Meny

Meglertopp: – Januar blir en skjebnemåned

Illustrasjonsfoto: Hegnar.no
Daglig leder i Proaktiv Eiendom mener sjeføkonomer har en skjult agenda når de «snakker ned» boligprisene.

Sammenliknet med samme måned i 2016, var boligprisene i november 0,5 prosent lavere. Dette står å lese i Eiendom Norges rapport som også sier at det tok gjennomsnittlig ti dager lenger å selge en bolig i november sammenlignet med samme måned året i forveien.

Etter et år der boligprisene har vist en negativ kurve i flere norske byer siden mars, er det mange som holder pusten for hva som vil skje når vi nå kjører i gang med et nytt år.

– Når mange boliger slippes samtidig i januar, har det tradisjonelt medført et prisløft. Samtidig kan også det stikk motsatte skje dersom etterspørselen ikke er god nok, forteller daglig leder i Proaktiv Eiendomsmegling, Kenneth Aadland til ABC Nyheter.

– Dette er den første store testen på hvordan etterspørselen egentlig er. Januar vil bli veldig spennende og kan faktisk snu markedet, fortsetter han.

Mistenker skjult agenda

Daglig leder i Proaktiv Eiendomsmegling, Kenneth Aadland. Foto: Proaktiv

Aadland tror det ligger mye psykologi bak det vedvarende boligprisfallet. Til ABC Nyheter sier han at det er viktig for de som er i boligmarkedet å huske på at disse har en klar agenda.

– Ved å prate boligprisene nedover, gjør de det mindre attraktivt å investere i eiendom. Det er det samme som å prate opp det de lever av selv, nemlig verdipapirer. Dette er et klassisk tilfelle av bukken og havresekken.

Meglertoppen mener dagens fallende marked er bra for de fleste, ettersom man både kjøper og selger i samme marked.

– De fleste kjøper seg også dyrere bolig når de bytter. Det betyr at hvis markedet går ned 10 prosent, får du 300 000 kroner mindre for en bolig som selges til 3 millioner kroner. Kjøper du en bolig til 5 millioner, får du også denne 10 prosent eller 500 000 kroner billigere. I kroner og øre tjener med andre ord de fleste på å bytte bolig i et fallende marked.

Les også:   Her betaler du mest og minst for ny bolig i Spania

Tror boliglånsforskriften forsvinner til sommeren

I desember 2016 fastsatte Finansdepartementet boliglånsforskriften som omhandler krav til nye utlån med pant i bolig. Forskriften slo fast at de som kjøper sekundærboliger i Oslo, må ha 40 prosent egenkapital, mot 15 prosent i resten av landet.

Forskriften satte også opp et krav om at boliglånskundene ikke skal kunne låne mer enn fem ganger inntekten.

Den midlertidige boliglånsforskriften gjelder til 30. juni i år, og Aadland tror den vil bli fjernet eller endret.

– Det myndighetene gjør nå, er å medisinere en frisk pasient. Det er balanse i tilbud og etterspørsel i markedet, og den sterke prisveksten i Oslo har gått ned. Samtidig ser vi den samme prisdempende effekten i resten av landet, også der det ikke er behov. Med utsiktene til å få boliglånsforskriften fjernet, vil markedet flate ut og boligprisfallet stoppe, mener megleren.

Privatøkonomi
Populært