Skattefeil rammer flere enn 150.000 personer

Skatteetaten har gjort feil i årets skatteoppgjør.
Skatteetaten har gjort feil i årets skatteoppgjør. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Feilen er fra Skatteetatens side, som lover brev til alle berørte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mellom 150.000 og 180.000 personer er rammet av feilen.

– Skatteetaten vil legge inn nye og korrekte verdier og disse vil da komme med i skatteoppgjøret. Dersom noen av dem som er rammet av feilen allerede har levert skattemeldingen og foretatt endringer selv i de samme verdiene vil våre endringer overstyre dette. Det gjelder imidlertid ikke de som har levert skogskjema RF-1016. Vi oppfordrer uansett alle til å sjekke skatteoppgjøret sitt når de mottar dette, sier Ringså til Nationen.

Skatteetaten lover å rette opp feilen og vil i tillegg sende brev til de berørte etter påske. Skattebetalerne som dette gjelder behøver altså ikke foreta seg noe nå.

– Formuesverdien er satt for lavt

Feilen påvirker de som har gårdsbruk eller skogsbrukseiendom, eller annen fast eiendom med skattepliktig avkastning. Skatteetaten har beregnet feil:

For skogeiendom er formuesverdien satt 1,11 prosentpoeng for lavt, for gårdsbruk og annen fast eiendom innenfor inntektsgivende aktivitet er formuesverdien satt 8,89 prosent for høyt. For alle tre eiendomstypene skulle det vært beregnet formuesverdi basert på 8/9 av 2017-verdiene, forteller Lene Ringså, seksjonssjef i juridisk avdeling i Skatteetaten, til Nationen.

Ba om forklaring – oppdaget feilen

Det riktige på alle postene skulle vært 80% av 2016-verdiene.

Regnskap Norge skriver av de, sammen med Norges Bondelag, ba Skattedirektoratet om en forklaring. De fikk da bekreftet feilen, som gjelder:

Post 4.3.4 Skog, forhåndsutfylt med 80% av 2017-verdien

Post 4.3.3 Gårdsbruk, forhåndsutfylt med 90% av 2017-verdien

Post 4.3.5 Annen fast eiendom med skattepliktig avkastning, forhåndsutfylt med 90% av 2017-verdien

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden