Jobbdoktor Vigdis Lambergs beste tips til ny jobb

Vigdis Lamberg forteller hva du skal gjøre og ikke gjøre når du kommer inn til jobbintervju. Foto: Tatjana Strømme
Vigdis Lamberg forteller hva du skal gjøre og ikke gjøre når du kommer inn til jobbintervju. Foto: Tatjana Strømme
Artikkelen fortsetter under annonsen

Her er ABC Nyheters jobbdoktors ti beste tips for jobbsøkere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en serie fra 2016 delte jobbdoktor Vigdis Lamberg sine jobbsøkertips med ABC Nyheters lesere. Lamberg har bistått arbeidsledige i jobbsøkerprosesser i over 16 år. I artikkelserien delte hun sin erfaring om metoder som får deg til å synes, høstet gjennom mange år som leder og mentor. Her er tipsene, kort oppsummert:

1: Unngå morgenkåpefella

I det første innlegget fortalte Vigdis Lamberg om da hun selv var «mellom to jobber» etter at en lederstilling forsvant. Hun bestemte seg først for å sove lenge, gå i morgenkåpe og lese hele avisen før hun tok fatt på dagen. Ansettelsesprosseser er ifølge Lamberg prisgitt tilfeldighetenes spill, og rekrutteringsselskaper, HR-avdelinger, mellomledere og daglig ledere har alle sin egen agenda. Dessuten er det ikke alle stillinger som lyses ut.

– Du må selge deg selv! Og du må starte jobben med å få ny jobb umiddelbart etter du har fått vite at du ikke har en arbeidsgiver lenger. Mens du enda har «styrefart». Unngå morgenkåpefella som jeg gikk i. Det er nifst å erfare hvor fort energinivået synker når ingen venter på deg, skriver Lamberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke la det gå for lang tid før du begynner å søke ny jobb. Les hele innlegget «Unngå morgenkåpefella som jeg gikk i».

Vigdis Lamberg delte sine beste tips med ABC Nyheters lesere i 2016.
Vigdis Lamberg delte sine beste tips med ABC Nyheters lesere i 2016.

2: Selg de bæra du har!

Gjør som Petter Stordalen, anbefaler Lamberg i neste innlegg:

– «Kanskje du ikke har de beste bæra på torget, men selg de bæra du har, for det er de eneste bæra du kan selge», var rådet Stordalen fikk da han var ung. Dette har Petter fulgt med stor suksess i sin karriere. Er du arbeidsledig, skal du selge din kompetanse. Da må du selge de bæra du har, skriver Lamberg. Du må fremheve hva du kan og du må lære deg selge kompetansen din.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lamberg mener at det er viktig at du skreddersyr CV-en din hver gang du søker jobb - altså at den tilpasses hver enkelt potensielle arbeidsgiver. Det gir større sjanse for intervju og jobb.

Les hele innlegget «Selg de bæra du har!».

3: Nei, du er ikke en potet

– Når jeg ber folk mellom to jobber om å fortelle meg hva de er gode på, svarer alt for mange «Jeg er som poteten, kan brukes til alt». Nei, du er ikke en potet, mener Vigdis.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I dette innlegget slår hun et slag for «Flinkeboken», en bok hvor du skriver ned dine suksesshistorier. Altså komplimenter, ting du har lykkes med og resultater

Vigdis Lamberg råder arbeidssøkere til å skrive Flinkebok. Illustrasjon: Sverre Frugard /ABC Nyheter
Vigdis Lamberg råder arbeidssøkere til å skrive Flinkebok. Illustrasjon: Sverre Frugard /ABC Nyheter

du har oppnådd. Det kan nemlig hende du undervurderer din egen kompetanse. Dette vil også gjøre en potensiell intervjusituasjon mye enklere, og vil i tillegg gi deg selvtillit til å søke på jobber som ikke er utlyst.

Les hele innlegget «Du er ikke en potet»

4: Kart og kompass for korteste vei til jobb

I dette innlegget anbefaler Vigdis Lamberg at du snuser deg fram til ledige stillinger som ikke alle andre vet om. 20 prosent av alle ledige stillinger er nemlig ikke annonsert. Les stillingsannonser med lupe. Bruker utlyser ord som «økt etterspørsel», «ekspanderer» eller «satser på». Da kan det hende at de kan ha en passende jobb for deg, selv om den konkrete stillingen som utlyses overhodet ikke er aktuell. Hold det heller ikke hemmelig at du er mellom to jobber. Det er ingen skam i det, mener Lamberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les hele innlegget for alle Vigdis råd for korteste vei til jobb her

Artikkelen fortsetter under annonsen

5: Møte gir jobb!

