Snart får tusenvis av uføre regning fra Nav

I forrige oppgjør, basert på inntekter i 2016, var det cirka 17.200 uføre som fikk krav om å betale tilbake penger, fordi de hadde fått utbetalt for mye uføretrygd.
I forrige oppgjør, basert på inntekter i 2016, var det cirka 17.200 uføre som fikk krav om å betale tilbake penger, fordi de hadde fått utbetalt for mye uføretrygd. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ved forrige etteroppgjør var det over 17.000 uføre som tjente mer enn beregnet og dermed fikk krav fra Nav. Årets oppgjør gjennomføres i disse dager.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Da nye regler ble innført i 2015, ble det fastsatt en inntektsgrense for alle som mottar uføretrygd og jobber ved siden av.

Nav foretar hvert år en beregning for å se om mottakerne av uføretrygd har mottatt riktig beløp. Dette kalles etteroppgjør. De som har fått for lite får denne summen etterbetalt. De som derimot har fått utbetalt for mye i uføretrygd fra Nav i 2017, må betale tilbake penger til Nav.

Ifølge Nav kan det være snakk om mange tusen kroner, melder Dinside.no.

Krav på 23.000 kroner i snitt

Etteroppgjøret blir gjennomført når skatteoppgjøret er klart. I denne omgang er det altså inntekter i 2017 som ligger til grunn for oppgjøret.

I forrige oppgjør var det cirka 17.200 uføre som fikk krav om å betale tilbake penger, fordi de hadde fått utbetalt for mye uføretrygd.

I snitt måtte de betale tilbake cirka 23.000 kroner, ifølge Dinside.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig var det cirka 6300 uføre som fikk ekstra utbetaling av stønad i etteroppgjøret. Disse fikk i gjennomsnitt utbetalt 11.700 kroner hver.

Nav sier til nettstedet at de forventer omtrent samme fordeling som ved forrige oppgjør.

Les også: Nav glemte å trekke skatt – 4.000 brukere må betale tilbake

– Noen vil først få resultatet i januar

De siste to årene har etteroppgjøret funnet sted i oktober måned, men i år blir det forsinket. Forrige måned opplyste Nav at oppgjøret tidligst vil bli klart i andre halvdel av november. Årsaken skal være tekniske problemer med innhenting av inntektsopplysninger fra Skatteetaten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sannsynligvis vil det bli delt opp i flere omganger.

– I praksis betyr dette at en del uføretrygdede sannsynligvis først vil få resultatet av etteroppgjøret i januar, opplyser Nav til Dinside.

Viser beregningene at man har fått for lite uføretrygd utbetalt i kalenderåret, sender Nav brev med et vedtak om etterbetaling. Beløpet utbetalt som en engangssum, opplyser Nav på sine nettsider.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Nav sender nå ut beklagelsesbrev til de som er rammet av skattetrekksfeil

Kan trekkes fra ytelsene

De som har fått betalt ut for mye trygd i 2017, får brev fra Nav og har da tre uker på å komme med innsigelser eller nye opplysninger. Skjer ikke dette, vil vedtaket iverksettes etter fire uker. Den det gjelder kan da velge å betale inn hele beløpet med en gang. Ellers vil Nav starte med trekk av ytelsen vedkommende får utbetalt.

«Nav vil normalt trekke 10 prosent av ytelsen din frem til hele beløpet er innbetalt. Trekket gjøres etter skattetrekk, men før eventuelle andre trekk. Du kan selv velge om avregningen skal gjøres med mer enn 10 prosent av ytelsen din, dersom du ønsker en raskere tilbakebetaling», skriver etaten på nettsidene.

Det er Nav Innkreving som krever inn det skyldige beløpet hvis personen som har mottatt for mye i uføretrygd ikke lenger mottar ytelser fra Nav.