Pensjonistene krever endring: – Vi er sinte, forbanna og skuffet

<p>Jan Davidsen og Pensjonistforbundet ber pensjonister være aktive i valgkampen. </p>
Jan Davidsen og Pensjonistforbundet ber pensjonister være aktive i valgkampen. Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter

Mangeårig LO-topp, Jan Davisen, mener pensjonistene står overfor en ekstraordinær situasjon i negativ forstand. Nå krever han svar fra de politiske partiene: Får pensjonistene forhandlingsretten tilbake i trygdeoppgjøret?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO (ABC Nyheter): Totalt har en pensjonist med inntekt rundt 250.000 tapt over 14.300 kroner i kjøpekraft siden 2015.

I 2015 og 2016, fikk norske pensjonister en realnedgang i pensjonene med 0,4 prosent i 2015, 1,9 prosent i 2016. I 2017 blir realnedgangen på 0,9 prosent.

Det ble klart etter trygdeoppgjøret tidligere i mai.

Fagforeningskjempen er forbanna

Forbundsleder i Pensjonistforbundet, Jan Davidsen, er en kjent skikkelse for mange.

Etter 19 år som leder for Fagforbundet ble Davidsen takket av i 2013. Nå taler han pensjonistenes sak og er forbanna.

– Vi er både sinte, forbanna og frustrerte fordi det er tredje året på rad vi får en reduksjon i kjøpekraften til pensjonistene, sier forbundslederen.

ABC Nyheter møter ham på kontorene til Pensjonistforbundet i Oslo. De siste ukene har forbundet vært mye i media.

– Det som gjør at vi er ekstra frustrerte i år er at vi faktisk ikke får den samme lønnsøkningen som arbeidstakere, hvis man også fjerner de 0,75 i minus som Stortinget har fastsatt, sier Davidsen.

Les også: Ny skattefeide mellom Ap og Frp

Nektet å skrive under trygdeoppgjøret

Tidlig i mai frontet regjeringen at pensjonistene får en skattepakke på 840 millioner . Uken etterpå nektet Davidsen og pensjonistene å signere trygdeoppgjøret.

– Vi er den eneste gruppen i samfunnet som utsettes for redusert kjøpekraft. Vi er helt avhengig av å ha den samme lønnsveksten arbeidstakerne har, når vi fjerner de 0,75 prosentpoengene vi er underregulert.

Bakgrunn: For tredje året på rad får pensjonister flest mindre å rutte med

Var med å spikre pensjonsreformen

Stridens kjerne er at politikerne etter pensjonsreformen Stoltenberg-regjeringen gjennomførte i 2011, besluttet at landets pensjonister skal ha 0,75 prosentpoeng lavere regulering enn lønnstakerne får i lønnsoppgjørene.

Da Arbeiderpartiets sentralstyre støttet pensjonsreformen i 2009, satt Davidsen i styret og hadde direkte makt.

– Ble ikke pensjonsreformen slik du og Arbeiderpartiet tenkte?

– Vi krever det som var pensjonsreformen intensjon, at pensjon skal følge utviklingen ellers i samfunnet. Hensikten var at pensjonistene skulle reguleres omlag prisveksten, men det skjer ikke. Vi så for oss at pensjonistene skulle ha forhandlingsrett, men det fikk vi heller ikke i 2011, sier Davidsen.

2013: Jens Stoltenberg og Jan Davidsen under Fagforbundets 3. ordinære landsmøte på Folkets Hus i Oslo. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
2013: Jens Stoltenberg og Jan Davidsen under Fagforbundets 3. ordinære landsmøte på Folkets Hus i Oslo. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Pensjonistforbundet ønsker å gå tilbake til systemet de hadde i 40 år, med forhandlingsrett.

– Det vi ser konsekvensene av er at hadde vi hatt forhandlingsrett, så kunne vi i større grad vært fleksible rundt den økonomiske situasjonen, og ikke at alt gjøres om til tekniske regnestykker.

– En ekstraordinær situasjon

Å regulere pensjonene på linje med lønnsveksten var et av hovedkravene til Pensjonistforbundet.

Men for regjeringen er det ikke aktuelt å kompensere pensjonistene for den årlige underreguleringen på 0,75 prosent.

Davidsen mener pensjonistene er i en ekstraordinær situasjon, og mener regjeringen burde kommet med ekstrabevilgninger.

– Vi vet at regjeringen har en fullmakt som ble gitt i 2011 da pensjonistreformen ble innført, hvor de kan gi en ekstrabevilgning under ekstraordinære forhold. Regjeringen er uenige med oss i at det er en ekstraordinær situasjon, så det vil ikke skje, sier forbundslederen.

