– Å reparere en skadet bunad kan bli en kostbar affære

<p>Som festdrakt er ikke bunad kun forbeholdt 17. mai-feiring. Her ses publikum i bunad mens de følger med på tredje etappe i sykkelrittet Arctic Race of Norway på Senja. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix</p>
Som festdrakt er ikke bunad kun forbeholdt 17. mai-feiring. Her ses publikum i bunad mens de følger med på tredje etappe i sykkelrittet Arctic Race of Norway på Senja. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Hvert år blir tusenvis av dyre bunader skadet eller forsvinner på reise. Antallet bunadsforsikringer øker kraftig, men fremdeles er det et fåtall som har slik.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mai måned er fylt opp med konfirmasjoner, dåp, bryllup og ikke minst 17. mai-feiringen, og for mange er bunaden det selvsagte festantrekket. Mange reiser hjem eller bort, og hvert år blir tusenvis av dyre bunader skadet eller forsvinner på reise.

– Mange blir overrasket når de oppdager at innboforsikringen kun dekker skade og tyveri i hjemmet. Å reparere en skadet bunad kan bli en kostbar affære, derfor anbefaler vi en egen bunadsforsikring som kan sikre deg mot skader og tyveri, sier Espen Opedal, leder i Tryg Forsikring, i en pressemelding.

Kostbare festdrakter i norske hjem

Det finnes anslagsvis 2,5 millioner bunader i norske hjem, ifølge Norsk Flid Husfliden. Bunaden er for mange det dyreste antrekket de eier - en komplett ny bunad sydd i Norge, med tilbehør, sko og sølv, kan koste helt opp mot 80.000 kroner.

Antallet bunadsforsikringer som tegnes hos de ulike forsikringsselskapene øker kraftig i antall. Likevel er det fremdeles et fåtall som har slik på plass.

– Bunad og folkedrakter er verdifulle, og mange har i tillegg gått i arv i generasjoner. Med vår beste reiseforsikring vil bunaden kunne være dekket med inntil 30.000 kroner hvis den sendes som ekspedert bagasje, sier Opedal.

– Er verdien av bunaden høyere bør du vurdere å tegne egen bunadsforsikring. For noen hundrelapper vil bunaden da i tillegg være forsikret mot skader som rifter eller hull i skjorten, is på stakken eller klassikeren rødvin i fanget. Typiske 17. mai-skader som ikke nødvendigvis dekkes av reise- eller innboforsikringen, fortsetter han.

Les også: – Ingen har blitt arrestert for å gå med bunad fra feil landsdel

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Slik får du skinnende bunadssølv uten å pusse

Tap til syv millioner

Allerede «dagen derpå» 18. mai begynner skademeldingene å komme inn til forsikringsselskapene. Ifølge Tryg Forsikrings statistikk forsvinner vel 300 bunader årlig, til en verdi av vel sju millioner kroner.

Festplaggene med sølvtøy forsvinner fra kofferter på fly, og ved tyveri fra bil og hus.

– Det har de siste årene vært en sterk økning i antall bunadsforsikringer hos Tryg. Hvert år opplever vi at kunder blir frastjålet bunaden fra bil eller hjem. I dagene etter 17. mai er det alltid stor pågang fra kunder som har skadet eller mistet bunaden, sier Opedal.

Les også: Slik reiser du med bunad

Gjør et forsikringsunntak for kniv

En bunad er verdt mye, både i penger og kjærlighet. For deg som skal ut og fly den nærmeste tiden, råder regiondirektør Trond Stenersen i Widerøe Ground Handling deg til å bringe festdrakten med deg i håndbagasjen.

– Men maksgrensen på åtte kilo gjelder som vanlig. Inne i kabinen legger du bunadsposen eller kofferten i hattehylla. Det er altså ikke mulig å henge den opp inne i flyet, så pakk den pent før du reiser, sier Stenersen i en pressemelding.

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Her lages bunadssølvet som «alle» vil ha

Har du bunadskniv og skal reise med fly må den som regel sendes som innsjekket bagasje.

