Pensjonistene krever endring: – Vi er sinte, forbanna og skuffet

<p>Jan Davidsen og Pensjonistforbundet ber pensjonister være aktive i valgkampen. </p>
Jan Davidsen og Pensjonistforbundet ber pensjonister være aktive i valgkampen. Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter

Mangeårig LO-topp, Jan Davisen, mener pensjonistene står overfor en ekstraordinær situasjon i negativ forstand. Nå krever han svar fra de politiske partiene: Får pensjonistene forhandlingsretten tilbake i trygdeoppgjøret?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO (ABC Nyheter): Totalt har en pensjonist med inntekt rundt 250.000 tapt over 14.300 kroner i kjøpekraft siden 2015.

I 2015 og 2016, fikk norske pensjonister en realnedgang i pensjonene med 0,4 prosent i 2015, 1,9 prosent i 2016. I 2017 blir realnedgangen på 0,9 prosent.

Det ble klart etter trygdeoppgjøret tidligere i mai.

Fagforeningskjempen er forbanna

Forbundsleder i Pensjonistforbundet, Jan Davidsen, er en kjent skikkelse for mange.

Etter 19 år som leder for Fagforbundet ble Davidsen takket av i 2013. Nå taler han pensjonistenes sak og er forbanna.

– Vi er både sinte, forbanna og frustrerte fordi det er tredje året på rad vi får en reduksjon i kjøpekraften til pensjonistene, sier forbundslederen.

ABC Nyheter møter ham på kontorene til Pensjonistforbundet i Oslo. De siste ukene har forbundet vært mye i media.

– Det som gjør at vi er ekstra frustrerte i år er at vi faktisk ikke får den samme lønnsøkningen som arbeidstakere, hvis man også fjerner de 0,75 i minus som Stortinget har fastsatt, sier Davidsen.

Les også: Ny skattefeide mellom Ap og Frp

Nektet å skrive under trygdeoppgjøret

Tidlig i mai frontet regjeringen at pensjonistene får en skattepakke på 840 millioner . Uken etterpå nektet Davidsen og pensjonistene å signere trygdeoppgjøret.

– Vi er den eneste gruppen i samfunnet som utsettes for redusert kjøpekraft. Vi er helt avhengig av å ha den samme lønnsveksten arbeidstakerne har, når vi fjerner de 0,75 prosentpoengene vi er underregulert.

Bakgrunn: For tredje året på rad får pensjonister flest mindre å rutte med

Var med å spikre pensjonsreformen

Stridens kjerne er at politikerne etter pensjonsreformen Stoltenberg-regjeringen gjennomførte i 2011, besluttet at landets pensjonister skal ha 0,75 prosentpoeng lavere regulering enn lønnstakerne får i lønnsoppgjørene.

Da Arbeiderpartiets sentralstyre støttet pensjonsreformen i 2009, satt Davidsen i styret og hadde direkte makt.

– Ble ikke pensjonsreformen slik du og Arbeiderpartiet tenkte?

– Vi krever det som var pensjonsreformen intensjon, at pensjon skal følge utviklingen ellers i samfunnet. Hensikten var at pensjonistene skulle reguleres omlag prisveksten, men det skjer ikke. Vi så for oss at pensjonistene skulle ha forhandlingsrett, men det fikk vi heller ikke i 2011, sier Davidsen.

2013: Jens Stoltenberg og Jan Davidsen under Fagforbundets 3. ordinære landsmøte på Folkets Hus i Oslo. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
2013: Jens Stoltenberg og Jan Davidsen under Fagforbundets 3. ordinære landsmøte på Folkets Hus i Oslo. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Pensjonistforbundet ønsker å gå tilbake til systemet de hadde i 40 år, med forhandlingsrett.

– Det vi ser konsekvensene av er at hadde vi hatt forhandlingsrett, så kunne vi i større grad vært fleksible rundt den økonomiske situasjonen, og ikke at alt gjøres om til tekniske regnestykker.

– En ekstraordinær situasjon

Å regulere pensjonene på linje med lønnsveksten var et av hovedkravene til Pensjonistforbundet.

Men for regjeringen er det ikke aktuelt å kompensere pensjonistene for den årlige underreguleringen på 0,75 prosent.