Les også: Regjeringen kjører gjennom pengtap for pensjonistene

Ekstrabevilgning eller en bløff?

I etterkant av trygdeoppgjøret har regjeringen får kritikk, men viser til at de har gitt skattekutt til pensjonistene.

Statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Det regjeringen nå foreslår, gir en ekstra håndsrekning fordi mange pensjonister de siste årene har hatt en spesielt svak inntektsutvikling, sa statsminister Erna Solberg (H) da regjeringen presenterte de 840 millionene i skattekutt.

– Vi tar pensjonistenes hverdag på alvor, la Siv Jensen til.

Men Davidsen kjøper ikke den «ekstra håndsrekningen fra regjeringen».

– Jeg kjøper ikke argumentene til Siv Jensen, fordi skattereduksjoner er slik som alle får glede av, både arbeidstakere og pensjonister. Selv i det siste tilfellet, hvor det er innrettet mot pensjonister, så er det slik at i tariffoppgjørene forhandler man om økning i lønn. Det å erstatte dette mot andre tiltak gir ikke den samme effekten over tid. Det har ikke noe å gjøre med kjernen i økonomien din, svarer Davidsen og peker på det han mener er en åpenbar svakhet:

– Den svakheten er at minstepensjonister ikke er i skatteposisjon, så de får ikke glede av tiltaket. Det er over 223.000 pensjonister som ikke får glede av dette. Vi vil heller at man tar midlene og fordeler det på minstepensjonistene som har minst.

De som får mest i skattekutt er de som tjener mellom 300.000 og 350.000 kroner. De vil få 1.400 kroner i skattekutt.

KrF har i etterkant av forslaget til revidert budsjett varslet at de vil studere skattelettelsene til pensjonister.

Landets minstepensjonister får ikke skattekutt. Minstepensjonister betaler ikke skatt på pensjonen sin, og får dermed ikke den skatteletten som 9 av 10 arbeidstakere og pensjonister får.

– Regjeringen kan godt skryte på seg skattelette, men nederst ved bordet sitter mange minstepensjonister som ikke er i skatteposisjon og de får ikke skattelette, sa generalsekretær i Pensjonistforbundet, Harald Olimb Norman, til ABC Nyheter i forbindelse med trygdeoppgjøret.

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) sa 16. mai følgende om Pensjonistforbundets krav:

– Hele pensjonsreformen bygger jo på at man skal ha en rimelig byrdefordeling mellom generasjonene. Det er viktig for oss å sørge for et bærekraftig pensjonssystem. Kravene fra pensjonistenes organisasjoner ville ha endret hele pensjonsforliket og økt utgiftene til kommende generasjoner betydelig, Hauglie.

Les også: Rasende pensjonister med aksjon mot Nav og statsråd Hauglie

– Vær brysomme

Davidsen som har sterke bindinger til venstresiden i norsk politikk fremholder at kritikken ikke kommer fra et ønske om å skifte regjering.

Jan Davidsen under sin tid som Fagforbundets leder. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Jan Davidsen under sin tid som Fagforbundets leder. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

–Pensjonistforbundet er en partinøytral politisk organisasjon, det vil si at vi vil samarbeide med enhver regjering, sier Davidsen og understreker likevel at de har klare formeninger om hvordan politikken bør være:

– Vi er opptatt av hvilken politikk den neste regjeringen vil ha, og vi har hatt en del krav som vi ønsker å få svar fra politiske partiene på. Det ene er hva som skjer med forhandlingsretten. Det andre er at vi vil sikre gode nok inntekter til fellesskapet gjennom beskatning ved å ta vare på det fellesskapet har, liv og helse, infrastruktur. Dessverre har vi ikke penger til dette.

Pensjonstforbundet ber medlemmene «være aktiv brysomme i valgkampen».

– Jeg vil råde medlemmene til å sette seg godt inn i partiprogrammene, se hvilke saker de er mest opptatt av og hva de er mest tjent med.

– Minne politikerne om den hverdagen de lever i. Spesielt fordi vi er så underrepresentert i Stortinget.

Pensjonistforbundet opplyser på sine hjemmesider at de har mottatt sterke reaksjoner på trygdeoppgjøret.

