Meny

Forbrukerrådet: Sjekk om du blir flådd av mobiloperatøren

Sjekk vilkårene før du bruker mobilen som hjemme når du er i utlandet Foto: Thomas Brun / NTB scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du kan bruke mobilen som hjemme i EU, men det er ingen garanti for lav mobilregning, advarer Forbrukerrådet.

Mange nordmenn har tidligere fått en ubehagelig stor mobilregning etter å ha vært på reise utenlands. Men, fra 15. juni skal du ikke betale ekstra for samtaler, SMS eller datatrafikk når du befinner deg i EU eller EØS-land.

Det er imidlertid et skår i gleden, advarer Forbrukerrådet i en pressemelding.

– Det er fortsatt dyrt å ringe til utlandet. Reglene gjelder for mobilbruk når du selv er på reise i Europa, og ikke når du ringer fra Norge og til utlandet, sier Finn Myrstad, fagdirektør for digitale tjenester i Forbrukerrådet.

Sjekk hvilket abonnement du har

Han forklarer at de fleste mobilabonnementer kan brukes på reise, men det er fortsatt tillatt å tilby abonnementer som kun kan brukes i hjemlandet. Derfor bør du lese det som står med liten skrift i avtalen din før du reiser på ferie.

– Det er også lov å lage begrensninger på databruken i utlandet. Det gjelder typisk for avtaler hvor du har et abonnement med mye eller ubegrenset datatrafikk inkludert, opplyser Myrstad.

Ifølge Forbrukerrådet skal mobiloperatøren gi informasjon på sin hjemmeside, om hvilke grenser som gjelder for databruk i ditt abonnement.

Mobiloperatøren er også pålagt å sende deg en melding når du har brukt opp kvoten for tillatt data i utlandet. Påslaget skal ikke være større enn 36 øre per minutt, 11 øre per SMS eller 8,8 øre per MB datatrafikk. Alle prisene inkluderer merverdiavgift, skriver Forbrukerrådet.

Les også:  EU dropper tidsgrense på gratis roaming

Egne regler på ferger

Myrstad oppfordrer til å sjekke om du får bedre vilkår hos andre, om du ikke kan bruke mobilabonnementet som hjemme i utlandet - eller om du har begrenset mengde data inkludert.

Pass også på hvis du reiser med ferge eller cruiseskip i sommer. Prisbegrensningene for samtaler, SMS og data gjelder ikke til sjøs, ettersom du ikke lenger er tilknyttet vanlige nettverk.

– Ferger og cruiseskip har ofte egne GSM-nett om bord, som bruker satellitt for å koble seg til land. Det blir ofte dyrt. Du bør derfor sjekke prisen på din mobiloperatørs hjemmeside før du reiser til sjøs, sier Myrstad.

Les også:  Nye regler forbyr dyr roaming i EU og Norge

Reise
Privatøkonomi
Populært