Vi har testet DNBs nye spareapp

Undersøkelser DNB har gjennomført, viser at nordmenn gjerne vil spare mer, men at de ønsker seg tjenester som gjør det morsommere og enklere. Nå lanserer de appen Spare. Foto: DNB
Undersøkelser DNB har gjennomført, viser at nordmenn gjerne vil spare mer, men at de ønsker seg tjenester som gjør det morsommere og enklere. Nå lanserer de appen Spare. Foto: DNB
Artikkelen fortsetter under annonsen

En ny app skal gjøre det enklere og morsommere å spare i blant annet aksjer og fond. ABC Nyheter har testet «Spare».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bentestuen: – Altfor få nordmenn har gode sparevaner

Trond Bentestuen, konserndirektør for personmarked i DNB, er fornøyd med den nye appen. Han forteller til ABC Nyheter at ved å ta funksjonalitet og produkttjenester ut fra filialer, kundesenter og nettbank over til en mobil flate, så gjør de banken tilgjengelig for kunder når de enn måtte ønske det døgnet rundt.

– Nå trenger du ikke lenger sitte hjemme ved pulten din med nettbanken for å for eksempel handle i fond, spare på konto eller kjøpe aksjer. Moteordet er økosystem, der du lager et spareunivers som er tilgjengelig i en mobil flate. Det er det vi prøver å gjøre med Spare.

Konserndirektøren nevner også et annet perspektiv som han mener meget sterkt om.

– Altfor få nordmenn har gode sparevaner, og det er en utfordring for Norge som land. Det er mange gode grunner til at jeg sier det, og det ene er for eksempel at altfor få er klar over at du må ha en betydelig spareinnsats selv for å opprettholde den livskvaliteten du i dag har når du for eksempel blir pensjonist, forteller Bentestuen før han fortsetter:

– Mange tror fremdeles at staten tar vare på deg og gir deg samme livskvalitet økonomisk den dagen du pensjonerer deg. Det er feil, og dette er hele denne dreiningen innenfor pensjonsområdet som gjør at folk selv må ta mer stilling til langsiktig sparing selv. Dette vil jeg si er en samfunnsutfordring, den norske befolkningen må ha en annen bevissthet i forhold til hvordan de forbereder seg til pensjonisttilværelsen sin.

Økonomisk teori sier at dersom du skal spare lenge så bør du spre sparingen ut over flere flater. Der mener Trond Bentestuen vi nordmenn har en del å lære av våre nordiske naboer.

– Nordmenn sparer først og fremst i boligen sin og putter alle penger i oppussing og boligkjøp. Ser vi på Sverige og Danmark så ser vi at sparing er spredt ut over langt flere flater, der er det mye mer likevekt mellom bolig, innskudd, aksjer og fond i befolkningen. De er mye mer diversifisert sammenliknet med nordmenn.

Bentestuen ser det at altfor få sparer som den store utfordringen. Løsningen ligger i å få flere til ikke bare å synes at det er gøy å bruke penger, men at det også er gøy å spare.

– Det er lett å la seg begeistre av å bruke penger, og gjennom «Spare» forsøker vi å få det til å bli gøy å spare. Vi legger mye vekt på at du skal kunne se utviklingen – se at ting beveger seg, at du får mer og at det nytter. Hvis vi klarer å få det til å bli gøy å spare, så tror jeg vi knekker noen koder.

Ifølge en undersøkelse Ipsos har gjennomført for DNB, opplever de fleste nordmenn selv at de sparer.

Men mange gjør det på impuls og mangler målsetting; fire av ti impulssparer og seks av ti har ikke sparemål. Samtidig viser tall at vi ønsker å legge til side mer i 2017.

Nå lanserer DNB appen «Spare» der målet er å gjøre det enklere og morsommere å spare.

Viktig å sette seg inn i aksjer og fond

ABC Nyheter fikk på forhånd anledning til å teste førsteversjonen av den nye appen, som i startfasen kun vil være tilgjengelig for DNBs kunder. Visuelt har den et fint og oversiktlig design uten for mange elementer som konkurrerer om oppmerksomheten.

På forsiden kan du se hvor mye penger du har og hvordan dette er fordelt. Beveger du deg videre nedover, kan du finne oversikt over spareavtaler du eventuelt allerede har inngått, samt mulighet til å se hvor mye du får i pensjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Brukegrensesnittet i Spare er helhetlig meget godt og gjør det enkelt å sette opp sparing til for eksempel en reise til fjerne himmelstrøk. Foto: DNB
Brukegrensesnittet i Spare er helhetlig meget godt og gjør det enkelt å sette opp sparing til for eksempel en reise til fjerne himmelstrøk. Foto: DNB

For en som ikke er spesielt godt bevandret i dette med å skulle investere i aksjer og fond, føles det som en usikker verden å gå inn i der det kan være vanskelig å vite hva jeg skal se etter og hvilke faktorer jeg skal vekte opp mot hverandre.

