Meny

Jobbdoktor Vigdis Lambergs beste tips til ny jobb

Vigdis Lamberg forteller hva du skal gjøre og ikke gjøre når du kommer inn til jobbintervju. Foto: Tatjana Strømme
Vigdis Lamberg forteller hva du skal gjøre og ikke gjøre når du kommer inn til jobbintervju. Foto: Tatjana Strømme

Her er ABC Nyheters jobbdoktors ti beste tips for jobbsøkere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en serie fra 2016 delte jobbdoktor Vigdis Lamberg sine jobbsøkertips med ABC Nyheters lesere. Lamberg har bistått arbeidsledige i jobbsøkerprosesser i over 16 år. I artikkelserien delte hun sin erfaring om metoder som får deg til å synes, høstet gjennom mange år som leder og mentor. Her er tipsene, kort oppsummert:

1: Unngå morgenkåpefella

I det første innlegget fortalte Vigdis Lamberg om da hun selv var «mellom to jobber» etter at en lederstilling forsvant. Hun bestemte seg først for å sove lenge, gå i morgenkåpe og lese hele avisen før hun tok fatt på dagen. Ansettelsesprosseser er ifølge Lamberg prisgitt tilfeldighetenes spill, og rekrutteringsselskaper, HR-avdelinger, mellomledere og daglig ledere har alle sin egen agenda. Dessuten er det ikke alle stillinger som lyses ut.

– Du må selge deg selv! Og du må starte jobben med å få ny jobb umiddelbart etter du har fått vite at du ikke har en arbeidsgiver lenger. Mens du enda har «styrefart». Unngå morgenkåpefella som jeg gikk i. Det er nifst å erfare hvor fort energinivået synker når ingen venter på deg, skriver Lamberg.

Ikke la det gå for lang tid før du begynner å søke ny jobb. Les hele innlegget «Unngå morgenkåpefella som jeg gikk i».

Vigdis Lamberg delte sine beste tips med ABC Nyheters lesere i 2016.
Vigdis Lamberg delte sine beste tips med ABC Nyheters lesere i 2016.

2: Selg de bæra du har!

Gjør som Petter Stordalen, anbefaler Lamberg i neste innlegg:

– «Kanskje du ikke har de beste bæra på torget, men selg de bæra du har, for det er de eneste bæra du kan selge», var rådet Stordalen fikk da han var ung. Dette har Petter fulgt med stor suksess i sin karriere. Er du arbeidsledig, skal du selge din kompetanse. Da må du selge de bæra du har, skriver Lamberg. Du må fremheve hva du kan og du må lære deg selge kompetansen din.

Lamberg mener at det er viktig at du skreddersyr CV-en din hver gang du søker jobb - altså at den tilpasses hver enkelt potensielle arbeidsgiver. Det gir større sjanse for intervju og jobb.

Les hele innlegget «Selg de bæra du har!».

3: Nei, du er ikke en potet

– Når jeg ber folk mellom to jobber om å fortelle meg hva de er gode på, svarer alt for mange «Jeg er som poteten, kan brukes til alt». Nei, du er ikke en potet, mener Vigdis.

I dette innlegget slår hun et slag for «Flinkeboken», en bok hvor du skriver ned dine suksesshistorier. Altså komplimenter, ting du har lykkes med og resultater

Vigdis Lamberg råder arbeidssøkere til å skrive Flinkebok. Illustrasjon: Sverre Frugard /ABC Nyheter
Vigdis Lamberg råder arbeidssøkere til å skrive Flinkebok. Illustrasjon: Sverre Frugard /ABC Nyheter

du har oppnådd. Det kan nemlig hende du undervurderer din egen kompetanse. Dette vil også gjøre en potensiell intervjusituasjon mye enklere, og vil i tillegg gi deg selvtillit til å søke på jobber som ikke er utlyst.

Les hele innlegget «Du er ikke en potet»

4: Kart og kompass for korteste vei til jobb

I dette innlegget anbefaler Vigdis Lamberg at du snuser deg fram til ledige stillinger som ikke alle andre vet om. 20 prosent av alle ledige stillinger er nemlig ikke annonsert. Les stillingsannonser med lupe. Bruker utlyser ord som «økt etterspørsel», «ekspanderer» eller «satser på». Da kan det hende at de kan ha en passende jobb for deg, selv om den konkrete stillingen som utlyses overhodet ikke er aktuell. Hold det heller ikke hemmelig at du er mellom to jobber. Det er ingen skam i det, mener Lamberg.

Les hele innlegget for alle Vigdis råd for korteste vei til jobb her

5: Møte gir jobb!