Davidsen mener pensjonistene er i en ekstraordinær situasjon, og mener regjeringen burde kommet med ekstrabevilgninger.

– Vi vet at regjeringen har en fullmakt som ble gitt i 2011 da pensjonistreformen ble innført, hvor de kan gi en ekstrabevilgning under ekstraordinære forhold. Regjeringen er uenige med oss i at det er en ekstraordinær situasjon, så det vil ikke skje, sier forbundslederen.

Les også: Regjeringen kjører gjennom pengtap for pensjonistene

Ekstrabevilgning eller en bløff?

I etterkant av trygdeoppgjøret har regjeringen får kritikk, men viser til at de har gitt skattekutt til pensjonistene.

Statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Det regjeringen nå foreslår, gir en ekstra håndsrekning fordi mange pensjonister de siste årene har hatt en spesielt svak inntektsutvikling, sa statsminister Erna Solberg (H) da regjeringen presenterte de 840 millionene i skattekutt.

– Vi tar pensjonistenes hverdag på alvor, la Siv Jensen til.

Men Davidsen kjøper ikke den «ekstra håndsrekningen fra regjeringen».

– Jeg kjøper ikke argumentene til Siv Jensen, fordi skattereduksjoner er slik som alle får glede av, både arbeidstakere og pensjonister. Selv i det siste tilfellet, hvor det er innrettet mot pensjonister, så er det slik at i tariffoppgjørene forhandler man om økning i lønn. Det å erstatte dette mot andre tiltak gir ikke den samme effekten over tid. Det har ikke noe å gjøre med kjernen i økonomien din, svarer Davidsen og peker på det han mener er en åpenbar svakhet:

– Den svakheten er at minstepensjonister ikke er i skatteposisjon, så de får ikke glede av tiltaket. Det er over 223.000 pensjonister som ikke får glede av dette. Vi vil heller at man tar midlene og fordeler det på minstepensjonistene som har minst.

De som får mest i skattekutt er de som tjener mellom 300.000 og 350.000 kroner. De vil få 1.400 kroner i skattekutt.

KrF har i etterkant av forslaget til revidert budsjett varslet at de vil studere skattelettelsene til pensjonister.

Landets minstepensjonister får ikke skattekutt. Minstepensjonister betaler ikke skatt på pensjonen sin, og får dermed ikke den skatteletten som 9 av 10 arbeidstakere og pensjonister får.

– Regjeringen kan godt skryte på seg skattelette, men nederst ved bordet sitter mange minstepensjonister som ikke er i skatteposisjon og de får ikke skattelette, sa generalsekretær i Pensjonistforbundet, Harald Olimb Norman, til ABC Nyheter i forbindelse med trygdeoppgjøret.

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) sa 16. mai følgende om Pensjonistforbundets krav:

– Hele pensjonsreformen bygger jo på at man skal ha en rimelig byrdefordeling mellom generasjonene. Det er viktig for oss å sørge for et bærekraftig pensjonssystem. Kravene fra pensjonistenes organisasjoner ville ha endret hele pensjonsforliket og økt utgiftene til kommende generasjoner betydelig, Hauglie.

Les også: Rasende pensjonister med aksjon mot Nav og statsråd Hauglie

– Vær brysomme

Davidsen som har sterke bindinger til venstresiden i norsk politikk fremholder at kritikken ikke kommer fra et ønske om å skifte regjering.

Jan Davidsen under sin tid som Fagforbundets leder. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Jan Davidsen under sin tid som Fagforbundets leder. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

–Pensjonistforbundet er en partinøytral politisk organisasjon, det vil si at vi vil samarbeide med enhver regjering, sier Davidsen og understreker likevel at de har klare formeninger om hvordan politikken bør være:

– Vi er opptatt av hvilken politikk den neste regjeringen vil ha, og vi har hatt en del krav som vi ønsker å få svar fra politiske partiene på. Det ene er hva som skjer med forhandlingsretten. Det andre er at vi vil sikre gode nok inntekter til fellesskapet gjennom beskatning ved å ta vare på det fellesskapet har, liv og helse, infrastruktur. Dessverre har vi ikke penger til dette.

