Advarer: Nav kan trekke penger du skylder fra feriepengene dine

Venter du feriepenger fra Nav i mai, men skylder det offentlige eller Nav penger, kan de trekke dette fra feriepengene.
Venter du feriepenger fra Nav i mai, men skylder det offentlige eller Nav penger, kan de trekke dette fra feriepengene. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Venter du feriepenger fra Nav i mai, men skylder det offentlige eller Nav penger bør du lese dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mai er tiden for trygdeoppgjør, man får tidligere utbetalt pensjon og andre ytelser fra Nav, og har man krav på feriepenger fra Nav, får man også utbetalt disse før utgangen av måneden.

Men skylder du det offentlige eller Nav penger, kan disse bli tatt fra feriepengene dine, skriver Vi.no.

Rammer tusenvis av nordmenn

Utleggstrekk, også kalt lønnstrekk, kan pålegges arbeidsgivere, også Nav ved ubetalte offentlige krav som for eksempel skatt, bøter eller kommunale avgifter. Utleggstrekk kan også pålegges fra Nav Innkreving, ved for eksempel innkreving av barnebidrag eller feilutbetalte pengestøtter fra Nav.

Les mer om økonomi her!

Till fra Nav Vi.no viser til viser at i 2023 er det gjennomført utleggstrekk på omkring 66.000 brukere.

Myndigheten som har utstedt lønnstrekket må varsle den det gjelder, før trekket gjøres. Varselet skal inneholde informasjon om hva beløpet skyldes og hvordan du kan protestere eller bestride kravet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nav må også forholde seg til regler

Inkassorådgiver i rådgivnings- og regnskapsselskapet Remake, Geir Grindland, advarer nå Nav-brukere om at dette kan skje.

– Mange ringer og forteller at de ikke har penger til å betale inkassosak på grunn av at det offentlige har motregnet feriepenger som de skulle ha fått fra Nav. Mange av dem i denne gruppen sliter med å holde seg flytende og derfor er pengene sårt trengt, forteller Grindland, til Vi.no.

Samtidig understreker han at også Nav må følge regler.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For eksempel kan de ikke motregne feriepenger dersom dette vil føre til at personen ikke har nok midler til å dekke sine grunnleggende levekostnader.

Statens innkrevingssentral, som krever inn penger fra en rekke offentlige instanser, har et regnestykke de må følge før de kan iverksette slike trekk.

De tar inntektene (nettolønn eller trygdeytelse, barnetrygd, m.m.) og trekker fra utgifter og livsopphold. Det som er igjen er summen de kan trekke.

Livsoppholdssatsene justeres årlig i samsvar med utviklingen i konsumprisindeksen (KPI). Dette skjer 1. juli hvert år.

Se video: Politiet ber om tips etter Bingo-ran