Se opp for forsinkede fly under to timer - du får ikke erstattet noe

Om flyet er forsinket sent på kvelden, kan du få dyre taxiregninger. Illustrasjonsfoto:
Om flyet er forsinket sent på kvelden, kan du få dyre taxiregninger. Illustrasjonsfoto: Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Billige flyturer kan bli dyre, hvis flyet er forsinket. Og sene avganger har større forsinkelser enn tidlige fly.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange flypassasjerer har ankommet Oslo Lufthavn Gardermoen med forsinkede fly etter midnatt. Fortvilte passasjerer må ta taxi for å komme seg hjem, eller til sitt valgte overnattingssted. En taxiregning til Oslo sentrum koster minimum tusen kroner midt på natten. Den utgiften får du ikke erstattet i henhold til en EU-forordning.

Du har kun rett til det som står under «Rett til forpleining» ved forsinkelser på

to timer eller mer på flyvninger på maksimalt 1500 kilometer, eller tre timer eller mer på flyvninger innen Europa på mer enn 1500 kilometer. Dessuten for alle andre flyvninger mellom 1500 og 3500 kilometer, eller fire timer eller mer på flyvninger på 3500 kilometer eller mer.

Forsinkelsens varighet avgjør om du har rett til det som står under «Rett til refusjon eller omruting» og «Rett til erstatning». En billig helgetur med billigfly på sene avganger, kan med andre ord bli et par tusenlapper dyrere, om du lander etter at all offentlig transport har sluttet å gå, hvilket er tilfelle etter klokken 00:50.

Bakgrunn: Prissjokk og forvirring venter passasjerer som skal sent hjem fra Oslo Lufthavn

Hoper seg opp med forsinkelser

Hvor store forsinkelser har egentlig Oslo Lufthavn? Ifølge Avinor måles forsinkelser kun på avganger. I april var over to av ti avganger forsinket for alle flyselskaper, inkludert SAS og Norwegian. I mai forbedret punktligheten seg til 88 prosent for alle flyselskaper, hvorav SAS hadde en punktlighet på 90 prosent, sammenlignet med Norwegian som endte med 86 prosent punktlighet i mai.

– Hvordan regnes en forsinkelse?

– Et fly er definert som forsinket hvis det pusher fra gate mer enn 15 minutter etter oppsatt avgangstid. Det er altså fra det forlater gate til det parkerer på gate som måles, sier kommunikasjonssjef Astrid Mannion-Gibson i Norwegian til ABC Nyheter.

Les også: Dette har du krav på når flyet er forsinket eller kansellert

Følgeforsinkelser

– Hvis et fly forsinket om morgenen, hvorfor hoper det seg opp i løpet av dagen?

– Vi gjør alltid det vi kan for å innhente en forsinkelse, men dessverre er det slik at selv en liten forsinkelse på noen minutter kan føre til følgeforsinkelser på andre flygninger. Når landingstidspunktet endres kan det for eksempel hende at flyet må vente lengre på tur for å lande. Dette kan lett forplante seg videre, sier hun.

Det er altså større sjanser for at sene fly har store forsinkelser, enn at tidlige fly har det. Det er greit å vite om du har viktige avtaler å holde, eller satser på en billig helgetur med sene fly.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden