Meny

– Regjeringen vil fjerne skatteklasse 2

Norges Kvinne- og familieforbund mener barnefamilier som lever under fattigdomsgrensen blir hardt rammet. Foto: NTB scanpix Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Norges Kvinne- og familieforbund mener barnefamilier som lever under fattigdomsgrensen blir hardt rammet. Foto: NTB scanpix Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
I forslag til statsbudsjettet for 2018 foreslår regjeringen å fjerne skatteklasse 2, etter hva NRK erfarer. – Vil ramme ektepar der en er hjemmeværende, mener finansrådgiver.

Dette er ifølge NRK et grep regjeringen tar for å fremme integrering.

Klasse 2 gir gunstigere beskatning for ektepar der den ene parten har lav eller ingen inntekt.

I statsbudsjettet for 2014 ble skatteklassen foreslått fjernet og erstattet med et særfradrag, men ble den gang stoppet av KrF.

Les også: Lekkasjer om Tesla-avgift og skattelette for aksjeeiere

Hanna Folkvord er finansrådgiver i DNB. Foto: DNB
Hanna Folkvord er finansrådgiver i DNB. Foto: DNB

– En av budsjettets tapere

Hanna Folkvord, finansrådgiver i DNB, mener dette gjør det mindre gunstig å være hjemmeværende.

– Familier der en er hjemmeværende blir en av budsjettets tapere om regjeringen fjerner skatteklasse 2, sier hun til ABC Nyheter og legger til:

– Det betyr at familier der den ene har lav inntekt får mindre personfradrag, må betale litt mer i skatt.

Hun forklarer at dersom en av ektefellene er hjemmeværende og har lav eller ingen inntekt, kan man i dag lignes sammen i skatteklasse 2. Her vil man kunne få et høyere personfradrag enn i skatteklasse 1.

– Når dette er skattemessig gunstig, vil man her kunne få et høyere personfradrag enn om man lignes i skatteklasse 1, forklarer hun og legger til:

– Personfradrag er et generelt bunnfradrag i alminnelig inntekt. For inntektsåret 2017 er satsen 53.150 kroner for skatteklasse 1, og 78.300 kroner for skatteklasse 2.

– Ikke veldig glad for dette

I politisk kvarter på NRK torsdag morgen sa KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad at han reagerer på at regjeringen vil fjerne skatteklassen.

– Det er en sak jeg ikke blir veldig glad for. Det er klart at skatteskjerpelse for familier ikke er noe Krf har gått til valg på, eller ønsker, så det er en av sakene jeg reagerer på om lekkasjen stemmer, sa Ropstad.

KrF-nestlederen mener partiet må gjøre prioriteringer hele veien på hva de mener er viktigst.

– Vi har gått til valg på at vi skal ha mer fleksibilitet og valgfrihet for familiene. Dette er ikke det, sa han om å skrote skatteklassen.

Les også: NRK: Drivstoffavgiften forblir uendret

Artikkelen fortsetter under.

VIDEO: Siv Jensen om elbil-avgift, økt moms og skatteklasse 2.

– En utfordring

Også Norges Kvinne- og familieforbund reagerer på at regjeringen vil fjerne skatteklassen.

– Å fjerne skatteklasse 2 er virkelig å ramme barnefamilier som lever under fattigdomsgrensen, sier forbundsleder Elisabeth Rusdal i Norges Kvinne- og familieforbund.

Ved siden av å hente inn mer penger, er motivasjonen for å kutte i ordningen hensynet til integrering.

– Det vil alltid være ulike prioriteringer mellom de fire partiene, men vi har i fire år funnet sammen til en enighet. Ambisjonen er at det skal skje denne gangen også. KrF og Venstre skal få sette sitt preg på det endelige resultatet, sier Fremskrittspartiets finanspolitiske talsperson Helge André Njåstad til NTB.

Les også: – Regjeringen gir med den ene hånden og tar med den andre

Privatøkonomi
Populært