Ferieboliger i Tyrkia: – Avvent situasjonen hvis du kan

Leiligheter i Antalya i Tyrkia. Ifølge Statistisk sentralbyrå skal nesten 4400 nordmenn ha eid én eller flere ferieboliger i landet i 2016.
Leiligheter i Antalya i Tyrkia. Ifølge Statistisk sentralbyrå skal nesten 4400 nordmenn ha eid én eller flere ferieboliger i landet i 2016. Foto: Tom Gowanlock / Shutterstock / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det råder uenighet rundt hvor mye lokal valutakurs kan ha å si for omsetningen av nordmenns ferieboliger i Tyrkia. Tipset fra flere er uansett å bli sittende på boligen, hvis man har mulighet til det. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Å eie bolig i utlandet kan være risikosport, spesielt om man kjøper i et land som Tyrkia, som er preget av stor politisk og økonomisk uro.

Denne uken meldte Pengenytt, ABC Nyheters samarbeidspartner, at nordmenn som eier feriebolig i landet har opplevd en verdinedgang på rundt 32 prosent siden 2010.

Bakgrunn: Kraftig verdiøkning på ferieboliger i Tyrkia smuldrer nå bort for flere tusen nordmenn

Årsaken skal være den lokale valutaen lira som har falt mot de fleste valutaene de siste årene.

Men hvor mye den tyrkiske lira kan ha å si for nordmenn som eier feriebolig i Tyrkia nå, råder det noe uenighet rundt.

Erling Krage sitter i styret i et boligkompleks i Oba, og har hatt feriebolig i landet de siste fire årene.

– Vi reagerte fordi det ikke stemmer med våre egne erfaringer. Vi taper ikke på grunn av lira-kursen, realiteten er at leiligheter her omsettes i euro, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det samme mener Erik Dietzel i Tyrkia Invest.

– Omsetningen av boliger vil ikke påvirkes av valutakursen på lira, fordi boliger kjøpt og solgt av utlendinger i Tyrkia omsettes i euro, sier han til ABC Nyheter.

Alf Grønneflåta i Eiendomsnøkkelen er imidlertid noe uenig.

– Det er klart at fallet i lira vil påvirke prisene. Selv om selgeren vil selge i Euro eller NOK, så vil jo kjøperne sjekke naboen som kanskje selger i lira, og velge det som lønner seg. På denne måten blir det kjøpers marked og det blir billigere å kjøpe, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Bolig i utlandet kan skape skattekluss

Koblet sammen

Joachim Bernhardsen, analytiker i Nordea Markets, sier han har vanskelig for å se for seg at prisene på ferieboliger i Tyrkia vil være helt uberørt av det som skjer med den tyrkiske lira.

– Det som kommer til å skje nå er at valutaen svekker seg og inflasjonen blir høy. Det kommer mest sannsynlig til å gå dårlig i Tyrkia i en periode. Jeg kjenner ikke til markedet rundt fritidsboliger i Tyrkia, men jeg har vondt for å se for meg at prisene på ferieboliger og det som skjer med den lokale valutaen er helt frikoblet, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Økonom om Tyrkia: – Ingen panikk, men man blir jo litt skremt

– Kjøpers marked

Skulle man eie en feriebolig i Tyrkia, er uansett rådet fra de fleste å bli sittende på den, hvis du har mulighet til det.

– Hvis du er en risikokjøper og er ute etter å kjøpe billig kan du finne rimelige alternativer nå. Det avhenger av at du har kapital og er villig til å ta den risikoen. Den vanlige kjøper ville jeg rådet til å avvente situasjonen, for å se hvordan dette går, sier Grønneflåta.

– Jeg tror prisene på ferieboliger kommer til å stige i løpet av et par år, men akkurat nå er det kjøpers marked. Men det er selvfølgelig vanskelig å spå i fremtiden, sier Dietzel.

Til Pengenytt uttalte Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret følgende:

– Nordmenn er generelt glade i å eie bolig, og de fleste har et langsiktig perspektiv på kjøpet. Det er kun ti prosent som oppgir at de ser på fritidsboligen sin som en investering. Boligen i Tyrkia har den samme bruksverdien i dag som tidligere. Det er sjeldent lønnsomt å selge når usikkerheten er så stor som nå.

Les også: Den tyrkiske lire sliter i Asia, men markedene er mer stabile