Meny

Derfor vil Putin regulere kryptovaluta

Russlands president under et møte for å vurdere kryptovaluta. Han frykter at russere kjører seg inn i økonomisk uføre og at staten blir nødt til å redde dem. Foto: Alexei Druzhinin / AP / NTB scanpix
– Vi advarer folk, men ingen hører etter, sier Russlands president Vladimir Putin.

– Det er et faktum at det er ingenting bak kryptovaluta. Den kan ikke bli brukt som et spareprodukt, den representerer ikke noen materiell verdi og den er ikke sikret på noen måte. Kryptovaluta kan brukes til transaksjoner til en viss grad og i visse tilfeller, sier president Vladimir Putin i et møte med russisk presse.

Aktuelt:   Erik vil bli verdens største bitcoin-produsent

Flere og flere kryptovalutaer blir laget basert på den åpne blokkjede-teknologien og verdien av disse har økt eksponentielt etter hvert som stadig flere investorer, små og store, melder seg på.

Les også:   Kryptovalutaene tar igjen New York-børsen

Sammenligner med valutalån

Det russiske finansdepartementet vil etter ordre fra Putin legge frem et forslag til å regulere kryptovaluta innen utgangen av februar. Reglene skal dekke både omsetning av krypto og bruk av ICO (Intitial Coin Offerings, en form for folkefinansiering, journ.anm) for opprette nye kryptovalutaer.

Les også:  Ser tredoblet bitcoinkurs i løpet av 2018

Putin sammenligner den økte populariteten av kryptovaluta med den tidligere populariteten av å ta opp boliglån i utenlandsk valuta. Mellom 1999 og 2013 gikk russisk økonomi så det suste. Så lenge rubelen stod sterkt, lønnet det seg. Men i 2014 raste oljeprisen. Samtidig kom økonomiske sanksjoner fra USA og EU begrunnet i den russiske annekteringen av Krim-halvøya.

Resultatet ble at rubelen raste og russere som satset på at den skulle stige gikk på enorme tap og ble fratatt hus og hjem.

I 2015 måtte sentralbanken sette i gang en redningspakke for å hjelpe russerne som havnet i uføre.

– Ingen hørte etter

– Vi prøvde å advare folk mer enn én gang mot å ta opp boliglån i utenlandsk valuta. Kun de som mottar sine lønninger i utenlandsk valuta kan gjøre dette. I motsatt fall vil de bli utsatt for all risiko knyttet til vekslingskurs. Men ingen husket at vi advarte dem lenge før problemene oppstod.

Les også:  De beste kryptovalutaene for 2018

– Det er som om det aldri hadde skjedd. Ingen hører etter. Det har alltid vært slik, og det kommer alltid til å være slik, sier Putin.

– Kryptokursene hopper opp og ned, fluktuerer konstant. I dag våkner du opp rik og investerer alt du har. Neste dag mister du det. Akkurat som huseierne som ble lurt, kan vi ikke tillate at det samme forårsakes av kryptovaluta, sier han.

Men reguleringer fører med seg et annet problem, sier Putin, og det er at staten blir direkte ansvarlig for konsekvensene.

Les også:  Bitcoin-mining i Norge vil gi økte strømpriser

– Akkurat nå er alle selv ansvarlige for konsekvensene av sine handlinger. Men innfører vi uriktige reguleringer, må vi møte konsekvensene, sier Putin.

Per i dag er det rundt 1450 forskjellige kryptovalutaer i omløp med en samlet antatt verdi på over 500 milliarder dollar (3.940 milliarder kroner). Bitcoin og Ethereum er de største med henholdsvis 200 og 100 milliarder dollar ifølge Coinmarketcap.

Privatøkonomi
Populært