Nye pensjonsregler: Disse faller utenfor

Torsdag legger finansminister Siv Jensen (Frp) fram forslaget til neste års statsbudsjett. Hun er helt avhengig av å blidgjøre Venstre og KrF for å få budsjettet gjennom i Stortinget.
Torsdag legger finansminister Siv Jensen (Frp) fram forslaget til neste års statsbudsjett. Hun er helt avhengig av å blidgjøre Venstre og KrF for å få budsjettet gjennom i Stortinget. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen foreslår endringer i innskuddspensjonsloven for 1,8 millioner nordmenn i privat sektor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I et høringsutkast fra Finansdepartementet kommer det frem at arbeidstakere for første gang skal kunne bestemme om pensjonspengene skal forvaltes av en annen leverandør enn den arbeidsgiveren har valgt.

Det melder VG som har fått innsyn i høringsutkastet.

Regjeringen foreslår samtidig at tolvmånedersregelen, som innebærer at arbeidsgiver må jobbe i minst ett år før man har rett til pensjonssparing, forsvinner helt.

– Begrunnelsen for at man hadde tolvmånedersregelen var at du fikk så små pensjonskapitalbevis, som uansett ikke var så mye penger, og det ble spist opp av gebyrer. Men nå har du uansett en konto som følger deg og blir med deg videre inn til en ny arbeidsgiver, så det er ikke et problem lenger at summene er så små - fordi alt summeres, sier pensjonsekspert Alexandra Plahte.

Les også: Reglene for ny individuell pensjonsparing (IPS) med skattefordel er nå klare

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De nye endringene er godt nytt for de fleste, men ikke alle.

I høringsutkastet foreslås det at lærlinger, ungdommer under 20 år og arbeidstagere med 20 prosent stilling eller mindre, ikke får tjent opp pensjon.

Folk med mindre enn 1G, det vil si 94 000 kroner i inntekt, vil heller ikke bli med i ordningen.

Finansdepartementet jobber med forslagene nå. Et endelig forslag vil sendes ut på høring før det eventuelt fremmes for Stortinget.

Les også:

LO sier ja til nye samtaler om pensjon

Strid om ny, offentlig pensjon kan gi bruduljer kommende vår