Ikke vær redd for å ringe potensielle arbeidsgivere. Ta de kalde telefonene, eller «cold calls» som det heter på engelsk. Ikke si for mye, men skap interesse. Målet med samtalen er å få til et møte.

– Kom gjerne opp med to konkrete møtetidspunkt - «passer det onsdag før lunsj eller torsdag etter lunsj?». Så følger du opp svaret du får og tilpasser deg, tipser Lamberg.

Når du har fått napp, sender du en hyggelig mail og legger ved din skreddersydde CV. Husk å skreddersy CV-en hver eneste gang.

Les hele innlegget her.

6: CV som virker - heng ut «fiskekroker»!

Rekruttere som leser CV-er har dårlig tid. Du har altså kjempedårlig tid på å fange oppmerksomheten. Lamberg råder alle som skriver CV til å henge ut fiskekroker.

Du bør også ha med punktet «Kompetanse med relevans for denne stillingen», gjerne som en egen overskrift.

– Her løfter du opp det mest relevante av din utdanning og erfaring som du mener denne leseren kan ha interesse av, råder Lamberg. Husk at det er umulig å vite om en rekrutterer leser CV eller søknad først. Derfor må begge kunne stå på egne ben.

I dette innlegget får du alle hennes sine tips til en vellykket CV.

7: Nå handler det om å oversette!

– Be en person som ikke jobber i samme bransje som deg selv om å hjelpe deg å oversette din CV. Ikke gi opp, for det er lys i enden av tunnelen, skriver Lamberg.

Hun forklarer at mange av oss har jobbet i samme bransje i mange år, og at vi har en tendens til å ta med stammespråk i CV-en. For å unngå dette bør du «få inn en idiot», som det heter på reklamespråket. Be en person som ikke jobber i samme bransje som deg om å oversette din CV. Dette kan vise at du er aktuell for langt flere bransjer enn du først trodde. Les hele innlegget her.

8: Glem søknad - tenk salgsbrev

Lamberg mener at mange går i «norsk stil-fella» når de skal skrive søknad. På skolen har vi lært at en god stil skal ha en innledning, hoveddel og en avslutning. Glemt det. Du har en kompetansepakke å selge.

– Søknadsbegrepet er egentlig misvisende. For du er jo en gavepakke til den virksomheten hvor uløste arbeidsoppgaver matcher med din kompetanse! Heretter tenker du salgsbrev, råder Lamberg.

Her får du hennes beste tips til hvordan du skriver en god søknad.

9: Sannhetens øyeblikk - intervjuet

Hvor bra intervjuet går avhenger i stor grad av hvor forberedt du er. Gjør hjemmeleksen din og lær deg mest mulig om virksomheten i forkant av intervjuet. Bruk god tid på hjemmesidene, det vil kunne gi et inntrykk av kleskode. Det kan oppleves som ganske ubehagelig å ikke matche virksomhetens klesstil.

Sjekk også bedriftens profil i sosiale medier og undersøk om de har vært omtalt av aviser.

– Snakk med tidligere og nåværende ansatte, og les det som finnes av relevant informasjon om bransjen og bedriften. Bruk denne informasjon til å formulere noen tanker og forslag til hvordan du kan bidra til bedriften, tipser Vigdis Lamberg.

Les hennes beste tips for et vellykket intervju her.

10: Hva svarer du når du blir spurt om lønnsforventninger?

Du har kommet til målstreken i jobbjakten. Ja, du ønsker deg en ny jobb, men du er ikke desperat. Det er viktig å huske at de fleste som ansetter har et fra-til-beløp de går utifra når de skal plassere deg lønnsmessig. Din jobb er å prøve å komme best mulig ut. Det kan du blant annet gjøre ved å ikke svare på hva du tjente i din forrige jobb.

– Blir du nødet til å si et beløp så legg deg i øvre del av skalaen – du er helt sikkert verdt det. Da har du også litt å forhandle deg ned på om det skulle bli nødvendig, råder Lamberg.

Husk også at det finnes andre goder enn lønn, blant annet gode pensjonsordninger og forsikringer. Du bør også ha snakket med referansene dine på forhånd, slik at du vet at de vil gi et godt inntrykk av deg. Vigdis råder alle til å ha minst tre referanser som representerer ulike nivåer av ditt nettverk.

