Boliglånsforskriften: Disse to endringene kan få betydning for deg

Finansminister Siv Jensen (Frp).
Finansminister Siv Jensen (Frp). Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Regjeringen viderefører boliglånsforskriften, men nå kan du få litt mer i boliglån, mener ekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Onsdag fastsatte Finansdepartementet en videreføring av boliglånsforskriften, som trer i kraft 1. juli. Den blir i all hovedsak lik forskriften fra i fjor, med noen oppmykninger.

Boliglån skal ikke innvilges dersom det overstiger fem ganger årsinntekt. I den oppdaterte forskriften åpnes det for at bankene kan ta med dokumenterte og stabile skattefrie inntekter, som barnetrygd eller leieinntekt på iboende bolig, i beregningen av gjeldsgrad.

Forbrukerøkonom Anne Motzfeldt i Danske Bank forklarer hva oppmykningen av boliglånsforskriften betyr for deg. Foto: Danske Bank
Forbrukerøkonom Anne Motzfeldt i Danske Bank forklarer hva oppmykningen av boliglånsforskriften betyr for deg. Foto: Danske Bank

– Det betyr at man kan få litt mer i boliglån nå. Dersom du har skattefrie inntekter som kan regnes med, kan du gange denne inntekten med fem og komme fram til det tallet du kan ha i økt lån, sier forbrukerøkonom i Danske Bank, Anne Motzfeldt, til ABC Nyheter.

Det forutsetter at du har betalingsevne og sikkerhet på plass.

Bakgrunn: Regjeringen viderefører boliglånsforskriften

Nå kan du beholde BSU

Den andre oppmykningen av boliglånsforskriften kommer særlig unge til gode.

– Nå åpnes det for at BSU-konto kan tas med i beregning av belåningsgrad. Det tolker jeg dithen at unge kjøpere som ikke har spart fullt på BSU-kontoen ikke trenger å bryte BSU-kontoen, men kan behold den og spare videre, forklarer Motzfeldt.

At resten av forskriften består slik den ble presentert i 2017, utgjør en utfordring for førstegangskjøpere.

– Det betyr at unge kommer senere inn på boligmarkedet. Det er ikke sikkert det er noen krise om du ikke kommer inn når du er 25, men man må belage seg å vente lenger til man får spart mer og får en økt inntekt, sier Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebank 1, til ABC Nyheter.

Les også: IMF er bekymret for høy boliggjeld og aldrende befolkning

– Kan virke dempende på prisvekst

At unge venter lenger med å kjøpe bolig, tror Gundersen kan være en fordel.

Forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1 har forståelse for at unge førstegangskjøpere er utålmodige, men tror dagens boliglånsforskrift gagner økonomien på lang sikt. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1 har forståelse for at unge førstegangskjøpere er utålmodige, men tror dagens boliglånsforskrift gagner økonomien på lang sikt. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Hvis det er flere som ikke kan kjøpe, så vil det virke dempende på boligprisveksten, og det er jo bra for de som skal kjøpe. Selv om de må vente noen år, så får vi kanskje ikke den ville prisveksten videre som vi har sett til nå. Generelt er det positivt om boligprisene ikke galopperer av gårde og etterlater folk med masse gjeld, sier Gundersen.

Han har imidlertid forståelse for at det er lett å bli utålmodig.

– Men vi har mye gjeld i dette landet, og det gjør oss sårbare hvis landet går inn i en resesjon eller mange mister jobben. Vi ønsker jo at bankene skal være sunne og at folk ikke skal ha for mye gjeld slik at privatøkonomien blir ødelagt for enkeltmennesker i tiår fremover.

En ting mener Gundersen man ikke kan få sagt ofte nok til unge med drøm om å kjøpe egen bolig tidlig:

– Dersom du ønsker å komme tidlig inn på boligmarkedet bør begynne å spare på BSU så fort du begynner å jobbe så mye at du betaler skatt, slik at du får utnyttet de gunstige fordelene BSU gir deg. Selv hvis du er student.

Les også:

Jukset til seg boliglån på 2,4 mill

Utsikter til høyere boliglån – flere snuser på fastrente

DNB vil gi kundene boliglån på to minutter