Advarer venner som går sammen om boligkjøp

Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Eksperter advarer om risikoen ved samkjøp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ikke uvanlig at venner går sammen om å kjøpe leilighet. Det kan være en smart vei inn på boligmarkedet, men meglere og boligeksperter advarer også mot risikoen ved slike samboerskap, skriver DN.

Høyskolelektor Dag Jørgen Hveem ved Handelshøyskolen BI sier ifølge avisen boligsameie med en venn reduserer risikoen, noe som kan være bra ved prisfall, men at det ikke kompenserer for ulempene ved sameie.

Han råder unge på boligjakt til å bli eneeiere.

– Hvis man først er langsiktig på boligmarkedet i Oslo, bør man gjøre det man kan for å bli eneeier. Hvis man kjøper med en venn og boligprisene stiger, vil også den ideelle andre halvparten bli dyrere etter hvert. Da vil man kanskje blir frustrert over at man ikke gjorde større anstrengelser for å kjøpe alene i utgangspunktet, sier han til DN.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Christian Vammervold Dreyer i Eiendom Norge anbefaler en mer langsiktig plan.

– Hvis man har et lengre perspektiv på å eie bolig, kan et slikt samkjøp være fornuftig. Men har man kun et perspektiv på ett til to år på å eie boligen sammen, er det nok mindre lurt. Det er en del transaksjonskostnader knyttet til det å kjøpe og selge, og perioder med så sterk prisvekst som vi hadde i Oslo i 2015 og 2016 er mer unntaket enn hovedregelen, sier han til avisen.

Les også:

Nedjusterer prognoser for boligmangel

Fikk raskt reaksjoner på denne boligannonsen

Tre av fire husholdninger eier egen bolig

Saken er opprinnelig publisert på Hegnar.no