burnett forklarer at den eneste gangen kroppen opplever denne sammensetningen av signaler, er når kroppen er forgiftet.

– Dermed tenker hjernen at den er blitt forgiftet, forklarer hjerneforskeren.

Når kroppen blir forgiftet er den første reaksjonen at kroppen skal bli kvitt giften, dermed kjenner man at man blir kvalm og må spy.

Hvorfor dette skjer med noen mennesker og ikke andre, har ikke hjerneforskeren noen forklaring på.

Les også: Slik unngår du bilsyke unger

– En interessant hypotese

Den norske eksperten på reisemedisin, Gunnar Hasle, har tidligere forklart overfor ABC Nyheter at reisesyke skjer fordi det er et misligforhold mellom synsstimuli og bevegelsessansen. Men han har aldri vært borti et forklaring på hvorfor det gir kvalme.

I 2012 sa Hasle til ABC Nyheter, at det ikke fantes en forklaring på hvorfor man blir kvalm.

– Hvorfor noen blir kvalme vet vi ikke. Man har ingen fordel av å bli kvalm, så hvorfor evolusjonen har skapt oss slik vet vi ikke, sa Hasle for fire år siden. Fire år senere er Burnett sin forklaring den første han har hørt:

– Man vil alltid lete etter en måte å forklare kroppens reaksjoner på som viser at kroppen har fordel av reaksjonen. Noen ganger er det opplagt, som når vi rykker til oss hånden når vi brenner oss, men jeg har ikke hørt noen forklaring på hvorfor et misforhold mellom synsstimuli og bevelsessansen gir kvalme. Men balanseorganene påvirkes ved noen forgiftninger, for eksempel ved inntak av for mye alkohol. Det er en rekke planter som er giftige, og kroppen har behov for å bli kvitt giften, sier Hasle til ABC Nyheter.

Eksperten på reisemedisin mener derfor kvalme «er en helt logisk reaksjon når kroppen merker at balanseorganene blir forstyrret.»

– Ved bevegelsessyke er det ikke noe galt med balanseorganene, men kroppen «forstår» det slik, om man ikke samtidig kan se bevegelsen i terrenget rundt en. Når man leser kutter man helt ut andre visuelle stimuli, og dermed blir diskrepansen mellom synsinntrykk og bevegelsesstimuli maksimal, sier Hasle videre og sier han vil adoptere hypotesten til Burnett.

Les også: Behandler reisesyke med strøm

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus