Banktopp med klar beskjed: – I år burde flere droppe ferieturen

Parasoller på stranden ved Falasserna på Kreta i Hellas.
Parasoller på stranden ved Falasserna på Kreta i Hellas. Foto: Halvard Alvik / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Over tre av ti nordmenn skal betale årets ferie med kredittkort, men to av ti sier de ikke klarer å betale fakturaen når den kommer. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange nordmenn står overfor økonomiske utfordringer, og årets ferieplaner kan sette ytterligere press på økonomien. En undersøkelse gjennomført av YouGov på vegne av Bluestep Bank, viser at 33 prosent av nordmenn planlegger å betale for kommende ferier med kredittkort.

– Det er lett å la seg friste av budsjettvennlige ferietips, men hvis du ikke får betalt fakturaen før jul, blir det fryktelig dyrt. Da er det lurt å holde seg hjemme i år, sier Norgessjef i Bluestep Bank og Bank2, Sebastian Mikolajczyk i en pressemelding.

Les mer om privatøkonomi her!

Spesielt bekymret for de unge

Sebastian Mikolajczyk, Norgessjef i Bluestep Bank og Bank2.
Sebastian Mikolajczyk, Norgessjef i Bluestep Bank og Bank2.

Det er ikke uvanlig å betale med kredittkort på grunn av reiseforsikring, noe 21 prosent svarer er grunnen. Men at hele 25 prosent av de spurte forteller at de ikke klarer å betale hele fakturaen når den kommer, synes banktoppen er urovekkende.

– Vi ser at mange ikke har innsett alvoret helt enda. Med økte priser, høy rente og svak kronekurs kan årets ferie, spesielt i Europa, bli svært kostbar hvis den betales med kreditt. I år er det lurt å revurdere ferieplanene, sier Mikolajczyk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Undersøkelsen viser også at 24 prosent synes det er utfordrende å få inntektene til å dekke alle utgiftene, 16 prosent må ofte ta penger fra sparekontoen, og 14 prosent sier kontoen blir tom før lønningsdatoen hver måned.

– Å betale for ferien med lånte penger kan være fristende, men det kan forverre situasjonen betydelig hvis man allerede sliter økonomisk eller har en stram økonomi. Spesielt når vi vet at en fjerdedel allerede ikke klarer å betale hele kredittkortfakturaen ved forfall, legger banktoppen til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mikolajczyk er spesielt bekymret for de unge, hvor tre av ti i alderen 18-29 år innrømmer at de allerede er i økonomisk ubalanse. Fire av ti har tatt opp lån de siste 12 månedene for å nedbetale gjeld, regninger eller faste utgifter.

– En sydenferie med vennene dine er selvfølgelig fristende, men den er ikke verdt flere år med økonomiske problemer. Tidlige gjeldsproblemer kan gjøre det vanskelig å få boliglån senere, advarer han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Høysesong for budsjettvennlige ferietips

Det florerer av tips i mediene om hvordan man kan feriere billigere, samt hvilke ferieland som gir mest valuta for nordmenn sine penger. Mikolajczyk oppfordrer folk til å være realistiske.

– Jeg leste en anbefaling om å reise til Japan da den norske kronen står seg godt mot japanske Yen. Det blir bare komisk. To ukers ferie i et rimeligere land enn Norge blir dyrt nok om du attpåtil må betale skyhøye renter. Har du ikke råd, så hjelper ikke budsjettipsene heller.

Les mer om reiseliv her!

Mikolajczyk mener det burde være mer normalt og akseptert å bli hjemme, fremfor å dra på feriereise hver sommer. Han oppfordrer også bankene til å huske sin rolle som økonomiske rådgivere, og oppfordre nordmenn til å prioritere en sunn og bærekraftig økonomi – fremfor å gi budsjettvennlige ferietips eller pushe kjøp av ferie på kreditt.

– Vi har hatt mange gode økonomiske år i Norge, men med dagens situasjon må vi justere forventningene våre. Å bli hjemme i ferien bør bli den nye normalen. Det er ikke flaut, derimot er det riktig og fornuftig, avslutter Mikolajczyk.