– Det er kun bunadskniver av bunadssølv som kan sjekkes inn som bagasje, dette har med sikkerhetskontrollen på flyplassene å gjøre. Skulle du være så uheldig å miste bunadskniven fra innsjekket bagasje gjør vi et unntak for denne, sier kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige.

Les også: Bunad til fryd og frustrasjon

Dekker ikke tap av bunad

I likhet med forsikringsagentene anbefaler regiondirektøren i Widerøe å tegne en egen bunadsforsikring ettersom reiseforsikringen ikke dekker så verdifulle enkeltgjenstander som en bunad. Tapt reisegods er som regel begrenset til maks 15.000 kroner, avhengig av forsikringsselskap.

En bunadsforsikring i Gjensidige koster cirka 250 kroner året for en bunad verdt 40.000 kroner.

– Med en bunadsforsikring vil tap av bunaden være dekket selv om den ligger i en koffert du har sjekket inn. Sølv må du imidlertid ta i håndbagasjen for at det skal være dekket, forteller kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige.

Les også: Bunadsuhell kan koste deg skjorta

(Saken fortsetter under)

VIDEO: Stryking av bunadsskjorte på 1-2-3

Fly i bunad

I en pressemelding opplyser Oslo Lufthavn Gardermoen at det vil være en egen sluse for alle reisende i bunad den 16. og 17. mai. Vanligvis er denne delen av sikkerhetskontrollen bare åpen for familier.

Tips dersom du skal reise i forbindelse med 17. mai

 • Nålen på søljen kan ikke være lengre enn 6 cm. dersom den skal i håndbagasje.
 • Bladet på bunadskniv kan ikke være lengre enn 6 cm. dersom den skal i håndbagasje.
 • Husk også at de fleste flyselskap har en maksgrense på vekt på håndbagasje.
  Heliumsballonger er forbudt å ha med seg på fly.
 • På Oslo lufthavn Gardermoen er det en egen sluse for alle reisende i bunad 16. og 17. mai.
 • Det kan være smart å være litt forberedt dersom du skal ha bunaden og bunadssølv gjennom sikkerhetskontrollen som håndbagasje på flyplassen. Samle smykkene i en smykkepose eller smykkeskrin og vis det frem når du forteller at du har bunad med i håndbagasjen.

Kilde: Tryg Forsikring

– Det er svært hyggelig hvis folk velger å reise i bunad, og vi synes det er gir en god 17. mai-stemning på lufthavnen, sier kommunikasjonsjef ved Oslo Lufthavn, Joachim Westher Andersen.

Han anbefaler å være litt forberedt før du går gjennom sikkerhetskontrollen.

– Søljer, knapper og smykker vil gi utslag i metalldetektoren. Samle bunadssmykker i en smykkepose eller i et smykkeskrin og vis det til sikkerhetskontrolløren når du forteller at du har med bunad i håndbagasjen, råder Andersen.

Slik behandler du bunaden

 • Luft bunaden godt etter bruk. Tørk av med en fuktig klut hvis det er overflateflekker på stakk eller vest.
 • Lever bunaden til rens ved behov.
 • Skjorten skal vaskes for hånd. Bruk vaskemiddel som er spesielt laget for dette formålet. Skyll skjorten 5-6 ganger etter vask.
 • Får du en flekk på en hvit skjorte, er bløtlegging i iskaldt vann i 24 timer et undervurdert kjerringråd.
 • Bunad og skjorte skal oppbevares luftig og tørt i en bomullspose. Putt sedertrekuler i klesskapet eller bunaden. Møll skyr lukten. Mennesker kjenner ingen lukt.
 • Hvis du skal reise med bunaden, pakk den inn i en bunadspose og ta den med som håndbagasje. Dette gjelder også sølvet.

Kilde: Norsk Flid Husfliden

VIDEO: Æææsj. Isen smelter over hele hånda. Slik unngår du enkelt gris og søl

Les også: — Et av de mest leste innleggene mine heter «Bunad til 200 kr»

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært