Nordea advarer: Datavirus sprer seg i Norden

Virusangrepet starter ofte med en relativ uskyldig forespørsel,
Virusangrepet starter ofte med en relativ uskyldig forespørsel, Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mottar du mail fra ukjente avsendere hvor du blir bedt om klikke på en vedlagt fil eller lenke, bør varsellampene blinke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sannsynligheten er overhengende for at uvedkommende ønsker tilgang til dine passord og personopplysninger. Avsenderen er ikke alltid den samme, og mailinnholdet kan variere.

– Viruset retter seg spesielt inn mot bankkunder på det nordiske markedet, sier Nordeas pressesekretær Janina Pfalzer, til Aftonbladet.

Virusangrepet starter ofte med en relativ uskyldig forespørsel. Nordea ber sine kunder reagere øyeblikkelig hvis de oppdager beskjeder som kan tyde på at et virusangrep er aktivert, og dine innloggings- og personopplysninger står i fare for å bli stjålet.

Les også: En milliard PCer var sårbare for angrep

Vær obs på «vennligst vent»

– Problemet er at vi ikke vet eksakt hvordan en virussmittet datamaskin oppfører seg. Men mottar du en melding om «å vennligst vente», bør du slå av datamaskinen umiddelbart, oppfordrer Pfalzer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordea mener trusselen er så alvorlig at banken nå går offentlig ut med en advarsel. Ikke minst fordi avsenderne gir seg ut for å være seriøs aktører.

Viruset omtales som «nygammelt».

– Det er vår sikkerhetsavdeling som har fått signaler om at TrickBot-viruset har begynt å sirkulere igjen. Denne gang bestemte vi oss for å være proaktive og gå ut med en advarsel før kunder blir rammet, sier Nordeas pressekontakt til SVT Nyheter.

Les også: Du kan merke forskjellen på virus- og bakterieinfeksjon

Kontakt banken umiddelbart

Ifølge Jan Olsson ved politiets nasjonale bedragerisenter er angripernes mål å få kontroll med kundenes kontobevegelser, og i verste fall flytte dine penger til en fremmed konto.

– Du kan komme inn på en side som ser nesten identisk ut med en ekte bank-nettside. Idet du taster inn dine opplysninger, så kopieres disse, sier Olsson. Han ber publikum være spesielt obs på nettsidens url-kode.

– Står det plutselig «http» i stedet for «https» bør du fatte mistanke og kontakte banken din med en gang, før du ringer politiet. Det er bare banken som kan stanse en uønsket transaksjon, sier Jan Olsson til SVT.

Les også: Norske domstoler rammet av datavirus