Striden om formueskatt:Jan dumper tonnevis av kjetting hos kemneren som formueskatt

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jan Vindenes, som selger kjetting over hele verden, er så irritert på formueskatten, at han torsdag betalte den i form av 25 tonn kjetting utenfor kemnerkontoret i Fjell.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ikke penger vi vasser i, det er massevis av kjetting, sier daglig leder og medeier i familiebedriften Sotra Anchor & Kjetting, Jan Vindenes, i videoen han har laget av et frodig stunt i diskusjonen om formueskatt:

Sist torsdag fikk han dumpet 25 tonn kjetting foran kemnerkontoret i Fjell kommune - som betaling for formueskatten han og de andre eierne av selskapet blir ilagt.

– Når kjettingen ligger her, har vi ikke penger til å betale formueskatt. Men vi kan levere 250 tonn kjetting til kemneren, så vi får betalt formueskatten vår i form av kjetting, sier han.

Og mer er kjetting er på vei til kemneren:

– Fristen for innbetaling av skatten er 15. september. Så denne uka skal vi levere mer, sier Vindenes til ABC Nyheter.

Utestående formueskatt er på 1 million kroner, tilsvarende ti ganger så mye som de 25 tonn kjetting som nå ligger utenfor Skatteetatens kontor i Skjenet 11 i Straume.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kampen står internt i Ap

Vindenes, også kjent som «Kjetting-Jan» er mannen som i fjor bygde en svær Pokemon-statue i hjembygda.

Med kjettingstuntet fronter han nå sitt syn på formueskatt på arbeidende kapital, det vil si at eierne av bedrifter må betale skatt på formue i form av bygninger, maskiner og annet som trengs i produksjonen.

– Høyre og Frp har frontet motstand mot formueskatt på arbeidende kapital. Det samme har Sp. Det er jo masse bønder som ikke har penger, men må betale formueskatt på grunn av store fjøs. Venstre og KrF er også på vår side, oppsummerer Vindenes overfor ABC Nyheter og legger til:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kampen står i Ap. De er delt. Langt inn i Ap er det noen som lurer, og til og med en av Rødts listekandidater har sagt seg enig med meg.

Les også: – Huffameg, stakkars Bjørn Dæhlie

– Det er bare vi norske som betaler formueskatten, sier Vindenes på videoen

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi kunne selvfølgelig solgt firmaet til utlendinger. Hvis noen i Houston eide firmaet, slapp de formueskatt, men ville ikke kjenne forholdene og naboene her. Syns du det ville være kjekt, spør Vindenes en av sine ansatte.

Den største aksjonæren med 20 prosent eierskap i Sotra Anchor & Chain, en eldre kvinne som er enke etter en av grunnleggerne, får mer i krav om formueskatt enn hun får utbetalt i pensjon, sier Vindenes til Vestnytt.

Utbyttejafs

Det kan være riktig, men den 60 år gamle kvinnen som har 20,41 prosent av aksjene i eierselskapet, har også fått en tilsvarende jafs av utbyttet på 1,5 millioner kroner.

Det tilsier en gevinst på 306.150 kroner i tillegg til pensjon, men altså en formueskatt på 204.100.

Opplysningene har ABC Nyheter funnet i selskapets årsoppgjør og Profforvalt.

Les også: Formueskatten til Norges rikeste halveres i Ernas plan

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ja, vi må jo betale ut utbytte for å kunne betale skatten, sier Jan Vindenes, som altså ser seg nødt til å betale skatt i form av kjetting.

Selv får Jan Vindenes et utbytte på 243.000 kroner for 2016 og må betale en andel av formueskatten på 162.200 kroner, beregnet ut fra hans eierandel i selskapet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men - presiserer Vindenes - av utbytte skal det også betales skatt. I hans tilfelle går det med 65.610 i utbytteskatt. Da beholder han 177.390.

– Det dekker krav til formueskatt på kr 162.200. Tilbake har jeg kr 15.190, som ikke dekker rentene for beløpet jeg må betale inn på forhånd, framholder han.

– Vi ønsker ikke å ta utbytte, men utvikle selskapet videre. Kjøpe maskiner og inventar. Men vi må vente på grunn av formueskatten, sier Vindenes til ABC Nyheter.

Kapitalen strekker ikke til

Nå viser regnskapet til Sotra Anchor & Chain riktignok et overskudd på 10 millioner kroner av en omsetning på 85,7 millioner i 2016, noe som ga rom for å styrke egenkapitalen med 5,5 millioner samt overføre 4,5 millioner til resten av konsernet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Overføringene sikrer mange arbeidsplasser i andre deler av konsernet som går med underskudd. Og vi ønsker å utvide varesortimentet. Men de planene må vi vente med fordi kapitalen ikke strekker til. Men selskapet er solid, understreker «Kjetting-Jan».

Slik tar kemneren imot kjetting

– Budskapet i din effektfulle video likner jo på en prikk det NHO forfekter. Har du laget videoen i samarbeid med eller idé fra NHO?

– Nei, jeg aner ikke hva NHO har laget. Dette er min idé. Ingen andre har vært involvert enn oss sjøl, forteller Jan Vindenes.

Hvordan reagerer så kemner Sissel Ekerhovd i Fjell, Sund og Øygarden på skatteinnbetaling i form av kjetting?

– I Norge har vi et par godkjente betalingsmidler. Penger fra Norges Bank, som skal innbetales på konto, sier hun til ABC Nyheter.

– Hva gjør dere med kjettinghaugen som hoper seg opp?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den ligger på Straume Eiendomsselskaps tomt. Vi bare leier her. De får håndtere det, svarer kemneren..

– Hva skjer hvis forskuddsskatten ikke blir betalt i tide?

– Du får først purring, så varsel om utleggsforretning og deretter tar vi utleggsforretning, det vil si pant, forteller kemner Ekerhovd.

Les også: Hagen: – Å være rik er blitt et skjellsord