Forventer 405 millioner kroner ekstra i inntekter når 350-kronersgrensen fjernes

Neste år blir nett-godis betydelig dyrere enn det er i dag når du handler for under 350 kroner.
Neste år blir nett-godis betydelig dyrere enn det er i dag når du handler for under 350 kroner. Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Neste år fjernes 350-kronersgrensen i to omganger. Det betyr ekstra penger i kassen for Finansdepartementet. Sjekk hva endringene betyr for deg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I dag er det fritak for merverdiavgift, toll og avgifter opp til 350 kroner for varer bestilt på nett fra utlandet. Neste år fjernes denne grensen i to omganger, 1. januar og 1. april.

– Finansdepartementet anslår at disse endringene samlet sett vil øke statens inntekter med 405 millioner kroner i 2020, opplyser statssekretær Jørgen Næsje (Frp) til ABC Nyheter.

1. januar fjernes 350-kronersgrensen for all mat og drikke, inkludert sjokolade, godteri, brus, kosttilskudd, krydder, kaffe og te.

Videre fjernes grensen for varer som ilegges særavgifter, som motorolje. I tillegg fjernes grensen restriksjonsbelagte varer, som for eksempel truede dyrearter, enkelte kjemikalier og medisiner.

Det blir dyrere å kjøpe slike varer på nettet enn det er i dag. Endringen betyr at forbrukere må betale toll, merverdiavgift og eventuell sukkeravgift fra første krone istedenfor fra 350. krone.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Endringen gjelder selv om varen bestilles før 1. januar, men leveres etter 1. januar.

Aktuelt: Disse nye skattereglene innføres i 2020

Fortolling utgjør prisbombe

Avgiftene i seg selv innebærer moderate prisøkninger, men det koster dyrt å få varene fortollet. I praksis håndteres fortollingen av transportøren som leverer varen, for eksempel Posten.

Posten tar et fortollingsgebyr på 299 kroner, uansett hvor billig varen er.

Nettavisen har publisert et eksempel på hvordan dette slår ut. Bestiller du én enkelt Stratos sjokoladeplate fra svenske Maxgodis.se betaler du i dag 35 kroner for sjokoladeplaten og 83 kroner i frakt, til sammen 118 kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra 1. januar betaler du 440 kroner for samme kjøp. Merverdiavgift, toll og sukkeravgift utgjør til sammen 22,61 kroner ekstra, mens fortollingen hos Posten står for den største kostnadsøkningen med 299 kroner i gebyr.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er en tjeneste som utføres til kostpris. Det vi tar penger for er kostnadene vi har ved fortolling. Vi ser også at selv om den er høy, er vi den rimeligste speditør for fortolling av slike varer. Varen må gjennom det samme systemet uansett pris og det koster penger, sier John Eckhoff, kommunikasjonssjef i Posten, til Nettavisen.

Posten frykter det høye gebyret fører til kaos på postkontorene fordi lar være å hente pakkene sine fordi de må betale mye mer enn de trodde opprinnelig.

Posten tilbyr en forenklet fortolling som er rimeligere for flere varer som kjøpes i utlandet, men det er ikke mulig med mat og drikke per i dag.

1. januar 2021 innfører EU et system for fortolling hos den enkelte nettbutikken, som gjør at Posten og andre leverandører driver fortolling i mindre grad. Da vil netthandel igjen bli rimeligere for nordmenn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Får Norge Amazon til å registrere seg?

Finansdepartementet tar sikte på å fjerne 350-kronersgrensen for alle andre varer, som for eksempel klær, skjønnhetsprodukter og elektronikk. 1. april 2020. De har valgt en senere dato for at bransjen skal få tid til å omstille seg endringene.

Endringen fører til mer jobb for nettbutikkene. De blir ansvarlige for å oppkreve merverdiavgift fra forbrukeren ved selve salget i nettbutikken, men kun for salg opp til 3000 kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det gjør det enklere for deg som forbruker, for du får oppgitt pris inkludert merverdiavgift før du betaler. For kjøp over 3000 kroner er forbrukeren ansvarlig for å betale merverdiavgift.

For å hjelpe utenlandske nettbutikker med å overholde sin plikt til å beregne og oppkreve merverdiavgift har Finansdepartementet opprettet en forenklet registreringsordning for merverdiavgift kalt VOEC.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Virke, hovedorganisasjonen for handels og tjenestenæringen, er bekymret for hvorvidt dette vil fungere i praksis.

– Dette er viktig for å skape like konkurransevilkår med utenlandske nettbutikker og norsk handel. Men hvordan skal regjeringen få Alibaba og Amazon til å mva-regjstrere seg i Norge? spør Virke i en pressemelding.

ABC Nyheter spør Finansdepartementet hva som skjer i tilfeller der utenlandske nettbuikker ikke registrerer seg for merverdiavgift som de skal.

– Utenlandske tilbydere har plikt til å registrere seg hvis de har omsetning i Norge på over 50.000 kroner. Registrering i den forenklede ordningen er ment å legge til rette for forenklet import med lave gebyrer for forbrukerne. Dersom det likevel sendes en vare fra en ikke-registrert utenlandsk tilbyder, skal det beregnes og betales merverdiavgift, og eventuelt særavgifter og toll, ved importen, sier statssekretær Næsje.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Finansdepartementet åpner for registrering i VOEC-ordningen 1. februar, to måneder før de utenlandske tilbyderne blir forpliktet til å beregne og oppkreve merverdiavgift.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Færre handler i Oslo sentrum – butikkene sliter

Klær får tollfritak: – Fører næringen bak lyset

Ivar Horneland Kristensen er administrerende direktør i Virke, hovedorganisasjonen for handels og tjenestenæringen. Foto: Virke
Ivar Horneland Kristensen er administrerende direktør i Virke, hovedorganisasjonen for handels og tjenestenæringen. Foto: Virke

Det er ett viktig unntak når 350-kronersgrensen fjernes. For klær og tekstiler kjøpt på nett fra utlandet økes tollfri-grensen fra 350 til 3000 kroner. Det betyr at nordmenn kan kjøpe klær på nett for inntill 3000 kroner uten å betale tollavgift, og uten å betale fortollingsgebyr hos leverandørene, som det på 299 kroner hos Posten.

Selv om fritak for merverdiavgift fjernes, blir det rimeligere å kjøpe klær på nett enn det i er i dag i prisklassen mellom 350 og 3000 kroner.

Det synes Virke er en svært dårlig idé.

– Det er å føre både næringen og Stortinget bak lyset å foreslå å innføre tollfritak på handel med klær på beløp under 3000 kroner. Nå gnir utenlandske nettbutikker seg i hendene, for nå får de enda større konkurransefordeler i det norske markedet på bekostning av norske arbeidsplasser og inntekter til staten, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke, i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener det er lett å forstå et politisk ønske om at forbrukere bør få handle tollfritt i utenlandske nettbutikker.

– Men da må bedriftene få ta inn varene tollfritt også. Tekstiltollen er gått ut på dato, og burde vært fjernet for lenge siden. Det er hårreisende at regjeringen med viten og vilje vil gi utenlandske aktører fritak fra norsk regler. I praksis betyr dette at Zalando etter 1.4.2020 kan selge en jakke som i dag koster 3000 kroner, 321 kroner billigere.

Hevingen av tollfri-grensen for klær og tekstiler fører isolert sett til et inntektstap for staten.

Les mer: Virke: Regjeringsforslag for netthandel gjør vondt verre