Dyneløfteren

Thomas Mathiesen forteller at de har opp mot 100 utroskapssaker i året. Ifølge ham blir mistanken bekreftet i 70 prosent av tilfellene. Bildet er ikke tatt under et virkelig spaningsoppdrag.
Thomas Mathiesen forteller at de har opp mot 100 utroskapssaker i året. Ifølge ham blir mistanken bekreftet i 70 prosent av tilfellene. Bildet er ikke tatt under et virkelig spaningsoppdrag. Foto: Finansavisen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er høysesong for utroskapsetterforskning. Mistenksomme partnere hyrer inn private spanere. En helg koster rundt 20.000 kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De er på ferie sammen, først en uke med svigers på hytta i Kragerø, deretter to uker med øyhopping i Hellas. Hverdagens kjas og mas er tilsidesatt, nå handler det kun om dem. Men plutselig er det over og august banker på døra, med rutine, forpliktelse og de øvrige følgesvenner. Hjemme igjen legger imidlertid hun merke til han ikke oppfører seg helt som normalt – og plutselig skal han på jobbreise, på et uventet tidspunkt. Eller så er det han som stusser over at hun bare må en liten tur på kontoret, i slutten av fellesferien. Og med det er tvilen plantet.

– Hvis man har en elsker på si, så savner man sannsynligvis den etter en reise, slik at man strekker seg lenger for å treffes igjen når man er tilbake. Elskeren kan ha vært der en stund, men gjennom resten av året er det mye som skjer. I forbindelse med ferie er det imidlertid enklere å legge merke til at det kan være noe galt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Så lite trenger du å trene

En klokke med HD-kamera kan skaffe det nødvendige bevismaterialet. Overvåking av privatpersoner er ikke ulovlig så lenge materialet ikke blir publisert eller lagret. Foto: Finansavisen
En klokke med HD-kamera kan skaffe det nødvendige bevismaterialet. Overvåking av privatpersoner er ikke ulovlig så lenge materialet ikke blir publisert eller lagret. Foto: Finansavisen

– Mye snusk

Slik lyder Thomas Mathiesens teori om hvorfor han og de øvrige ansatte i Etterforsker1 belager seg på flere utroskapssaker i de sene sommermåneder samt januar enn resten av året. Akkurat nå har han fem slike saker gående. I løpet av et år tror han totalen ligger på mellom 50 og 100.

Finansavisen møter 40-åringen på Tønsberg togstasjon. For å forklare hvor han venter, ringer han like før ankomst – med skjult nummer. Når vi setter oss inn i bilen hans spør han umiddelbart om undertegnedes ID-kort og forteller at han har foretatt en kort bakgrunnssjekk. Thomas Mathiesen kan det å ta sine forholdsregler.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er mye snusk i denne bransjen. Plutselig er det en konkurrent som utgir seg for å være journalist, men som i realiteten bare vil spionere, sier han til Finansavisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Derfor smaker dyr vin bedre enn billig

– Man kan hyre oss 24 timer i døgnet

Men Mathiesen liker jobben sin og businessen gjør fremskritt: omsetningen er firedoblet, til 2,2 millioner kroner, siden oppstarten i 2014. De fører lite statistikk i Etterforsker1, men den daglige lederen forteller at etterspørselen er særlig økende for utroskapstjenester, i tillegg til hjelp med å finne biologiske familiemedlemmer. Det virker å ha blitt mer stuerent å hyre inn privatetterforskere, også for å få bevist partnerens eskapader, hevder han. Av personvernsmessige hensyn er det imidlertid lite han kan si om pågående eller tidligere bestillinger.

– Nå er det noen som har bestilt en spaning til helgen, la oss si det er i Trondheim. Vi har fått en beskrivelse av mannen som vi vet skal bo på hotell, antagelig sammen med elskerinnen. Da må vi stille med en spaner, det mest naturlige er på kvelden, så vi kan dokumentere at de gjør ting sammen. Ikke at de har sex, men at de er på turteldueweekend.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mathiesen pleier å anbefale klientene en spaningsperiode fra seks-syv om ettermiddagen til tolv-ett på natten. Til slutt får klienten en rapport med bilder og beskrivelser av hva kjæresten eller ektefellen har drevet med. En helgebestilling koster vanligvis rundt 20.000 kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Man kan hyre oss 24 timer i døgnet, men det blir ekstremt dyrt. Det er viktig for oss at klienten får noe igjen for pengene, sier Mathiesen til Finansavisen.

