Alt om valget
Følg valget:

Moxnes: – Ropstad fortsetter å svikte de fattigste barna

<p>Rødt-leder Bjørnar Moxnes  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix</p>
Rødt-leder Bjørnar Moxnes  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Når 48.000 barn i dag ikke får beholde barnetrygden, er det en stor urettferdighet som det er skuffende at KrFs minister ikke kjemper hardere for å rette opp i, mener Rødt-lederen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forrige uke ble det klart at regjeringen i statsbudsjettet for 2020 foreslår å øke barnetrygden med 3600 kroner i året for barn opp til fylte seks år. Det vil i så fall skje fra 1. september neste år.

KrF-leder og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad betegnet det som en viktig seier for partiet og et viktig løft for barnefamiliene.

Jubelen går likevel ikke i taket hos Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

– Ropstad fortsetter å svikte de fattigste barna, sier han til ABC Nyheter.

Moxnes begrunner det med at det store flertallet av landets kommuner, 85 prosent ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB), inkluderer barnetrygd som en del av mottakers inntektsgrunnlag før de beregner sosialhjelpsutbetalingen.

I fjor var det 48.000 barn i familier som fikk redusert sosialhjelp på grunn av barnetrygden, viser tall fra KOSTRA (Kommune-Stat-Rapportering).

– Antallet barn som ikke får beholde barnetrygden har økt med 5000 bare siden 2015. Når 48.000 barn i dag ikke får beholde barnetrygden, er det en stor urettferdighet som det er skuffende at KrFs minister ikke kjemper hardere for å rette opp i, sier Moxnes.

Les også: KrF går mot egen politikk om barnetrygd

Oversikt: Lekkasjer fra statsbudsjettet for 2020

Ønsker lovendring

Han mener også at barnetrygden er et av de viktigste tiltakene mot den økende barnefattigdommen.

– Selv om det i seg selv er bra at barnetrygden økes for de minste barna, så vannes den også samtidig ut som en universell ytelse. Barn mellom seks til atten år får ingenting ekstra, sier Moxnes og fortsetter:

– Det er ikke minst et stort paradoks at denne økningen heller ikke vil bety noe som helst for mange av de aller fattigste familiene, hvis vi ikke får en slutt på at majoriteten av norske kommuner kutter barnetrygden for barn av sosialhjelpsmottakere. Rødt har foreslått på Stortinget at det skal bli ulovlig for kommunen å gjøre dette, men regjeringa er fullstendig uinteressert i å gjøre noe med det.

Les også: 50.000 barn får ingen glede av økt barnetrygd

– Skal også gjelde familier som får sosialhjelp

– Økningen i barnetrygden skal også gjelde familier som får sosialhjelp, lover statssekretær Jorunn Hallaråker (KrF). Foto: Astrid Waller
– Økningen i barnetrygden skal også gjelde familier som får sosialhjelp, lover statssekretær Jorunn Hallaråker (KrF). Foto: Astrid Waller

ABC Nyheter har bedt barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad om å svare på kritikken fra Rødt, men har i stedet fått svar fra statssekretær Jorunn Hallaråker (KrF).

– Er det sikkert at økningen i barnetrygd vil komme barna i familier som mottar sosialhjelp til gode?

– Økningen i barnetrygden skal også gjelde familier som får sosialhjelp, lover statssekretæren i en SMS.

Hun vil imidlertid ikke svare på hvordan KrF har sikret at økningen i barnetrygd også vil gjelde denne gruppen eller når dette skal gjelde fra.

– Vi økte barnetrygden for alle barn for første gang på 20 år i mars, og nå øker den igjen for barn opp til fylte seks år. Det at KrF nå er i regjering har gjort at vi endelig har fått til en økning i barnetrygden. Det er jeg glad for. Dette er et viktig løft for barnefamiliene, skriver hun.

Hallaråker viser til økningen i barnetrygd som kom i mars for alle barn, og den foreslåtte økningen på 3600 kroner i barnetrygden for barn fra null til seks år i statsbudsjettet for neste år.

– Dette er bare starten. Planen er å øke barnetrygden for barn opp til fylte seks år med totalt 7200 kr i året. For barn i alderen seks til fylte atten år vil vi innføre et fritidskort som skal dekke utgifter til faste, organiserte fritidsaktiviteter, sier hun.

Les også: Valgforsker: – Rødt har blitt mer spiselig

Personvernpolicy