Pensjonstforbundet ber medlemmene «være aktiv brysomme i valgkampen».

– Jeg vil råde medlemmene til å sette seg godt inn i partiprogrammene, se hvilke saker de er mest opptatt av og hva de er mest tjent med.

– Minne politikerne om den hverdagen de lever i. Spesielt fordi vi er så underrepresentert i Stortinget.

Pensjonistforbundet opplyser på sine hjemmesider at de har mottatt sterke reaksjoner på trygdeoppgjøret.

Her er det ene brevet forbundet gjengir på sine hjemmesider:

«Ja så skjedde det igjen, vi er ikke verdt en dritt. Vi som har bygget opp dette landet. Hvordan skal vi få disse unge jyplingene som styrer til å skjønne at selv om vi er blitt gamle, og da vi på toppen av dette også er blitt enker, trenger penger til alt? At legen sier at jeg er underernært og må spise er jo bare tull, må jo ha penger til mat. Det er blitt så gale efter 43 år i arbeidslivet og har betalt skatt, så ønsker jeg bare at nå må slutten komme, og det er nok mange som er i samme situasjon. Er det ikke noe dere kan gjøre for å få de til å skjønne. Må vi sette oss ned å tigge.»

Les også: Halvparten av pensjonistene jobbet fram til pensjon

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
21:43 IS påtar seg ansvaret for bombe i Irak21:36 Kanon ved saluttulykke i Mysen skulle bare være til utstilling21:24 To drept av bombe i Afghanistan20:22 Tidligere hærsjef mener norske oljeinstallasjoner er for dårlig beskyttet20:05 Målløst da Brann gikk glipp av to viktige poeng19:37 Norwegian-fly mellomlandet for å fjerne uregjerlig passasjer19:09 Nei, dette er ikke en danskevits: Blokkerer sikten for å øke trafikksikkerheten19:06 MC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg19:00 MC-fører til sykehus etter trafikkulykke i Nordland18:42 Hovland misset på banens enkleste hull – sakket akterut18:41 Politiet pågrep mann med kniv18:10 Kraftig jordskjelv i Albania17:57 Negotia: Partene står langt fra hverandre17:56 Manchester City historiske med fem mål på 17 minutter da de kjørte over stakkars Watford17:23 Thomas Cook på randen av konkurs17:02 – Ble lei av å være den fete klovnen16:39 Flere nedbørsrekorder i Trøndelag16:28 Abid Raja fikk hatbrev i posten16:06 Varm septemberdag flere steder15:41 Tottenham millimeter fra 2-0, reiste tomhendt hjem fra Leicester15:21 Etter vikingenes ankomst, døde kjempene ut15:14 Færre selger bilen sin privat14:45 Norges FN-valgkamp drar seg til13:52 Brann i enebolig i Bærum13:47 Thunberg på talerstolen under FNs klimatoppmøte for unge13:23 Vil ta fra Oljefondet: – Satser vi nå, kan vi få et nytt industrieventyr12:58 The Times: Liverpool spionerte på Manchester City, inngikk forlik12:56 Demonstranter satte fyr på kinesisk flagg i Hongkong12:08 Over 100 demonstranter pågrepet i Paris11:53 Nytt håp for geirfuglen: Vardøværing skal ha skutt den siste11:34 Mann brakt til sykehus med luftambulanse etter fallulykke i steinbrudd11:28 Fridde til kjæresten under vann - druknet10:45 Manshaus har hatt kontakt med nynazistisk organisasjon10:19 Får kritikk: Bistandsorganisasjoner kan spare fem milliarder på solenergi09:22 Reisegigant nær økonomisk kollaps08:19 Biden krever utskrift av Trump-samtale08:08 Stort marked for lyntog i Norge, men det er åtte problemer07:39 En person pågrepet etter taxiran i Oslo06:46 Trump: En handelsavtale må ikke være i boks før valget06:46 En mann er pågrepet etter alvorlig voldshendelse i Kristiansand06:23 Drap på journalist på Malta skal etterforskes uavhengig06:03 Dette skjer i dag05:45 Fire turister omkom i bussulykke i USA05:34 Dette skjedde i natt04:58 Orkan har nådd Californiahalvøya04:14 Anmelder Helse Bergen etter at foreldrene ble drept av broren03:48 Argentinas tidligere president stilles for retten igjen03:19 Demonstrasjoner mot Egypts president02:49 Mann pågrepet for to år gammel overfallsvoldtekt etter DNA-treff02:25 Global klimastreik kan slå alle rekorder02:12 Domstol hever Hydros bruksforbud av deponi i sivil sak01:26 René Karoli fengslet i fire uker – siktet for grove trusler01:21 USA sender soldater til Saudi-Arabia og Emiratene etter oljeangrepet00:43 USA har inngått asylavtale med El Salvador00:31 Mann omkom i drukningsulykke ved Halsa00:03 20 innsatte evakuert etter