I Jyske Bank betaler de deg for å ta lån

Danske Jyske Bank tilbyr lånerente som innebærer at de hjelper deg i å nedbetale lånet. Foto: Michal Fludra/ NTB Scanpix
Danske Jyske Bank tilbyr lånerente som innebærer at de hjelper deg i å nedbetale lånet. Foto: Michal Fludra/ NTB Scanpix Foto: Michal Fludra / Zuma Press
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jyske Bank setter ned renten sin. Til å bli en negativ rente. Altså betaler du mindre tilbake til banken enn de gir deg i lån.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nyheten går nå verden rundt. Jyske Bank tilbyr en tiårig låneavtale hvor fastrenten er på negative 0,5 prosent. Det innebærer at lånet reduseres fortere enn den som har tatt opp lånet betaler det.

– Det er ikke slik at vi gir deg penger direkte, men hver måned reduseres gjelden med mer enn du betaler, sier boligøkonom Mikkel Høegh til The Guardian.

Han forklarer til ABC Nyheter at dette lar seg gjøre fordi Jyske Bank, som er Danmarks tredje største bank, låner penger fra institusjonelle investorer og formidler disse videre til sine lånekunder.

– Vi får samme margin uansett, sier han til ABC Nyheter.

Les også: Dette vil økt rente bety for boligmarkedet

Ikke for nordmenn

Ved samme tid jobber Nordea i Danmark med et tilbud på 20 år hvor fastrenten er satt til 0 prosent. Altså ingen rente.

– Det er ganske tøff konkurranse i boliglånsmarkedet i Danmark, forteller Høegh.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kan nordmenn flytte lånene til dere nå?

– Nei, vi får mange henvendelser fra mange. Dette er en nyhet som har gått over hele verden. Men nei, det er kun for kunder i Danmark, sier Høegh.

ABC Nyheter sjekket kjapt på Finansportalens sider hva den billigste renten som tilbys i dag. Vi skrev at boligen er verdt 4,5 millioner og at vi trenger et lån på 3 millioner kroner. Nedbetalingen skjer over 20 år og låntager er 40 år gammel. Beste renten tilbudt var på 2,69 prosent.

Men det er ikke sikkert at det er så fantastisk. For noe skal bankene også leve av. Og da kan renten på sparekontoen også bli negativ.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kan bli dyrt: Jensen tar høyde for 10 prosent rente

Negativ sparing

Da Espen Henriksen ved Handelshøyskolen BI skrev doktorgraden sin fant han blant annet ut at rentene kunne bli negative. Når forventet levealder stiger, er sjansen større for at vi negativ rente. For, sier han, det er ikke slik at det bare er på lån at renten kan være negativ. Det kan også skje på sparekontoen din. For bankene skal tjene penger. Er renten negativ på den ene siden, må den være enda litt mer negativ på den andre. Veldig få banker er kjent for å gi bort penger til sine kunder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– La oss si at du sparer opp en buffer til du blir 70 år, og den eneste sikre sparingen er å sette pengene i kontoen. Om banken en dag sier vi tar én prosent av den millionen du har på kontoen hvert år, så slutter du antakelig ikke å spare og heller tar en heidundrane fest. Kanskje du heller sparer enda mer for å ha råd til det du ønsker å bruke pengene på i fremtiden.

Henriksen forteller at i både Tyskland og Sveits har de hatt negativ rente lenge.

– Hvor realistisk, og ønskelig, er det med negativ lånerente i Norge?

– Niesene mine spurte i fjor om hva jeg ønsket meg til jul, og jeg svarte snille nieser. Da brøt den ene ut i latter og sa: «Da kan du jo like gjerne ønske deg en ny

verden.» I likhet med oss andre er ikke sentralbanker allmektige. Når de

setter renten, ønsker de bare bare så godt de kan gitt situasjonen i økonomien

Artikkelen fortsetter under annonsen

og verden forøvrig. Vi kan verken utelukke betydelige renteøkninger eller at renten blir negative også i Norge, sier han.

Danmark fører fastkurspolitik over for euroen. Det betyr at renten settes slik

at prisen på en euro målt i den danske kroner skal være stabil og omtrent

7,50. Når rentene har falt i eurosonen, har den derfor falt også i Danmark.