– Dette taler for renteøkning i september

Sentralbanksjef Øystein Olsen har signalisert en renteøkning i år.
Sentralbanksjef Øystein Olsen har signalisert en renteøkning i år. Foto: Erlend Daae / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil sentralbanken vente til desember, eller sette opp styringsrenten allerede i september? Og hvilket rentenivå bør vi forvente om ett år?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordmenn har aldri hatt mer gjeld, og rentene er historisk lave. En renteøkning på over ett prosentpoeng kan gi én av fem trøbbel med lånet, viser en fersk undersøkelse fra Nordea.

Norges Bank har signalisert at det vil komme en renteøkning til høsten, og i det siste har flere spekulert i at det faktisk kan komme to renteøkninger i 2018.

Hva taler for at sentralbanken setter opp styringsrenten i september, og hva taler for at de venter til desember?

Elisabeth Holvik, sjeføkonom i Sparebank 1. Foto: Sparebank 1
Elisabeth Holvik, sjeføkonom i Sparebank 1. Foto: Sparebank 1

Elisabeth Holvik, sjeføkonom i Sparebank 1, viser til at veksten både i Norge og internasjonalt er på vei opp, og at det snart er på tide å heve styringsrenten fra et historisk lavt nivå etter oljeprisfallet i 2014.

– Med økt aktivitet, og fallende arbeidsledighet, er tiden snart inne for å gradvis normalisere rentene. Rentene har steget litt i andre land, og sentralbanken i USA har hevet rentene fem ganger til 1,5 prosent, og planlegger å heve den videre 3 ganger til i år. Det betyr at styringsrenten i USA vil komme opp mot 2,25 prosent i løpet av året, sier hun til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også : – Nå skal du prute på boliglånet

Norges Bank ser til USA

Holvik forklarer at når flere sentralbanker øker sine renter blir det lettere for Norges Bank å øke styringrenten uten at det fører til økt kronekurs.

– Hensynet til kronekursen er det sterkeste argumentet for å holde renten uendret frem til desember. Tegn til en ny opptur i boligmarkedet og økt gjeldsvekst vil være argumenter for å heve renten allerede i september. Blir lønnsoppgjøret mye høyere enn de 2,9 prosent som Norges Bank har i sine anslag, vil det og trekke i retning av en tidligere renteheving.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Olav Chen, senior porteføljeforvalter i Storebrand, er langt på vei enig med Holviks analyse:

– Det som taler for en renteøkning i desember, er ønsket om å se an utviklingen i boligmarkedet mer og hvilke konsekvenser det har for norsk økonomi når det gjelder mindre boliginvesteringer. Det er likevel tegn til at boligmarkedet har stabilisert seg noe og ikke nevneverdig har smittet over til andre sektorer, sier han til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Handelsbankens sjeføkonom tror på uendret rente i tre år

Senior porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand. Foto: Charlotte Sverdrup / NTB Tema
Senior porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand. Foto: Charlotte Sverdrup / NTB Tema

Spår styringsrente på én prosent

Chen i Storebrand mener lav inflasjon også er noe som kan tale for å utsette renteøkningen til desember.

– Lav inflasjon nå skyldes likevel i stor grad styrking av kronen tidligere. Potensielt sterkere krone fremover kan derimot trekke i retning av desember, da det trekker inflasjonsutsiktene på mellomlang sikt noe ned.

– Er det noe som taler for flere rentehevinger i år?

– Det er ikke noe som tyder på at Norges Bank skulle ha såpass hastverk. De vil gå gradvis frem og ønsker i stor grad forutsigbarhet. Det skal derfor mye til for at det vil skje, sier Chen.

Skulle veksten både globalt og i norsk økonomi ta seg kraftigere opp enn ventet, oljeprisen stige mye, og rentene bli satt opp mer i andre land, vil det kunne gi flere rentehevinger også fra Norges Bank, mener Elisabeth Holvik i Sparebank 1.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Et mye høyere lønnsoppgjør vil og trekke i samme retning, sier hun.

Men hva om man ser ett år frem i tid? Hva vil styringsrenten ligge på da?

Chen tror at styringsrenten vil ligge på 0,75 prosent i mars 2019, med en risiko for flere rentehevinger i 2019. Holvik tror imidlertid styringrenten vil ligge på 1 prosent om ett år.

Les også: Nye rekorder mens markedet venter på økt USA-rente