Satset 10 millioner - skal ha tjent én milliard

Foto: Viking Cruises
Artikkelen fortsetter under annonsen

Inge Sørensen hadde vært journalist og finansmann. Så satset han 10 millioner kroner med Torstein Hagen i oppstarten av Viking River Cruise. Nå kan han bli milliardær.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg sier som samen som fikk reinflokken redusert av rovdyr – jeg har ikke mange, men jeg har ikke få heller, sier Inge Sørensen til Finansavisen.

Sitatet var overskrift i VG på 1970-tallet da Sørensen som ung journalist ble sendt til Finnmark for å intervjue samene som fikk redusert reinflokkene etter angrep fra rovdyr.

Svaret kom etter at Finansavisen spurte Sørensen hvor mange aksjer han eier i Viking River Cruise. Sørensen nekter å gi nøyaktig svar, men kilder opplyser til Finansavisen at den tidligere journalisten, aksjemegleren og forretningsmannen er blitt milliardær i kjølvannet av Torstein Hagens eventyrlige suksess.

Cruiserederiet ble verdsatt til utrolige 21 milliarder kroner før en kanadisk investor skjøt inn 550 millioner dollar og ble eier av 17 prosent av rederiet.

Og om ikke lenge venter børsnotering av rederiet i USA.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Statoil gjør nytt funn i Barentshavet

Satset 10 mill.

Prisingen i forbindelse med Canada-transaksjonen bragte Torstein Hagen helt i toppen av Kapitals liste over Norges rikeste. Det som imidlertid har gått under radaren, er at også Sørensen er blitt styrtrik på Viking River Cruise.

Han satt opprinnelig med 18 prosent av rederiet, men andelen er vannet ut noe gjennom fusjoner og kapitalutvidelser - samt et famøst aksjesalg til Torstein Hagen, skriver avisen.

Vi skrur tiden tilbake til høsten 1996. Cruisesesongen gikk mot slutten og Torstein Hagen hadde via kontakt med russiske oligarker fått muligheten til å kjøpe fire båter produsert i Øst-Tyskland, men som gikk i cruisefart i Russland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hagen hadde med seg den tidligere journalisten, aksjemegleren og forretningsmannen Inge Sørensen samt en svenske og en finne med mye gamle shippingpenger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Prisen på de fire båtene var 8,5 millioner dollar. Hagen bidro med mest. Inge Sørensen investerte 1,5 millioner dollar, tilsvarende 10 millioner kroner med datidens dollarkurs.

Les også: Songa Bulk kjøper skip nummer 12

Solgte i fengsel

Kilder nær Sørensen forteller om en investering som har gått 100-gangeren, samt at Sørensen har nytt godt av utbytter. Det snakkes om at Viking River-satsingen kan gjøre Sørensen til milliardær.

For mens Sørensen fortsatt er aksjonær i Viking River Cruises har de to andre opprinnelige medgründerne solgt alle sine aksjer til Torstein Hagen. Hagen har gjennomført tvangsutløsning, og har måttet møte i retten på Bermuda med beskyldninger om at han hadde brukt selskapets kasse til å finansiering tvangsutløsning av andre aksjonærer. Dommen endte i kjempeutbetaling fra Hagen.

Men også Sørensen har solgt aksjer til Hagen. Kilder hevder overfor Finansavisen at dette skal ha skjedd mens Sørensen var tiltalt for markedsmanipulasjon og ventet på rettssaken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunnen var at han brukte Dagens Næringslivs spalter på å spre et dramatisk brev på vegne av obligasjonseiene mens han selv satt med en stor shortposisjon samtidig som han anbefalt en venn å selge sine aksjer.

Les også: Flere offshorerigger i drift

Artikkelen fortsetter under annonsen

Omkamp om aksjesalg

Om det var tiltalen eller noe annet som reduserte Sørensens dømmekraft eller forhandlingsevne, vites ikke, men kilder hevder salget av aksjer til Hagen har kostet ham mye, selv om han er den eneste gründeren utover Hagen som fortsatt eier aksjer.

Om Sørensen bruker sitatet om samene, reinflokken og rovdyrene som en metafor for seg selv, Viking-aksjene og Torstein Hagen, vites heller ikke, men kilder opplyser til Finansavisen at det pågår en prosess mellom de to gründerne og at siste ord ikke er sagt om provenyet fra Hagen til Sørensen.

Nå pågår det en prosess, og Sørensen håper etter det Finansavisen erfarer å få til en løsning med Hagen tilsvarende de andre minoritetsaksjonerene.

(Artikkelen er først publisert i Hegnar)