Meny

Nye strømpriser på gang:

Myndighetene vil ha deg til å bake en annen gang

STANS! Akkurat nå er strømprisen høy. Slik ønsker myndighetene seg strømprisene i nær framtid: De skal variere sånn at du bruker strømmen når etterspørselen er lavest. Foto: Colourbox

Heretter må du tenke deg om: Når skal du sette bollene i ovnen? Nye strømmålere er første skritt på veien til å variere dine strømpriser ut fra hvor stort forbruket er i markedet.

BÆRUM (ABC Nyheter): – Det er viktig å innføre effekttariffer.

Det sier Frps statssekretær, Toril Charlotte Ulleberg Reynolds, under Energidagene 2018 arrangert av Norges vassdrags- og energidirektorat, NVE, på Fornebu.

Du kan like godt lære deg begrepet effekttariff først som sist. For om få år vil det påvirke lommeboka di.

Første skritt på denne veien, er de nye «smarte» strømmålerne som i løpet av 2018 skal være installert i alle hjem.

– Effekttariffer vil kunne gjøre det mer lønnsomt for kundene å redusere forbruket når strømnettet er høyt belastet, forklarer statssekretæren.

– Vi bør finne tariffmodeller som gir kundene riktigere insentiv for bruk av strøm. Da bidrar vi til at nettinvesteringene ikke blir større enn nødvendig. Over tid vil dette gi lavere kostnad for brukerne av nettet, hevder hun.

Smart variant av gammelt overforbruk

Konstituert NVE-direktør Anne Britt Leifseth forklarer dette med effekttariffer, og poenget med dem slik overfor ABC Nyheter:

– Selve den elektriske energien priser vi høyt i dag. Vi må over på å prise transporten av elektroner høyt. Det er komplisert.

– Jeg og du husker de gamle strømmålerne, fortsetter hun.

Før i tiden hadde boligene strømmålere som sikret en bestemt mengde strøm til en fast pris. Passerte du den røde pila ble det overforbruk og strømprisen skvatt i været.

– Da måtte vi skru ned forbruket. Det er noe av den samme effekten vi skal inn i nå. Vi skal kunne jevne ut bruken av strømnettet over døgnet, sier Leifseth.

Den nye måten å regulere på

I tillegg til variasjonene i strømforbruket har mye nytt kommet inn i bildet siden gode, gamle dager:

Massevis av ny kraftproduksjon som er avhengig av vær og vind og ikke kan reguleres, sol og vind, er faset inn på det nordeuropeiske nettet vi i praksis er en del av.

Stadig flere utenlandskabler gjør at vi blir mer og mer påvirket av omverdenens strømproduksjon og -forbruk.

Det betyr at både produksjon og forbruk kan variere nærmest fra minutt til minutt. Energigjerrige hus som kan produsere strøm selv er på vei. Hvordan man skal regulere dette og hvilken rolle Statnett, som er landets store regulator, skal ha, var noe av diskusjonen som pågikk på det store bransjetreffet torsdag.

Det eneste som er sikkert, er at vi forbrukerne før eller siden vil merke det de kommer fram til.

Ekspertene mener at en smart regulering av forbruket gjør at man slipper å bygge ut kraftnettet til enorm kapasitet, og at det ligger mange sparemuligheter i dette.

Som vanlig hevdes det at fortjenesten ved slike grep ikke skal forbli hos aktørene, men sildre ned på forbrukerne.

Kan bygge billigere kraftnett

BILLIGERE: - Hvis vi slipper å bygge ut et kraftnett som er dimensjonert for høyest mulig forbruk, sparer vi penger. Det kommer forbrukerne til gode, forklarer konstituert NVE-direktør Anne Britt Leifseth. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter

– Hvis du skal ha et kraftnett som har kapasitet til at alle skal lade bilene, sette på klesvasken, koke og sette på ovnen samtidig på den kaldeste dagen i februar, så blir det veldig kostbart. Det som ligger bak prinsippet om effektprising, er å variere strømprisen slik at den blir høy ved stor belastning, lav ved liten, sier NVE-direktør Anne Britt Leifseth.

De nye strømmålerne er første skritt for å få til dette. Men fortsatt mangler dingsene du og jeg må ha i hjemmet for å vite hvordan strømprisene varierer fra minutt til minutt.

Det er mye skepsis og motstand mot denne tanken.

I dag beregnes strømprisen for ditt forbruk ut fra et gjennomsnitt. Ute på det som nå er et fritt marked, foregår elektronisk handel med strøm fra sekund til sekund, og prisene varierer lynraskt.

Optimistene blant oss hevder at vi faktisk kan tjene på de nye utsiktene. Hvis vi tilpasser oss strømprisvariasjonene, vil gjennomsnittsprisen ifølge logikken synke.

Privatøkonomi
Populært