Les også: Barn blir ikke friskere av å ha dyr

Ingen synsing

Det er gjort mange undersøkelser på utroskap, men det er vanskelig å enes om omfanget. I 2010 analyserte en gruppe forskere 31 tidligere utroskapsstudier. Her gikk det frem at 85,5 prosent av befolkningen har vært utro. Eller 1,2 prosent. Alt avhenger av definisjonen. Mathiesen forteller at deres jobb består av å legge frem de harde fakta og så er det opp til klienten hvordan informasjonen brukes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er et problem om spaneren trekker konklusjoner. Hos oss er det viktig at det ikke er noe synsing.

Mathiesen åpner bagasjerommet. Han vil vise frem noen av arbeidsverktøyene. En minnepinne som tar opp lyd (og kun når det er lyd å ta opp), en GPS-sporer som enkelt kan festes med magnet og både klokke og bilnøkkel med skjulte HD-kameraer. Mathiesen korrigerer deg ikke om du kaller ham detektiv. Det er det ingen andre som gjør heller, for i Norge finnes det ingen form for sertifisering for å kunne ta seg betalt for å spionere på fremmede. Noen byråer mener riktignok at alle privatetterforskere burde ha politibakgrunn, men Etterforsker1 stiller ikke det kravet. Mathiesen forteller at han har både vektere og skuespillere på lønningslista. Og sistnevnte gruppe er ofte flinke, legger han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mye av det vi gjør har på sett og vis med skuespill å gjøre. Det hender for eksempel at jeg ringer et spaningsobjekts familiemedlem og utgir meg for å være blomsterbud eller postmann, slik at jeg kan få oppgitt den riktige adressen.

Actionfølelse

Mathiesen, som også tar oppdrag selv i ny og ne, forteller at spaningsarbeid kan gi en skikkelig actionfølelse, men langt i fra hele tiden. Om man jobber seks timer er fem av dem kjedelige, sier han. I tillegg kan arbeidet være ganske vrient nå som sommersola reduserer antallet gode hjemmesteder.

– Det var en gang jeg spanet på en mann som hadde kameraer rundt hele boligen, så jeg måtte passe godt på ikke å bli sett. Det er klart at når man ligger der i busken og naboen er ute og går tur med bikkja, så ser de jo litt rart på deg.

– Er det en vanskelig jobb?

– Kunsten å spane handler om en balansegang mellom ikke å bli oppdaget og ikke å miste objektet. Jeg har noen spanere som er helt fantastiske, de mister så å si aldri et objekt. Men det er mye viktigere å være diskret, og ikke bli oppdaget, enn å risikere å bli det fordi man ikke vil miste objektet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Myten om at menn oftere er utro enn kvinner blir til en viss grad videreført av Etterforsker1: Mathiesen forteller at de har flere kvinnelige enn mannlige klienter. Han tror imidlertid det handler mer om menns ønske om å komme til bunns i en sak på egen hånd.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har inntrykk av at mange av våre mannlige kunder er ganske rike og oftere hyrer inn en spaner fordi de er usikre og bare vil vite. Når kvinnen ringer oss er hun ganske sikker på at mannen driver med noe sprell og er ute etter å ta ham.

Mathiesen forteller at selv om klienten ofte har en idé om hva som er i gjerde, i omtrent 70 prosent av sakene blir mistanken bekreftet, kan idéen gjerne være helt gal.

– Det var en norsk kvinne som var sammen med en mann i Danmark. Han hadde et helt annet liv enn hun trodde. Når de var sammen møttes de og bodde i en leilighet, men han hadde både hus og familie når hun ikke var der.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Innenfor lovens rammer

– Noen vil mene dere driver med ganske shady business når dere spaner på fremmede og deres privatliv?

– Det vil nok noen si. Vi hadde en sak der mannen satt med fire unger oppi Nord-Norge mens dama stod og klina med en mann på Karl Johan. Er det bedre at hun fortsetter med det, eller er det bedre at mannen får vite om det, så han slipper å kaste bort mer tid på det forholdet? Vi gjør ikke annet enn å finne ut om 2+2 er 4.

Og for dem som virkelig synes det stinker av hele bransjen: Mathiesen er tydelig på at de opererer innenfor lovens rammer.

– Kundene våre vil gjerne at vi gjør hva som helst. De begynner alltid med å spørre om vi kan avlytte telefonen og bryte oss inn på Facebook og mail. Det er jo ikke lov. Våre spanere tar imidlertid mye bilder, også av private områder. Det har jeg snakket med Datatilsynet om, men siden vi ikke registrerer informasjon, er ikke det noe problem. Vi er kun konsulenter – klientens øyne og øre, sier han til Finansavisen.

Saken er først publisert i Finansavisen lørdag 12. august