Her er det ene brevet forbundet gjengir på sine hjemmesider:

«Ja så skjedde det igjen, vi er ikke verdt en dritt. Vi som har bygget opp dette landet. Hvordan skal vi få disse unge jyplingene som styrer til å skjønne at selv om vi er blitt gamle, og da vi på toppen av dette også er blitt enker, trenger penger til alt? At legen sier at jeg er underernært og må spise er jo bare tull, må jo ha penger til mat. Det er blitt så gale efter 43 år i arbeidslivet og har betalt skatt, så ønsker jeg bare at nå må slutten komme, og det er nok mange som er i samme situasjon. Er det ikke noe dere kan gjøre for å få de til å skjønne. Må vi sette oss ned å tigge.»

Les også: Halvparten av pensjonistene jobbet fram til pensjon

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
04:44 Nav skjerper sikkerhetsrutinene for sine ansatte04:43 Giuliani: – Schiffs stjernevitner kom ikke med fakta04:14 To til sykehus etter kollisjon i Lindås03:55 Mistenkte fortsatt på frifot etter knivstikking i Oslo03:53 Mann pågrepet for å starte skogbranner i Australia03:03 Levninger fra tolv mennesker funnet i plastposer i Mexico02:47 Sexolog: – Norske barn lærer om sex fra porno02:34 To personer drept i sammenstøt i Bolivia02:24 Familie drept i israelsk luftangrep i Gaza02:03 Domstol avviser Trumps skattemelding-anke01:46 Jihad villig til å inngå våpenhvile med Israel01:34 Mann på Sunnmøre tiltalt for å ha filmet kvinner i skjul00:58 Trump skal offentliggjøre utskrift av samtale med Zelenskyj23:53 Håndball: Reinkind storspilte i mesterligaen23:28 Trump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:54 Trump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:39 – Viktigst å gjøre opp, ikke å være navlebeskuende og granske oss selv22:08 Politiet leter etter tre gutter etter voldshendelse i Oslo22:06 Ny studie advarer: Insektapokalypse truer alt liv på jorden21:48 Lørenskog-saken: Politiet kan sitte på DNA-profilen til gjerningsperson20:24 Senterpartiet tar igjen Ap og Høyre på ny måling20:13 Facebook: Har slettet milliarder av falske kontoer20:00 Tungt skyts mot Dale: – Flaks at ingen har blitt skadd19:28 Ber norske studenter reise hjem fra Hongkong19:14 Mann pågrepet etter funn av eksplosiver for andre gang på kort tid18:48 Her har politiet 13 ukers «utdannelse»: Brutale videoer sjokkerer18:32 USAs Ukraina-ambassadør: Trumps mål var å etterforske Biden18:10 «Smart lyskryss» testet i Danmark: Kan spare millioner av timer i kø17:19 Politiet trappet opp etterforskning i savnetsak i Trondheim etter funn av gjenstander16:17 «Alle» er invitert til Putins fest – bortsett fra Erna16:15 IEA: Verden må gjøre mye mer for å skifte ut olje med fornybar energi15:48 Julio Kopseng dømt for voldtekt av ytterligere to kvinner15:30 Sandnes Ulf idømmes 0-3-tap etter utsettelse på grunn av banefrost15:28 Minst 13 personer mistet livet i bussulykke i Slovakia15:13 Oslos byråd innfører pensjon fra første krone14:55 Tolv drept i bilbombe i Afghanistan14:54 To menn stukket med kniv på trikk i Göteborg14:24 Ropstad ut mot miljøbevegelsens menneskesyn: – Vrøvl14:01 Usikkerhet rundt formsterke «Moi»13:44 Svigersønn-diplomati mellom USA og Tyrkia13:34 Skrivefeil oppklarte 75 år gammelt ubåtmysterium: – Jeg ble målløs13:34 Sykehus ilagt forelegg på 300.000 etter dødsfall13:18 Politiet tar beslag i millionformuen til Manshaus13:16 UD endrer reiseråd for Hongkong13:03 Nederland senker farten for å spare miljøet: – Et elendig tiltak13:01 Høsten slipper ikke taket12:38 To millioner ekstra til tiltak mot jødehat i Norge12:19 Mann døde etter fall inne på Oslo City12:05 To pågrepet for hærverk mot jødisk gravplass i Danmark12:05 Fire fra norske klubber i Færøyenes tropp på Ullevaal11:52 Presset Erna Solberg: – Horribelt å mene at homofili er synd11:46 Børsfall etter Trump-trusler om høyere toll11:40 Storavis: Bayern med forsterket