fengselsbrann23:57 Walmart stopper salg av e-sigaretter etter flere dødsfall23:35 Nordmann vant 443 millioner i Eurojackpot23:00 Mann funnet i sjøen ved Halsa – får livreddende førstehjelp22:55 Fengselsbygg i Oppland trolig totalskadd i brann22:37 Fire døde og mange kritisk skadd i bussulykke i USA21:52 Kvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31 Bedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56 – Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12 13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58 Norge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43 Colombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23 Trump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08 Opposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01 – Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29 Tre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21 ACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33 Tre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19 Siv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34 Russland og Kina med stor militærøvelse15:56 Nordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54 Twitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38 Studie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28 Mann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15 Bloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14 Bilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00 Drapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57 Tysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36 Global klimastreik kan slå alle rekorder14:34 Russisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34 Bill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26 Ruud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne13:59 DNB øker renten på boliglån13:50 Benjamin Netanyahu lever på lånt tid13:45 Sykehusangrep i Afghanistan tok 39 liv – 140 ble såret13:45 Mann bevisstløs etter slagsmål i Trondheim13:35 MDGs Venstre-flørt diskuteres bak lukkede dører13:01 Bertheussens VG-klage behandles i PFU13:00 Haaland kåret til ukens spiller i Champions League12:53 Rundt 100 mister jobben i Kleven verft12:43 Minst to døde i uvær i Texas12:39 Bjørndalen etter Hanevold-farvel: – Alt det flotte kom fram12:20 Åpen Folkekirke beholder flertallet11:41 Google varsler nye investeringer i Europa10:59 Lekkasjer fra statsbudsjettet for 2020
Siste nytt
21:43VerdenIS påtar seg ansvaret for bombe i Irak21:36NorgeKanon ved saluttulykke i Mysen skulle bare være til utstilling21:24NorgeTo drept av bombe i Afghanistan20:22NorgeTidligere hærsjef mener norske oljeinstallasjoner er for dårlig beskyttet20:05SportMålløst da Brann gikk glipp av to viktige poeng19:37ReiseNorwegian-fly mellomlandet for å fjerne uregjerlig passasjer19:09MotorNei, dette er ikke en danskevits: Blokkerer sikten for å øke trafikksikkerheten19:06NorgeMC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg19:00NorgeMC-fører til sykehus etter trafikkulykke i Nordland18:42NyheterHovland misset på banens enkleste hull – sakket akterut18:41NorgePolitiet pågrep mann med kniv18:10VerdenKraftig jordskjelv i Albania17:57PengerNegotia: Partene står langt fra hverandre17:56SportManchester City historiske med fem mål på 17 minutter da de kjørte over stakkars Watford17:23ReiseThomas Cook på randen av konkurs17:02Helse og livsstil– Ble lei av å være den fete klovnen16:39NorgeFlere nedbørsrekorder i Trøndelag16:28PolitikkAbid Raja fikk hatbrev i posten16:06NorgeVarm septemberdag flere steder15:41SportTottenham millimeter fra 2-0, reiste tomhendt hjem fra Leicester15:21VerdenEtter vikingenes ankomst, døde kjempene ut15:14MotorFærre selger bilen sin privat14:45VerdenNorges FN-valgkamp drar seg til13:52NorgeBrann i enebolig i Bærum13:47VerdenThunberg på talerstolen under FNs klimatoppmøte for unge13:23NæringslivVil ta fra Oljefondet: – Satser vi nå, kan vi få et nytt industrieventyr12:58SportThe Times: Liverpool spionerte på Manchester City, inngikk forlik12:56VerdenDemonstranter satte fyr på kinesisk flagg i Hongkong12:08VerdenOver 100 demonstranter pågrepet i Paris11:53NorgeNytt håp for geirfuglen: Vardøværing skal ha