Dr. Doom spår børsfall på 50 prosent: – En dag vil boblen briste

<p>– En dag vil denne boblen briste. Når det skjer vil de miste 50 prosent av pengene sine, sier Marc Fabe.</p>
– En dag vil denne boblen briste. Når det skjer vil de miste 50 prosent av pengene sine, sier Marc Fabe. Foto: Finansavisen

Dr. Marc Faber, også kalt Dr. Doom, ser bobler overalt. Ikke noe er billig lenger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dr. Doom Marc Faber er nok en gang ute med sine "gloomy" spådommer. Det overrasker kanskje ikke så mange som kjenner ham, men nå kommer de etter et historisk rally, skriver Marketwatch.

Når det gjelder den amerikanske økonomien peker Faber blant annet på at konsumet er spesielt svakt, i denne fasen av oppgangen. Han spår at lønningene vil stige mindre enn prisstigningen og at den amerikanske økonomien vil svekkes ytterligere.

- Det er en boble i alt. Ingenting er lavt priset, uttalte han i et intervju med CNBC onsdag.

- Vi er et sted mellom 1999 og 2000, fortsatte han, og refererte til tech-boble og den påfølgende kollapsen.

Les også: Kraftig fall på Oslo Børs

Midt i en gigantisk boble

Foto: Richard Drew / AP
Foto: Richard Drew / AP

Faber tror også markedene i USA er midt i en gigantisk boble, og når oppgjørets time kommer tror han investorene sannsynligvis vil miste halvparten av pengene sine.

- En dag vil denne boblen briste. Når det skjer vil de miste 50 prosent av pengene sine, la han til.

Faber foretrekker europeiske aksjer og obligasjoner - og gull - og 90 prosent av hans investeringer i aksjer og obligasjoner er i fremvoksende økonomier.

Les også: Oslo Børs faller i manglende tro på Trump

Laveste nivå noensinne

Ingenting kan få han til å bli bullish på dagens nivåer og han tror det kommer en dag der teknologigigantene Tesla, Amazon og Netflix vil falle 10 prosent på en dag.

Den første advarselen vil komme med en oppgang i volatiliteten, men heller ikke volatilitet, som er på de laveste nivåene noensinne, har fått den Sveits-baserte investoren på andre tanker, skriver Marketwatch.

Snittet for volatilitetsindeksen VIX i mai var 10,89. Det var det laveste snittet siden november 2006, ifølge Dow Jones Data Group.

Les også: Største amerikanske børsfall siden september

– Første signalet på at noe endrer seg

- Jeg forstår ikke hvorfor volatiliteten er så lav, men det første signalet på at noe endrer seg kommer når volatiliteten stiger samtidig som aksjer stiger, sier han.

Faber like imidlertid amerikanske statsobligasjoner, som gir en viss garantert avkastning, gitt nær null renter i store deler av Europa og Japan. Og han tror statsobligasjoner kan bli det eneste stedet å flykte i USA, selv om han ser at de også viser bobletendenser.

(Artikkelen er først publisert på Hegnar.no)

Personvernpolicy