Les hele innlegget her.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
11:24 Folkerik delstat åpner for aktiv dødshjelp i Australia11:15 Ap i valgkampmodus – lanserer 83 tiltak11:11 Stor skepsis til vaksiner i Europa11:08 Sykehusstreiken trappes opp på nytt11:07 E. coli påvist i drikkevannet i Utsira10:44 – Sterke beviser for at Michael Jackson ble drept10:06 Mistenkte kan bli utpekt etter MH17-nedskytningen09:59 Kraftig økning i lakseprisen09:41 Platini: – Alt dette er fremmed for meg09:39 Human-Etisk Forbund tror ny troslov blir dyr09:21 Trump vil ikke beklage til fem menn som fikk voldtektsdom opphevet09:20 Skepsis til Facebooks nye valuta09:05 Nye tall: Over 90.000 drept i krigen i Jemen08:25 Herlovsen vil be om fødselsdagsgave på forskudd08:18 Vil fjerne elbilrabatten i Oslos bomstasjoner07:41 1. divisjon: Hard straff etter stempling07:32 Optimisme på Asias børser etter dialog mellom USA og Kina07:26 – Myter skremmer folk til EØS07:21 Rakettangrep mot utenlandske oljeselskaper i Basra07:16 Dyrhaug var sikker på at han måtte legge opp07:05 Ansatte ved Oslo universitetssykehus varsler mistillit mot øverste leder07:00 Rekordmange mennesker på flukt06:42 Kristoffersen følte seg alene i kampen mot eget forbund06:15 Abbasi-familien til Trondheim – støttemarkering varslet06:07 Dette skjer i dag05:47 Kina og Russland hindret forsøk på å stanse nordkoreansk drivstoffimport05:43 Dette skjedde i natt05:35 Poengdeling for Brasil etter VAR-drama05:21 Trikk og T-bane samles i ett selskap i Oslo05:19 Stort vedlikeholdsetterslep ved norske vann- og avløpsanlegg04:52 Tilstanden stabil for Antonsen etter ulykke på Momarken04:30 Euronext fullfører oppkjøpet av Oslo Børs VPS04:30 Donald Trump bekreftet at han går for gjenvalg i 202004:19 Brasiliansk modell i nytt avhør om voldtektsanklager mot Neymar03:42 FNB størst i Bergen i ny måling03:08 Virke ber om mer konkurranse på Nordkapp02:37 Frps stortingsgruppe bruker fortsatt mest på fest og moro02:35 Strømleverandør inngår forlik på 9 milliarder etter skogbranner i California01:54 Flere Ap-ordførere mener Støre ikke når ut til velgere01:50 Platini løslatt etter avhør i korrupsjonssak01:30 Trump sier USA er forberedt i Iran-konflikten01:27 Mann tiltalt for overgrep i Bergen etter 20 år00:31 SV åpner for forpliktende samarbeid med Rødt00:15 Canadas statsminister sier ja til omstridt oljeprosjekt00:01 Australia blir Norges motstander i VM-åttedelsfinalen23:54 Ingen enighet om Oslo-budsjettet23:02 Shanahan ute av Trump-administrasjonen før Senatet fikk godkjent ham som forsvarsminister22:59 Sykehusansatte ved Oslo universitetssykehus varsler mistillit mot øverste leder22:54 Australia blir Norges motstander i VM-åttedelsfinalen22:41 Abbasi-søsknene gjenforent med moren i Norge22:36 Over 16 tonn kokain beslaglagt på skip i USA22:36 Antonsen fløyet til sykehus etter ulykke på Momarken22:21 Bompengepartiet nesten dobbelt så stort som Frp i Stavanger22:14 Semenya slakter IAAF: – De brukte meg som en menneskelig forsøkskanin22:07 Vindkraft-motstandere klager på Frøya-vedtak22:06 USA gir Ukraina militærhjelp for 250 millioner dollar21:12 Lysbakken foreslår innstramming i privatskoleloven etter bok om skoleprofitører21:01 Bergen dropper anmeldelse av 13-åring som avslørte datasvikt20:04 Gerrard henter Liverpool-ving på lån19:52 Trumps forsvarsminister trekker seg19:45 Støre: Aps asylpolitikk ligger fast19:24 Kongen om Märtha Louises bruk av prinsessetittelen: – Vi forsøker å få til en ordning18:59 Brannen ryster kjendisverden – nå kommer erstatningskravene18:20 Eli (15) overlevde: – Helt mirakuløst18:18 Filmregissør Knut Andersen er død18:10 Abbasi-familien ønsker ro18:09 Pride-arrangementer forbudt i tyrkiske byer17:59 Kan stå foran Jordens 