skutt den siste11:34NorgeMann brakt til sykehus med luftambulanse etter fallulykke i steinbrudd11:28LivetFridde til kjæresten under vann - druknet10:45NorgeManshaus har hatt kontakt med nynazistisk organisasjon10:19PengerFår kritikk: Bistandsorganisasjoner kan spare fem milliarder på solenergi09:22PengerReisegigant nær økonomisk kollaps08:19VerdenBiden krever utskrift av Trump-samtale08:08PolitikkStort marked for lyntog i Norge, men det er åtte problemer07:39NorgeEn person pågrepet etter taxiran i Oslo06:46VerdenTrump: En handelsavtale må ikke være i boks før valget06:46NorgeEn mann er pågrepet etter alvorlig voldshendelse i Kristiansand06:23VerdenDrap på journalist på Malta skal etterforskes uavhengig06:03NorgeDette skjer i dag05:45VerdenFire turister omkom i bussulykke i USA05:34NorgeDette skjedde i natt04:58VerdenOrkan har nådd Californiahalvøya04:14NorgeAnmelder Helse Bergen etter at foreldrene ble drept av broren03:48VerdenArgentinas tidligere president stilles for retten igjen03:19VerdenDemonstrasjoner mot Egypts president02:49NorgeMann pågrepet for to år gammel overfallsvoldtekt etter DNA-treff02:25VerdenGlobal klimastreik kan slå alle rekorder02:12VerdenDomstol hever Hydros bruksforbud av deponi i sivil sak01:26NorgeRené Karoli fengslet i fire uker – siktet for grove trusler01:21VerdenUSA sender soldater til Saudi-Arabia og Emiratene etter oljeangrepet00:43VerdenUSA har inngått asylavtale med El Salvador00:31NorgeMann omkom i drukningsulykke ved Halsa00:03Norge20 innsatte evakuert etter fengselsbrann23:57VerdenWalmart stopper salg av e-sigaretter etter flere dødsfall23:35NorgeNordmann vant 443 millioner i Eurojackpot23:00NorgeMann funnet i sjøen ved Halsa – får livreddende førstehjelp22:55NorgeFengselsbygg i Oppland trolig totalskadd i brann22:37VerdenFire døde og mange kritisk skadd i bussulykke i USA21:52NorgeKvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31PolitikkBedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56Politikk– Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12Norge13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58SportNorge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43VerdenColombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23VerdenTrump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08PolitikkOpposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01Penger– Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29NorgeTre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21PolitikkACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33NorgeTre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19PolitikkSiv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34VerdenRussland og Kina med stor militærøvelse15:56PengerNordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54KulturTwitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38Helse og livsstilStudie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28NorgeMann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15VerdenBloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14NorgeBilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00VerdenDrapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57PengerTysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36VerdenGlobal klimastreik kan slå alle rekorder14:34VerdenRussisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34PolitikkBill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26SportRuud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne13:59PengerDNB øker renten på boliglån13:50PolitikkBenjamin Netanyahu lever på lånt tid13:45VerdenSykehusangrep i Afghanistan tok 39 liv – 140 ble såret13:45NorgeMann bevisstløs etter slagsmål i Trondheim13:35PolitikkMDGs Venstre-flørt diskuteres bak lukkede dører13:01KulturBertheussens VG-klage behandles i PFU13:00SportHaaland kåret til ukens spiller i Champions League12:53PengerRundt 100 mister jobben i Kleven verft12:43VerdenMinst to døde i uvær i Texas12:39SportBjørndalen etter Hanevold-farvel: – Alt det flotte kom fram12:20NorgeÅpen Folkekirke beholder flertallet11:41PengerGoogle varsler nye investeringer i Europa10:59PolitikkLekkasjer fra statsbudsjettet for 2020
Populært