Lysbakken mener regjeringen svikter folk som vil tilbake i jobb

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie mener nåværende regjering har forbedret en rekke NAV-ordninger fra de tok over etter den rødgrønne. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie mener nåværende regjering har forbedret en rekke NAV-ordninger fra de tok over etter den rødgrønne. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) mener SV-leder Audun Lysbakken bommer i sin kritikk av regjeringens innstramninger i NAV-ordningen om arbeidsavklaringspenger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– For dem som er varig syke, og som ikke kan jobbe, er uføretrygd løsningen, sier arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) til Dagbladet.

Innstramminger av NAV-regelverket, som trådde i kraft 1. januar 2018, førte til at perioden man mottar arbeidsavklaringspenger (AAP) ble innskrenket fra fire til tre år.

Samtidig ble vilkårene for forlengelse av denne stønadsperioden strammet inn. En slik forlengelse kan bare gis i inntil to år. Som følge av dette er det grunn til å vente at flere vil begynne å motta uføretrygd også i 2019, ifølge Nav.

Regjeringen har med disse endringene hatt som mål å få flere AAP-mottakere raskere tilbake i arbeid.

SVs partileder Audun Lysbakken. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
SVs partileder Audun Lysbakken. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Det er full krise

SV-leder Audun Lysbakken kritiserer regjeringens innstramming av NAV-regelverket. I et intervju med Dagbladet sier han at regjeringen har tatt en snarvei ved å kaste folk ut av ordningene i stedet for å endre et system som ikke fungerer godt nok.

– Det er full krise for de det gjelder. Det er en dårlig løsning for samfunnet. Regjeringen bør følge opp folk slik at de kommer seg tilbake i arbeid, ikke gi opp folk, sier han til avisen.

Les også: SV i strupen på Ap om atomvåpenforbud

– En katastrofe for velferdsstaten

Lysbakken legger til at innstrammingene har skapt en situasjon som setter de syke, som leter etter arbeid, på bar bakke, mens de rike menneskene arver.

– Konsekvensene av denne endringen er katastrofal for velferdsstaten Norge. Når arbeidslinjen gjøres om til en fattigdomslinje, og når syke mennesker blir fryst ut på denne måten, så er ikke dette en velferdsstat verdig, sier SVs Solfrid Lerbrekk til Dagsavisen.

Anniken Hauglie (H) mener Lysbakken bommer i sin kritikk, og ber han gå varsomt i dørene.

Les også: Kvinne må betale millionbeløp tilbake til Nav

– En midlertidig ytelse

Hun hevder at nåværende regjering, i motsetning til den rødgrønne, har forbedret en rekke ordninger til personer som ikke fikk noe fra Nav tidligere.

– Vi kan ikke ha folk gående år etter år på det som alltid har vært ment å være en midlertidig ytelse, både av hensyn til den enkelte og samfunnet . Flest mulig skal hjelpes tilbake i jobb, sier Hauglie til Dagbladet.

Hun er overrasket over at noen vil tilbake til det gamle regelverket, og sikter til at det nå er lettere å beholde AAP mens man er jobbsøker eller prøver seg i jobb.

Les også:

Liten nedgang i antallet arbeidsledige

Brannsjef raser over NAV-kutt: Går ut over de svakeste

Nav åpner for å søke om sosialhjelp på nett

Personvernpolicy