6. masseutryddelse17:50 UD avslører flere detaljer rundt Syria-barnas retur17:48 FN krever uavhengig granskning etter Mursis død17:11 123 døde: Nå granskes myndighetene17:01 Hvem trekker først - Iran eller USA?16:42 Trump møter Xi under G20-toppmøtet16:40 Regjeringen vil åpne Utsira Nord for havvind16:40 Ap vil ha granskning av jernbaneanbudene16:31 Abbasi-søsknene gjenforenes med moren på Ahus16:10 Norske myndigheter refses for isolasjonsbruk16:04 Irsk motstand for Brann i europaligaen15:47 Karaktervitner roser Ludvigsens engasjement15:46 Irland vil forby salg av diesel- og bensinbiler15:45 Kraftig jordskjelv i Japan15:37 Durek om prinsesse Märtha Louise: – Vi har snakket om ekteskap15:27 Rosenborg møter Linfield i mesterligakvalifiseringen15:04 Million-toalett med dritt-problemer14:46 – Denne utviklingen burde regjeringen stoppe14:43 Legemiddelmangel kan ramme opptil en halv million ganger i året14:38 Skjelven Merkel vekker oppmerksomhet14:10 Foreslår at prøveløslatte nektes pass14:06 Norgesgruppen trekker engangsgrill fra markedet14:03 Filmregissør Knut Andersen er død13:51 Bane Nor holder beredskapsøvelse ved Oslo S13:51 Draghi åpner for nye rentekutt13:48 Varaordfører på Askøy: – Antallet sykdomstilfeller er kraftig redusert13:18 Landslagssjef ber Solskjærs stjerne bytte klubb13:04 Familien og politiet etterlyser gjerningsperson etter funn av død kvinne12:36 Norsk sirkusbransje kjemper for overlevelse12:36 Strammer inn regler for bommer på sideveier12:21 Nå snakker hele verden om denne norske bygda12:13 Leddbåndsskade for Graham Hansen, kjemper mot klokka12:12 EU risikerer å bomme på klimamålene
Siste nytt
11:24Helse og livsstilFolkerik delstat åpner for aktiv dødshjelp i Australia11:15PolitikkAp i valgkampmodus – lanserer 83 tiltak11:11Helse og livsstilStor skepsis til vaksiner i Europa11:08NorgeSykehusstreiken trappes opp på nytt11:07NorgeE. coli påvist i drikkevannet i Utsira10:44Verden– Sterke beviser for at Michael Jackson ble drept10:06VerdenMistenkte kan bli utpekt etter MH17-nedskytningen09:59PengerKraftig økning i lakseprisen09:41SportPlatini: – Alt dette er fremmed for meg09:39NorgeHuman-Etisk Forbund tror ny troslov blir dyr09:21VerdenTrump vil ikke beklage til fem menn som fikk voldtektsdom opphevet09:20PengerSkepsis til Facebooks nye valuta09:05VerdenNye tall: Over 90.000 drept i krigen i Jemen08:25SportHerlovsen vil be om fødselsdagsgave på forskudd08:18MotorVil fjerne elbilrabatten i Oslos bomstasjoner07:41Sport1. divisjon: Hard straff etter stempling07:32PengerOptimisme på Asias børser etter dialog mellom USA og Kina07:26Penger– Myter skremmer folk til EØS07:21VerdenRakettangrep mot utenlandske oljeselskaper i Basra07:16SportDyrhaug var sikker på at han måtte legge opp07:05NorgeAnsatte ved Oslo universitetssykehus varsler mistillit mot øverste leder07:00VerdenRekordmange mennesker på flukt06:42SportKristoffersen følte seg alene i kampen mot eget forbund06:15NorgeAbbasi-familien til Trondheim – støttemarkering varslet06:07NorgeDette skjer i dag05:47VerdenKina og Russland hindret forsøk på å stanse nordkoreansk drivstoffimport05:43NorgeDette skjedde i natt05:35SportPoengdeling for Brasil etter VAR-drama05:21NorgeTrikk og T-bane samles i ett selskap i Oslo05:19NorgeStort vedlikeholdsetterslep ved norske vann- og avløpsanlegg04:52SportTilstanden stabil for Antonsen etter ulykke på Momarken04:30PengerEuronext fullfører oppkjøpet av Oslo Børs VPS04:30PolitikkDonald Trump bekreftet at han går for gjenvalg i 202004:19SportBrasiliansk modell i nytt avhør om voldtektsanklager mot Neymar03:42PolitikkFNB størst i Bergen i ny måling03:08ReiseVirke ber om mer konkurranse på Nordkapp02:37PolitikkFrps stortingsgruppe bruker fortsatt mest på fest og