Økonomiske råd til deg som vil realisere hyttedrømmen

Om du drømmer om hytte på fjellet, ved sjøen eller utenlands, må du være sikker på at det er rom i økonomien din til å kjøpe før du realiserer hyttedrømmen.
Om du drømmer om hytte på fjellet, ved sjøen eller utenlands, må du være sikker på at det er rom i økonomien din til å kjøpe før du realiserer hyttedrømmen. Foto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det viktigste er at man har rom i økonomien til å gjøre en slik investering, sier forbrukerøkonom.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

37 prosent av nordmenn eier egen hytte eller fritidsbolig, enten i Norge eller i utlandet. Det viser en ny undersøkelse YouGov har gjennomført på oppdrag fra Nordea.

Blant dem som ikke eier hytte, drømmer 31 prosent om en hytte i Norge, og 19 prosent om en feriebolig i utlandet.

Å kjøpe en hytte er en stor økonomisk investering, og det er flere ting du bør ha tenkt grundig igjennom før du realiserer hyttedrømmen.

– Det viktigste er at man har rom i økonomien til å gjøre en slik investering. Dersom økonomien skranter og man ikke har råd, bør man rett og slett la være. Jeg kan forstå at det frister ekstra etter en sommer som denne, men sannheten er at det koster å ta opp lån, det månedlige avdraget koster, også har du vedlikehold og den type ting, sier forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan, til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

(Se Reitans beste tips til hvordan du får råd til hyttedrømmen i faktaboksen)

Hun anslår at hyttedrømmen fort kan koste opp mot 100.000 kroner i året.

– Derfor bør du regne ut om du har råd til en slik investering. Du bør også regne ut hvor ofte det er realistisk at du får brukt ferieboligen din. Hvor mange helger og ferier får du til å tilbringe der? Da får du regnet ut prisen på hyttebesøkene dine per døgn. Om døgnprisen er på for eksempel 1200 kroner, så er det kanskje dyrere enn du trodde.

Les også: Her er de dyreste og billigste sjøhyttene

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik får du råd til hyttedrømmen:

Senk standarden
Mange ønsker de samme bekvemmeligheter, og like høy standard, på hytta som de har hjemme. Er du villig til å fire på standarden kan hyttedrømmen bli mer innen rekkevidde.

Lei ut
Du kan tjene penger på å leie ut fritidsboligen din. Bruker du den selv jevnlig, mesteparten av året, kan du leie ut helt skattefritt for 10.000 kroner i året. Av inntekter ut over dette er 85 prosent skattepliktige. Utleie kan også være en fin måte å finansiere fritidsboligdrømmen, men hvis det er planen vil jeg anbefale å lage realistiske kalkulasjoner i forkant. Både pris og belegg avhenger av mange faktorer og vil endre seg over tid.

Tenk beliggenhet
Prisen for en fritidsbolig er ofte langt lavere i mindre uberørte, og «populære» områder. En hytte på fjellet utenfor de mest populære skidestinasjonene eller en feriebolig i utlandet i et område som ikke er så populære l blant turister kan være like fint og langt billigere enn boliger i de mer populære områdene.

Kjøp fritidsbolig sammen med andre
Som undersøkelsen viser bruker vi nordmenn fritidsboligen vår gjennomsnitt 35 dager hvert år. Det er ikke så mye. Går dere sammen med andre om å kjøpe fritidsbolig, i Norge eller i utlandet, blir hyttedrømmen fort mer innen rekkevidde. Dersom dere vurderer dette er det viktig å tenke godt gjennom hva det betyr å eie sammen med andre. Felleseie er nemlig grobunn for konflikter. Lag gode regler om bruk og betaling før dere inngår felles forpliktelser.

Lei på åremål
Du trenger ikke å kjøpe hytte for å nyte hyttelivet. Det er mange hytter du kan leie på åremål, og dette er også en fin måte å teste ut hyttelivet på.

Kilde: Elin Reitan, Nordea

Skaff deg en økonomisk buffer

Dersom man bruker hytta eller ferieboligen ofte, kan det være en god investering. Men en hytte gir ikke den samme sikkerheten du får av å eie en bolig.

Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea, gir deg sine råd for å realisere hyttedrømmen. Foto: DNB / Nordea
Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea, gir deg sine råd for å realisere hyttedrømmen. Foto: DNB / Nordea

– Hyttemarkedet er ikke som boligmarkedet. Det er andre mekanismer som gjelder der. Folk trenger jo tak over hodet, mens hytte er et luksusgode. Skulle det gå dårlig i norsk økonomi, vil det slå hardere ut over hyttemarkedet enn boligmarkedet. Det er ikke sikkert du får den samme verdiutviklingen som du kanskje har fått i boligmarkedet, sier Reitan.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis man eier både bolig og hytte, er det viktig å ha en form for økonomisk buffer, mener forbrukerøkonomen. Det gjør deg mindre sårbar om for eksempel renten går opp, om du går ned i lønn eller mister jobben, blir langvarig syk eller går gjennom et samlivsbrudd.

– Ting som påvirker økonomien i stor grad vil slå ekstra hardt ut jo mer man eier.

I Norge har vi gode mekanismer og verktøy som kan bremse fall i økonomien, og som reduserer sjansen for voldsomme nedgangstider. Vurderer du imidlertid å kjøpe feriebolig i utlandet, kan situasjonen være en annen.

– Tenk på den økonomiske og politiske situasjonen i landet du kjøper i. Det kan skje ting som påvirker økonomien i langt større grad enn i Norge. Da det kom et boligkrakk i Spania, så ble naturligvis ferieboligene der mye mindre verdt enn de var da da verdien var på topp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Hytte knuser hjem: – Folk vil til fjells

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mye å tenke på hvis du vil kjøpe utenlands

Reitan har flere konkrete råd til deg som drømmer om en feriebolig utenfor Norges grenser.

– Du må huske å sette deg inn i de lover, regler og prosedyrer som gjelder i landet du vil kjøpe i, for det varierer fra land til land. I Spania for eksempel må du betale 10-12 prosent av kjøpesummen i avgift. Det er mye finurlige ting man må sette seg inn i før man kjøper, forteller hun.

Gjør god research før du bestemmer deg for land og området, er rådet fra Reitan. Hun mener du kan finne mye god og nyttig informasjon på nettet, i tillegg til at det finnes organisasjoner som kan være behjelpelige med gjennomføring av boligkjøp i utlandet.

Deretter vil hun råde deg til å dra ned og gå på visninger i det landet du ønsker å kjøpe feriebolig.

– Ikke kjøp boligen usett! Det kan være fristende når man surfer på nettet, men det er lurt å dra dit og sjekke hvordan boligen faktisk er. Da får du også en følelse av hvor god beliggenheten egentlig er.

Les også: Kjøp hytte uten å blakke deg - dette får du for to millioner