Det er viktig at man på forhånd forstår hva fondsparing innebærer før man tar det endelige valget, og at det er like viktig å forstå hva aksjer er før man kjøper.

Sånn sett skulle jeg gjerne sett en litt tydeligere rådgiver- og informasjonstjeneste for førstegangskjøpere slik som undertegnede. For eksempel merket jeg at jeg ble litt blank i topplokket i møte med begreper som «pensjonskapitalbevis» og «innskuddspensjon annet selskap».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Lanserer neste generasjon Vipps

Enkelt og oversiktlig, med forbedringspotensial

Appen har noe forbedringpotensial på helt elementære områder. Blant annet savner jeg at man kan legge skjermbildet vannrett. Det ville gjøre det mye lettere å lese informasjonsdokumenter før man klikker «Godkjenn». I tillegg er det tidvis vanskelig å bla seg tilbake uten å havne rett på forsiden. Da må du logge deg inn der du var med Bank-ID nok en gang.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Spare» handler i stor grad om aksjer og fond, og klikker du deg inn på «Aksjer», kan du lese at det er enkelt å handle. Men da jeg skulle teste hvordan det er å handle via mobilappen, fikk jeg melding om at en feil var oppstått etter først å ha logget meg inn med Bank-ID. Unektelig beklagelig at en av to ikke er helt på plass.

Det gikk atskillig bedre da jeg skulle handle i fond. Her er det ikke nødvendig med å skulle oppgi Bank-ID for å komme inn, og fondsoversikten står seg meget bra.

Hvert fond viser utviklingen i form av en graf som strekker seg over ett år, mens den prosentvise avkastningen er oppgitt for ett år, tre år og fem år. Her ville det dog vært ønskelig å kunne se grafens utvikling de siste fem år for å se hvor mye det har svingt i denne perioden.

Selve handelen ble gjennomført på enkelt og oversiktlig vis, du bestemmer selv hvor mye du vil spytte inn så lenge summen er på minimum 100,- og etter et par dager kan du følge utviklingen via appen. Det er ikke vanskelig å se for seg at det alene vil kunne være med på å gjøre sparing og investering morsom for mange nordmenn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Skattemeldingen: – Flere hundre tusen tar seg ikke bryet

Les også: Vet du hva det betyr å «nudge» deg til sparing?

Investering i fremtiden

Hvor mye man får i pensjon er noe som engasjerer svært mange da det jo handler om hvilke økonomiske rammer man kan regne med å lene seg mot den dagen man blir pensjonist.

«Spare» har en egen knapp som handler om hvor mye du vil kunne få i pensjon. Her oppgir du den lønnen du har i dag og hvilken alder du tenker å pensjonere deg. Da vil du få oppgitt hvor mye pensjon du kan regne med ut fra dagens lønn, hvilket kan bli en viktig vekker for mange av oss om hvor viktig det er å spare.

Her kan du også velge å gå for å putte penger i Lev Mer som er et enkelt fondsprodukt for deg som ønsker å sikre en bedre pensjon gjennom sparing. Du velger selv om du vil bli trukket engangsbeløp eller månedsbeløp, hvilken konto pengene skal trekkes fra og eventuelt dato dersom du går for månedlig trekk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det hele er meget godt presentert og oversiktlig, men det viktigste er at det kjennes trygt og klokt. Etter selv å ha fylt ut for månedlig trekk, kjente jeg på den gode følelsen av å ha gjort en viktig innsats for mitt fremtidige gamle jeg.

Trond Bentestuen, konserndirektør for pensjonsmarked i DNB, opplyser om at dette kun er en førsteversjon og at appen skal utvikles videre:

– Vi gjør som med Vipps, vi lanserer en første versjon som det skal bygges videre på. Målet er at appen skal utvikles sammen med kunden etter deres behov og tilbakemeldinger. Det kommer nye og spennende funksjonalitet i appen fremover, der det nå blant annet jobbes med å få inn en privat økonomisk rådgiver, sier Bentestuen til ABC Nyheter.

Les også: Ett tastetrykk og pensjonen kan firedobles

Les også:

Derfor sparer elbil-eierne veldig mye penger

Halvparten av pensjonistene jobbet fram til pensjon

Unge er bekymret for egen pensjon

– Katastrofe for fremtidens pensjonister