Meny

Ikke gå i minibankfella i utlandet

Velg alltid lokal valuta og styr unna norske kroner når du tar ut penger fra minibank på utenlandsferien i sommer. Foto: AP / NTB scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fire av ti nordmenn lar seg lure til å betale mer enn de trenger når de tar ut penger eller betaler i utlandet. Slik unngår du å gå i fella.

Velg alltid lokal valuta og styr unna norske kroner når du tar ut penger fra minibank på utenlandsferien i sommer.

Det dyreste alternativet koster fire ganger mer enn det rimeligste. Likevel lar fire av ti seg lure.

– Unngå å veksle om der og da. Velg «without conversion» i minibanken, oppfordrer fagdirektør Jorge Jensen i Forbrukerrådet i en pressemelding.

Et Norstat-panel på tusen personer ble bedt om å ta stilling til hvordan man får best kurs i utenlandske minibanker. De fikk se et bilde som gjerne dukker opp på skjermen i utenlandske minibanker. Valget stod mellom pengeuttak med eller uten «conversion», altså umiddelbar omregning til norske kroner.

Les også: Ben så minibank-fella akkurat i tide

Resultatet viser at 36 prosent lar seg lure til å betale mer enn de trenger når de tar ut penger eller betaler i utlandet ved å gå for det dyreste alternativet, som du får hvis du velger å akseptere pengeuttaket med «conversion».

Påslaget med «conversion» er som oftest på 6-7 prosent, dermed blir prisen gjerne fire ganger mer enn hva din egen bank tar for å veksle om basert på betalingskortenes standardkurs, heter det i pressemeldingen.

– Så godt som alltid er veksling til norske kroner det dyreste alternativet. Men dessverre blir folk blir villedet av piler, flagg, farger og feilaktige advarsler til å velge den dårligste valutakursen, sier Jensen.

Les også: Konfronterer Prahas utspekulerte valuta-svindlere

Ifølge Jensen legger utenlandske minibanker og betalingssystemer opp til at du skal velge å belaste i norsk valuta. Dermed gjemmes det rimeligste alternativet ofte bort.

– Husk ordet «conversion», og velg det alltid bort, lyder det klare rådet fra fagdirektøren i Forbrukerrådet.

Les også: Slik bruker du kredittkortet smart i utlandet

Reise
Privatøkonomi
Populært