John Fredriksen: – Jeg har hatt mange søvnløse netter i mitt liv

<p>John Fredriksen letter litt på sløret i et intervju med Kapital.</p>
John Fredriksen letter litt på sløret i et intervju med Kapital. Foto: NTB scanpix

Norges rikeste mann har tatt mye risiko i løpet av åra, men hevder han aldri har brydd seg noe særlig om penger. For Fredriksen handler det om å nå mål.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag, torsdag, publiserte Kapital årets liste over Norges 400 rikeste.

Norges rikeste mann John Fredriksen tjente 685.000 kroner hver eneste time det siste året, eller 11.416 kroner hvert minutt, ifølge Kapital.

Han har en samlet formue på 98 milliarder kroner, en økning på 6,5 prosent fra året før. Det er 50 milliarder kroner mer enn nummer to på lista Odd Reitan.

Se oversikt over Norges ti rikeste her.

Milliardæren er notorisk mediesky, og allerede i 2014 ga han uttrykk overfor VG at han trolig hadde gitt sitt siste intervju. I ettertid har Fredriksen likevel uttalt seg overfor pressen, men stort sett kun i form av korte uttalelser om konkrete saker.

– Aldri brydd meg om penger

I torsdagens utgave av Kapital har han for første gang på lenge stilt opp i et lengre intervju - og lettet litt på sløret.

Men formuen på hele 98 milliarder kroner er han tilbakeholden med å kommentere:

– Det høres kanskje flåsete ut, men jeg har aldri brydd meg så mye om penger. Det er det å lykkes som er det store her. Og for å si det på en annen måte; jeg har aldri hatt tid til å bruke så mye penger heller. Det er sannheten. Jeg jobber syv dager i uka ennå. Det tar jo på. Da kan jeg ikke fly rundt og drikke hver dag, for å si det sånn, sier Fredriksen til Kapital.

Les også: John Fredriksen tjener over 300 millioner på gjeldsavtale

– Kalkulert risiko

Fredriksen er kjent for å være risikovillig. For 15 år siden fikk han formuen sin halvert, ifølge Kapitals beregninger. I disse dager balanserer Seadrill på randen av konkurs.

På spørsmål om han har levd lett med å ta risiko, svarer Fredriksen:

– Jeg har hatt mange søvnløse netter i mitt liv, det er det ingen tvil om. Men det har alltid vært kalkulert risiko, i hvert fall da jeg begynte som privat - da så jeg alltid på nedsiden.

Les også: Haakon (67) ble milliardær på inkassotjenester - nå skylder han 300 millioner

Cecilie Astrup Fredriksen (t.v.) og Kathrine Astrup Fredriksen har fulgt faren tett siden 2006. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
Cecilie Astrup Fredriksen (t.v.) og Kathrine Astrup Fredriksen har fulgt faren tett siden 2006. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Ansvar å arve

I 2006 døde kona til John Fredriksen, Inger Astrup Fredriksen, av kreft. Det var hennes ønske at døtrene Kathrine og Cecilie skulle gå inn i farens business.

Siden 2006 har tvillingene stort sett vært med faren overalt.

På spørsmål om det å arve en stor formue innebærer mye glede, men også er et stort ansvar, svarer Fredriksen:

Forhåpentligvis kommer de til å arve en stor formue, poengterer Fredriksen og fortsetter:

– Det er klart det er et ansvar, det ser de jo allerede i dag. De vil få utfordringer, det er ikke lett å ta ansvar for en slik gruppe. De vil sikkert merke det om de ikke får gode rådgivere og lojale mennesker rundt seg. Det er klart at det kan bli problematisk fra tid til annen.

Les hele intervjuet med Fredriksen i det siste nummeret av Kapital.

Les også:

John Fredriksen investerer i inkasso

John Fredriksen har arveplanen klar

Fredriksen: – Seadrill har vært feilfinansiert

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden