Kapitalsterke koner jekker ned egen inntekt

Menn må i større grad finne seg i at kona sitter godt i det, sier seniorrådgiver i SSB
Menn må i større grad finne seg i at kona sitter godt i det, sier seniorrådgiver i SSB Foto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

I ekteskap der kvinnen er bedre stilt, jekkes konas inntekt ned, mens mannens blåses opp, viser ny amerikansk studie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Studien er laget av Bureau of the Census – noe som tilsvarer Statistisk sentralbyrå (SSB) i Norge.

Den viser at når amerikanske kvinner tjener mer enn ektemannen, kan det skje noe pussig – husbonden oppgir at han tjener mer, mens kona oppgir hun tjener mindre enn det som er tilfelle.

I tillegg oppgir mennene at kona tjener mindre enn hun gjør, mens kona med god lønn oppjusterer på sin side sin husbonds inntekt.

Med andre ord, når parene rapporterer om hverandres inntekt, går lønna 2,9 prosent opp for mannen og 1,5 prosent ned for kvinnen, når disse kvalitetsjekkes opp mot andre kilder.

Sosiale forventninger

– Vi har gjort et kritisk funn som øker forståelsen av kjønnsnormer og kvaliteten av inntektsstatistikken, spesielt innen ekteskap, sier Marta Murray-Close, økonom ved byrået og medforfatter av studien.

Jon Epland er seniorrådgiver i Statistisk sentralbyrå Foto: Privat
Jon Epland er seniorrådgiver i Statistisk sentralbyrå Foto: Privat

«Sosiale forventninger om rollefordelingen i ekteskap kan være en faktor i hvordan folk rapporterer om inntekten», skriver forfatterne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Når gifte par bryter mot normen om at mennene skal tjene mer, ser deres rapportering ut til å minimere normbruddet ved å inflatere inntekten til husbondens lavere inntekt og deflatere konas høyere inntekt», konkluderer de.

– Dette må mennene venne seg til

– Det med at kona eller samboeren tjener mer, noe som mennene bør venne seg til, sier seniorrådgiver Jon Epland i Statistisk sentralbyrå til ABC Nyheter.

– Mens kun én av ti parhusholdninger hadde kvinnelig hovedinntektstaker for 30 år siden, er dette tilfelle for én av fire i dag. Og andelen øker for hvert år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I en SSB-undersøkelse fra 2002 antydet også at kvinner i større grad oppgir en lavere inntekt, mens menn i større grad oppgir en høyere inntekt når de blir intervjuet.

Nordmenn vil være gjennomsnittlige

Epland sier det generelt sett er vanskelig å få korrekt informasjon om inntektene til folk ved intervju. I Norge har hver fjerde respondent pleid å bomme med mer enn 20 prosent. SSB henter nå opplysninger fra andre kilder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Imidlertid er det også et kjent fenomen at de som svarer ved intervjuundersøkelser av og til foretrekker å gi et svar som i mindre grad avviker fra det som er typisk eller vanlig, sier han.

Han viser til den engelske fagtermen «social desirability». Nordmenn har en tendens til å ønske å være så nært gjennomsnittet som mulig.

– For eksempel oppgir mange med lave inntekter at de tjener mer enn det som står på selvangivelsen, mens de som har store inntekter på selvangivelsen svarer ved intervju at de tjener klart mindre enn dette. «Alle» foretrekker å være gjennomsnittlige, sier Epland.