Dette putter du IKKE inn i aksjesparekontoen

Karl Oscar Strøm. Foto: Bo Mathisen.
Karl Oscar Strøm. Foto: Bo Mathisen.

Snart kommer aksjesparekontoen. Den passer ikke for alle.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter sommerens heftige markedsføring har vel de fleste nå fått med seg at aksjesparekontoen lanseres fredag førstkommende, altså 1. september.

I denne kontoen kan du samle alle dine aksjer, aksjefond og egenkapitalbevis. Og så lenge du holder deg innenfor denne kontoen, kan du kjøpe og selge uten å utløse skatt. Uttak av innskutt beløp fra kontoen er også skattefritt.

Videre følger det med et skatteamnesti.

Aksjer, aksjefond og egenkapitalbevis utløser egentlig skatt ved realisasjon. Men fra 1. september og ut 2017 kan du flytte dette inn i en aksjesparekonto uten å pådra deg skatt.

Les også: Alt du trenger å vite om aksjesparekonto

- Vi vet at veldig mange kunder har store gevinster i aksjefond, etter å ha spart lenge og tålmodig. Men de har ikke realisert, nettopp på grunn av skatteregningen de da får. Nå kan disse flytte over, realisere og reinvestere uten skatt, og uansett størrelse på beløpet, sa Ronny Kiss, Storebrands leder for pensjon og sparing i privatmarkedet da han gjestet HegnarTV-studio før sommerferien.

- Dette er kjempegunstig. Sover du i timen her, og ikke bruker dette amnestiet, blir det dyrt for deg, fortsatte han.

Mye bør holdes unna

Omtalen av aksjesparekontoen har gjennomgående vært positiv, men det er mye som bør holdes unna kontoen, skriver Finansavisen mandag.

Først og fremst gjelder dette aksjer og fond med tap.

- Har man poster med latent tap vil det være logisk å realisere dette for å kunne få fradrag, og heller flytte kontanter inn, sier Karl Oscar Strøm i Pareto.

Merk også at aksjene og aksjefondene du kan overføre til kontoen må være EU/EØS-registrert.

- Børsnoterte selskaper uten EU/EØS-registrering faller eksempelvis utenfor ordningen. Og det er ikke bare snakk om Frontline, men godt over 20 slike aksjer på Oslo Børs, sier leder Lene Refvik i AksjeNorge til avisen.

Amerikanske aksjer, som Apple og Tesla, faller naturligvis også utenfor.

Arv og fondskonto

Fond eller aksjer du i nær fremtid vurderer å gi eller arve bort bør disse heller ikke flyttes inn på aksjesparekontoen.

Forklaringen er ifølge avisen at verken aksjesparekontoen eller andelen på aksjesparekontoen kan gis bort uten at du realiserer verdien.

Videre bør du merke deg at fond eid gjennom fondskonto (også kalt investeringskonto eller pensjonspar) ikke kan flyttes til en aksjesparekonto uten at du realiserer.

Sannsynligvis vil det heller ikke lønne seg å avslutte fondskontoen, for så å flytte kontantene inn i aksjesparekontoen.

Finansavisen viser til at fondskonto skattemessig behandles på samme måte som kapitalforsikringer. Det vil (for 2017) si 24 prosent skatt på gevinster fra fondskonto, og 29,76 prosent skatt på gevinster fra investeringer eid direkte eller via aksjesparekonto.

- Så lenge skattesatsen er 24 prosent, og dette ikke blir endret fra 1. januar, forventer vi minimalt med overgang til aksjesparekonto. Dersom, eller når, skattereglene for investeringskonto blir likt som aksjesparekonto, venter vi at en del av kundene ønsker å flytte til aksjesparekonto, sier Anders Skar i Nordnet til avisen.

Les også: - For disse er en aksjesparekonto spesielt godt egnet

Skatt på utbytte

Husk også at vi her snakker om en aksjesparekonto. Ønsker du ikke høy risiko, men heller en fordeling mellom aksjer og renter (for eksempel i et kombinasjonsfond), er aksjesparekontoen uegnet.

Partner Christian Kallevig Arnesen i Finansco Rådgivning kommer så med en påminnelse til alle som er investert i aksjer som betaler utbytte.

- Ved bruk av aksjesparekonto vil du bli beskattet løpende ved slike utbetalinger. Dette er ikke tilfellet om man benytter en (unit link) fondskonto, og kjenner man sin algebra godt vet man det er god verdi i å dra nytte av rentesrenteeffekten som medfølger det å betale utbytteskatten senere heller enn før, skriver han i en kommentar publisert tidligere i august.

Alt på én gang

Avslutningsvis anbefaler Karl Oscar Strøm i Pareto at alt av aksjer og aksjefond som skal inn på aksjesparekontoen overføres på én gang.

- Slik reglene er beskrevet nå, ser det ut som det lønner seg å flytte hele beholdningen av aksjer, fond og kontanter inn på aksjesparekontoen samtidig, altså samme dag, sier han til avisen.

Årsaken er ifølge Finansavisen at det skattemessige skjermingsfradraget beregnes ut fra minste innskudd på kontoen i inneværende år.

Les også:
Fra 1. september kan du investere via aksjesparekonto

Alt du trenger å vite om aksjesparekonto Fordelene og ulempene med aksjesparekonto

Denne saken ble først publisert i Hegnar.no

Personvernpolicy