Ville ha skjeggkre-rabatt, ble avvist i retten

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette var ikke utfallet vi håpet på.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

For snart tre uker siden omtalte ABC Nyheter rettssaken i Oslo tingrett hvor et par krevde rabatt på boligkjøpet ti måneder etter overtagelsen. Årsaken var det lille skadedyret skjeggkre.

Paret mente det var grunnlag for at retten skulle gi dem rabatt på prisen de hadde gitt for boligen like ved Torshov i Oslo. Nei, mente saksøkte og viste til at det var gått urimelig lang tid fra overtagelsen til kravet forelå. Nå foreligger dommen fra Oslo tingrett. Og selv om tingrettsdommer Birgitte Kolrud mener kravet ikke kom for sent, slik saksøkte hevder, vil hun likevel ikke etterkomme saksøkers krav.

Retten har vurdert det dithen at man kunne legge til grunn at partene var enige i at det var noe skjeggkre i boligen ved overtakelsen. Det er på det rene at kjøperne observerte noen insekter da de byttet gulv nesten ti måneder før kravet om rabatt foreligger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er skjeggkre:

Dyret kan trolig dateres tilbake til 2004 i Norge, men har historikk 400 millioner år tilbake.

Om noen få år vil halvparten av landets husstander ha skjeggkre

Det gjør ingen skade på bygninger eller mennesker.

De lever innendørs og kan opptre i store deler av bygningen.

De har levetid på opptil sju år.

De legger 50 egg i året.

De kan bli opp mot 19 mm lange.

De trives best i varme omgivelser på mellom 17 og 30 grader celcius.

Kilde Wikipedia

«Et par observasjoner av sølvkre under et gammelt gulv som rives er etter rettens oppfatning ikke nok til å forstå at dette dreide seg om et forhold som kunne være en mangel og ga kjøper en oppfordring til å reklamere.

Norske reaksjoner overrasker: – Jeg er overrasket over hysteriet skjeggkre har skapt

Det er først når kjøkkenet byttes ut i august 2017, altså mer enn et halvt år etter overtakelsen at «det ble observert en del kre». Dette mener retten er punktet hvor reklamasjonsfristen begynte å løpe. Og dermed er også reklamasjonen kommet innen rimelige tid, mener retten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge selgers, altså saksøktes, forklaring hadde hun ikke observert skjeggkre i leiligheten. Dette fester også retten lit til.

Tingretten viser også til dommen i Agder lagmannsrett som saksøkers advokat tidligere har sagt at det er delte oppfatninger om hva egentlig bidrar til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke skadedyr

Tips om hvordan å håndtere skjeggkre

Har du ikke skjeggkre:

○ Pakke opp alt du måtte kjøpe fra nettbutikker eller møbler som har plast og papp, pakk opp ute.

○ Ikke la materialer stå inne.

○ Noen anbefaler å pakke kofferter ute.

○ Lurer du på eller engstelig for at du har skjeggkre, er limfeller å få tak i og kan settes ut for å se om det kommer noe i dem.

○ Men vi kan ikke fullt ut gardere oss mot.

Har du skjeggkre:

○ Få det sanert. Sett i gang prosessen så fort som mulig.

○ Støvsuge og ha det rent og pent. Ligger det matrester rundt er det lettere å etablere seg.

○ Bruk ulike metoder i kampen mot skadedyret som til sammen har reduserende effekt.

Blant vitnene i saken er Jens Galby som er biolog og skadedyrtekniker hos Anticimex. Han regner selv ikke sølvkre som skadedyr.

«Når det som her var tale om enkelte sporadiske observasjoner av et insekt over en tidsperiode på flere år begrenset til toalettet (...) finner retten under tvil at dette ikke var opplysninger selger kunne forvente å få».

Kjøper forklarte i tingretten at hun var «klar over at sølvkre kunne være en indikator på fukt og ville undersøkt det». Men heller ikke kjøper tok det spesielt alvorlig da de så et par insekt under gulvskiftet et par måneder senere.

Tingretten mener det ikke foreligger mangler etter avhendingsloven.

Borettslaget hvor boligen ligger har igangsatt en sanering som vil bringe skjeggkre-bestanden ned til det minimale. Og selv om tingrettens dommer mener det ikke er usannsynlig at bestanden reduseres, vil den nok likevel blomstre opp igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden saneringen gjennomføres i borettslaget regi, ventes kostnadene å bli lavere enn 70.000 kroner.

«Retten kan ikke se at det er godtgjort verditap på eiendommen».

Solgt med skjeggkre

Den ene av to eiendomsmeglere som vitnet i retten, Kristian Karlsrud, forklarte i retten at han hadde solgt flere leiligheter i området, hvorav to i det aktuelle borettslaget. Disse ble lagt ut for salgs i september 2018 og april i år, egge med opplysninger om funn av skjeggkre, begge ble solgt til prisantydning eller over. Da hadde Karlsrud ikke korrigert prisantydning for skjeggkre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Noen fikk mer: Fikk høyere pris med skjeggkre

«Karlsrud anerkjenner at skjeggkre er en negativ opplysning ved eiendomssalg, men mener at markedet er såpass nyansert og sammensatt at det likevel ikke har væt utslagsgivende for hvilken pris de har oppnådd».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er tidligere blitt argumentert med at skjeggkre vil være en psykisk belastning for de som bor i en bolig infisert med skadedyret.

«Retten kan ikke se at (den) psykologiske belastningen ved å overta og bo i et hus som har skjeggkre i seg selv vil være nok til å fravike det klare utgangspunktet om at kjøper at hovertatt risikoen for skjulte mangler ved boligen, selv om boligen er markedsført som velholdt og lekker».

Retten konkluderer med at det ikke er grunnlag for mangelansvar, og at det heller ikke er sannsynliggjort verditap. Dermed blir heller ikke gitt prisavslag. Snarere må saksøker dekke saksomkostninger for selger på totalt 110.228 kroner.

Andre anket: Anker milliondom i skjeggkre-sak

Dommen er ennå ikke rettskraftig. Kjøpers advokat Haakon A. Langeland sier til ABC Nyheter at det ikke er tatt stilling til om saken blir anket til lagmannsretten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Alle utfall er mulige, men det var ikke resultatet vi håpet på, sier han.

Hos motparten sier leder for skade, Mille Haslund Mellbye i Claims Link at det ville vært urimelig om selger fortsatt skulle bli ansvarlig for et mulig verditap på ti prosent av kjøpesum.

–Vi er derfor veldig fornøyde med at rettstilstanden ser ut til å ha snudd.