Ikke vær redd for å ringe potensielle arbeidsgivere. Ta de kalde telefonene, eller «cold calls» som det heter på engelsk. Ikke si for mye, men skap interesse. Målet med samtalen er å få til et møte.

– Kom gjerne opp med to konkrete møtetidspunkt - «passer det onsdag før lunsj eller torsdag etter lunsj?». Så følger du opp svaret du får og tilpasser deg, tipser Lamberg.

Når du har fått napp, sender du en hyggelig mail og legger ved din skreddersydde CV. Husk å skreddersy CV-en hver eneste gang.

Les hele innlegget her.

6: CV som virker - heng ut «fiskekroker»!

Rekruttere som leser CV-er har dårlig tid. Du har altså kjempedårlig tid på å fange oppmerksomheten. Lamberg råder alle som skriver CV til å henge ut fiskekroker.

Du bør også ha med punktet «Kompetanse med relevans for denne stillingen», gjerne som en egen overskrift.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Her løfter du opp det mest relevante av din utdanning og erfaring som du mener denne leseren kan ha interesse av, råder Lamberg. Husk at det er umulig å vite om en rekrutterer leser CV eller søknad først. Derfor må begge kunne stå på egne ben.

I dette innlegget får du alle hennes sine tips til en vellykket CV.

7: Nå handler det om å oversette!

– Be en person som ikke jobber i samme bransje som deg selv om å hjelpe deg å oversette din CV. Ikke gi opp, for det er lys i enden av tunnelen, skriver Lamberg.

Hun forklarer at mange av oss har jobbet i samme bransje i mange år, og at vi har en tendens til å ta med stammespråk i CV-en. For å unngå dette bør du «få inn en idiot», som det heter på reklamespråket. Be en person som ikke jobber i samme bransje som deg om å oversette din CV. Dette kan vise at du er aktuell for langt flere bransjer enn du først trodde. Les hele innlegget her.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

8: Glem søknad - tenk salgsbrev

Lamberg mener at mange går i «norsk stil-fella» når de skal skrive søknad. På skolen har vi lært at en god stil skal ha en innledning, hoveddel og en avslutning. Glemt det. Du har en kompetansepakke å selge.

– Søknadsbegrepet er egentlig misvisende. For du er jo en gavepakke til den virksomheten hvor uløste arbeidsoppgaver matcher med din kompetanse! Heretter tenker du salgsbrev, råder Lamberg.

Her får du hennes beste tips til hvordan du skriver en god søknad.

9: Sannhetens øyeblikk - intervjuet

Hvor bra intervjuet går avhenger i stor grad av hvor forberedt du er. Gjør hjemmeleksen din og lær deg mest mulig om virksomheten i forkant av intervjuet. Bruk god tid på hjemmesidene, det vil kunne gi et inntrykk av kleskode. Det kan oppleves som ganske ubehagelig å ikke matche virksomhetens klesstil.

Sjekk også bedriftens profil i sosiale medier og undersøk om de har vært omtalt av aviser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Snakk med tidligere og nåværende ansatte, og les det som finnes av relevant informasjon om bransjen og bedriften. Bruk denne informasjon til å formulere noen tanker og forslag til hvordan du kan bidra til bedriften, tipser Vigdis Lamberg.

Les hennes beste tips for et vellykket intervju her.

10: Hva svarer du når du blir spurt om lønnsforventninger?

Du har kommet til målstreken i jobbjakten. Ja, du ønsker deg en ny jobb, men du er ikke desperat. Det er viktig å huske at de fleste som ansetter har et fra-til-beløp de går utifra når de skal plassere deg lønnsmessig. Din jobb er å prøve å komme best mulig ut. Det kan du blant annet gjøre ved å ikke svare på hva du tjente i din forrige jobb.

– Blir du nødet til å si et beløp så legg deg i øvre del av skalaen – du er helt sikkert verdt det. Da har du også litt å forhandle deg ned på om det skulle bli nødvendig, råder Lamberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Husk også at det finnes andre goder enn lønn, blant annet gode pensjonsordninger og forsikringer. Du bør også ha snakket med referansene dine på forhånd, slik at du vet at de vil gi et godt inntrykk av deg. Vigdis råder alle til å ha minst tre referanser som representerer ulike nivåer av ditt nettverk.

Les hele innlegget her.