Kontaktløsbetaling eksploderer

<p>Tæpping tar av som kontaktløs betalingsmåte.</p>
Tæpping tar av som kontaktløs betalingsmåte. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Snart «tæpper» hver femte nordmann når de betaler med kort.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I oktober for to år siden «tæppet» nordmenn i overkant av 300.000 ganger i løpet av måneden. I fjor brukte Kari og Ola kortet kontaktløst 5,3 millioner ganger. En formidabel økning, men det er ingenting som tyder på at vi har tenkt å stoppe der. I forrige måned, altså oktober, “tæppet” vi 23,6 millioner ganger. En økning på i overkant av 345 prosent.

De siste månedene har det vært en kraftig økning, sier pressesjef Stein-Arne Tjore i Nets til ABC Nyheter. - Men det tar tid å endre forbrukernes vaner og da handler det blant annet om tilgjengelighet.

Les også: Jøran Kallmyr vil ikke si hva han mener om at Vy dropper kontanter

Ny milepæl før årsskiftet

Ikke alle har betalingsterminaler hvor man kan betale såkalt kontaktløst. Altså ved å legge kortet inntil terminalen. Men nå skal Coop innføre ordningen i sine butikkjeder. Det vil trolig bidra til at antallet øke ytterligere.

Norgesgruppen, som eier Meny, Kiwi, Spar og Joker, sitter enn så lenge på gjerdet. Det er ventet at også de kommer til å innføre betalingsmetoden etter hvert.

I desember vil trolig antall kontaktløse betalinger øke i omfang, og over nyttår passeres trolig en ny milepæl; 30 millioner transaksjoner.

Om vi passerer 30 millioner før nyttår skal ikke utelukkes. Kan hende kommer vi dit i januar. For det handler også om vanene til forbrukerne, sier pressesjefen.

Les også: Stortinget sier bestemt nei til kontant-krav

En av fem

Med vaner mener han når forbrukerne velger å benytte seg av kontaktløst. For i begynnelsen handlet det bare om små beløp. Et par hundrelapper. Men med pinkode er det ingen begrensninger, påpeker Tjore.

Snittbeløpet på kontaktløs betaling har også økt i løpet av året. Fra 167 kroner i begynnelsen av året til 203 kroner i oktober. Da var den totale omsetningen på kontaktløst på 4,8 milliarder kroner, opp fra 809 kroner i samme måned i fjor.

Vi nærmer oss hver femte nordmann, sier Tjore.

Av den totale kortbetalingene med kort fra BankAksept utgjorde kontaktløst 16,8 prosent. I alt brukte vi BankAxept-kort nesten 141 millioner ganger i oktober, med en samlet verdi på 42,6 milliarder kroner.

Personvernpolicy