moro02:35VerdenStrømleverandør inngår forlik på 9 milliarder etter skogbranner i California01:54PolitikkFlere Ap-ordførere mener Støre ikke når ut til velgere01:50SportPlatini løslatt etter avhør i korrupsjonssak01:30VerdenTrump sier USA er forberedt i Iran-konflikten01:27NorgeMann tiltalt for overgrep i Bergen etter 20 år00:31PolitikkSV åpner for forpliktende samarbeid med Rødt00:15VerdenCanadas statsminister sier ja til omstridt oljeprosjekt00:01SportAustralia blir Norges motstander i VM-åttedelsfinalen23:54NorgeIngen enighet om Oslo-budsjettet23:02VerdenShanahan ute av Trump-administrasjonen før Senatet fikk godkjent ham som forsvarsminister22:59NorgeSykehusansatte ved Oslo universitetssykehus varsler mistillit mot øverste leder22:54SportAustralia blir Norges motstander i VM-åttedelsfinalen22:41PolitikkAbbasi-søsknene gjenforent med moren i Norge22:36VerdenOver 16 tonn kokain beslaglagt på skip i USA22:36SportAntonsen fløyet til sykehus etter ulykke på Momarken22:21PolitikkBompengepartiet nesten dobbelt så stort som Frp i Stavanger22:14SportSemenya slakter IAAF: – De brukte meg som en menneskelig forsøkskanin22:07NorgeVindkraft-motstandere klager på Frøya-vedtak22:06PolitikkUSA gir Ukraina militærhjelp for 250 millioner dollar21:12PolitikkLysbakken foreslår innstramming i privatskoleloven etter bok om skoleprofitører21:01NorgeBergen dropper anmeldelse av 13-åring som avslørte datasvikt20:04SportGerrard henter Liverpool-ving på lån19:52PolitikkTrumps forsvarsminister trekker seg19:45PolitikkStøre: Aps asylpolitikk ligger fast19:24KulturKongen om Märtha Louises bruk av prinsessetittelen: – Vi forsøker å få til en ordning18:59VerdenBrannen ryster kjendisverden – nå kommer erstatningskravene18:20Helse og livsstilEli (15) overlevde: – Helt mirakuløst18:18KulturFilmregissør Knut Andersen er død18:10PolitikkAbbasi-familien ønsker ro18:09PolitikkPride-arrangementer forbudt i tyrkiske byer17:59VerdenKan stå foran Jordens 6. masseutryddelse17:50PolitikkUD avslører flere detaljer rundt Syria-barnas retur17:48VerdenFN krever uavhengig granskning etter Mursis død17:11Norge123 døde: Nå granskes myndighetene17:01VerdenHvem trekker først - Iran eller USA?16:42PolitikkTrump møter Xi under G20-toppmøtet16:40NorgeRegjeringen vil åpne Utsira Nord for havvind16:40ReisenyheterAp vil ha granskning av jernbaneanbudene16:31PolitikkAbbasi-søsknene gjenforenes med moren på Ahus16:10NorgeNorske myndigheter refses for isolasjonsbruk16:04SportIrsk motstand for Brann i europaligaen15:47NorgeKaraktervitner roser Ludvigsens engasjement15:46MotorIrland vil forby salg av diesel- og bensinbiler15:45VerdenKraftig jordskjelv i Japan15:37KulturDurek om prinsesse Märtha Louise: – Vi har snakket om ekteskap15:27SportRosenborg møter Linfield i mesterligakvalifiseringen15:04ReiseMillion-toalett med dritt-problemer14:46Helse– Denne utviklingen burde regjeringen stoppe14:43Helse og livsstilLegemiddelmangel kan ramme opptil en halv million ganger i året14:38PolitikkSkjelven Merkel vekker oppmerksomhet14:10NorgeForeslår at prøveløslatte nektes pass14:06NorgeNorgesgruppen trekker engangsgrill fra markedet14:03KulturFilmregissør Knut Andersen er død13:51NorgeBane Nor holder beredskapsøvelse ved Oslo S13:51PengerDraghi åpner for nye rentekutt13:48NorgeVaraordfører på Askøy: – Antallet sykdomstilfeller er kraftig redusert13:18SportLandslagssjef ber Solskjærs stjerne bytte klubb13:04NorgeFamilien og politiet etterlyser gjerningsperson etter funn av død kvinne12:36KulturNorsk sirkusbransje kjemper for overlevelse12:36MotorStrammer inn regler for bommer på sideveier12:21ReiseNå snakker hele verden om denne norske bygda12:13SportLeddbåndsskade for Graham Hansen, kjemper mot klokka12:12VerdenEU risikerer å bomme på klimamålene
Populært