Guardiola-jakt11:39 Viking Sky var kun en skipslengde fra å grunnstøte10:58 TV-sendte riksrettshøringer kan bli Trumps hittil største utfordring10:57 Varebilsjåfør døde etter kollisjon med buss10:43 Så store prisforskjeller for dagligvarer at det kan være lovbrudd10:40 23 drept i israelske flyangrep mot Gazastripen10:29 Erna Solberg sier Trine Skei Grande midt imot: – Ikke misunnelse10:12 New Zealands parlament stemte for aktiv dødshjelp10:12 Ledigheten faller blant innvandrere i Norge09:02 Nav-skandalen og vogntog på vinterføre er tema i spørretimen08:31 Skoler stenges mens demonstrasjonene raser i Hongkong08:29 Politiet advarer om krevende kjøreforhold: «Svært glatte veier»08:28 Kaos og ødeleggelser i Venezia08:22 Underskrift fra Litauens president gir håp om snarlig utlevering av Frode Berg08:07 Spanske Villa gir seg etter endt sesong08:05 Lokalbefolkningen i norske turistområder vil ha turistskatt07:52 Skulle få 150 kroner – må ut med 56 ganger så mye07:44 Thunberg tar katamaran til Spania07:41 Markus Henriksen om klubbsituasjonen: – Unner ingen noe slikt07:30 Zuccarellos Wild tapte bunnoppgjør mot Kings07:26 Færre søknader om erstatning for tap av sau og lam til rovdyr07:25 Sju drept i bilbombe i Afghanistan07:09 Nylands tøffe vei tilbake: – Sjansen kom før jeg trodde07:08 Bussbråket på Torp: Ber statsråden rydde opp06:46 USA holder tusenvis av barn innesperret på mottak06:41 Landslagets inspirerende gulrot06:37 Mann truet vektere med balltre og sparket politiet i Oslo06:35 Dette skjer i dag06:32 Tande tviler på nytt Kobayashi-show06:31 Mann i 30-årene knivstukket i Akershus06:21 Oslo vil plante 100.000 trær innen 203006:12 Granskning: Indikasjon på menneskehandel i fiskeindustrien05:48 Setteriksadvokaten tror antall Nav-saker vil øke05:44 Tesla skal bygge ny elbilfabrikk i Tyskland05:42 Dette skjedde i natt05:28 Mann drept under protester i Libanon05:26 Solvik-Olsen mener Vedum kan stanse ny strømkabel til utlandet05:07 Venstre i Trøndelag krever full pelsdyr-kompensasjon04:38 200 boliger tatt av skogbranner i Australia04:06 USA råder amerikanere til å ikke reise til Bolivia03:57 Flere kilder hevder å ikke ha blitt kontaktet av politivoldsbok-forfattere03:29 Federer har fremdeles håp om sjuende tittel i ATP-finalen03:23 Sju drept i voldelige protester i Bolivia etter valget03:21 To høyreekstremister pågrepet i Italia02:47 Utslipp gjør at NHO vil kutte kraftig i cruisetrafikken02:41 Jeanine Añez er ny president i Bolivia00:05 140 dødsulykker med vogntog gransket00:02 Ny studie: Kristen bakgrunn også negativt for jobbsøkere
Siste nytt
04:44NorgeNav skjerper sikkerhetsrutinene for sine ansatte04:43VerdenGiuliani: – Schiffs stjernevitner kom ikke med fakta04:14NorgeTo til sykehus etter kollisjon i Lindås03:55NorgeMistenkte fortsatt på frifot etter knivstikking i Oslo03:53VerdenMann pågrepet for å starte skogbranner i Australia03:03VerdenLevninger fra tolv mennesker funnet i plastposer i Mexico02:47NorgeSexolog: – Norske barn lærer om sex fra porno02:34VerdenTo personer drept i sammenstøt i Bolivia02:24VerdenFamilie drept i israelsk luftangrep i Gaza02:03VerdenDomstol avviser Trumps skattemelding-anke01:46VerdenJihad villig til å inngå våpenhvile med Israel01:34NorgeMann på Sunnmøre tiltalt for å ha filmet kvinner i skjul00:58VerdenTrump skal offentliggjøre utskrift av samtale med Zelenskyj23:53SportHåndball: Reinkind storspilte i mesterligaen23:28VerdenTrump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:54VerdenTrump: Jeg er en stor fan av Erdogan22:39Politikk– Viktigst å gjøre opp, ikke å være navlebeskuende og granske oss selv22:08NorgePolitiet leter etter tre gutter etter voldshendelse i Oslo22:06VerdenNy studie advarer: Insektapokalypse truer alt liv på jorden21:48NorgeLørenskog-saken: Politiet kan sitte på DNA-profilen til gjerningsperson20:24PolitikkSenterpartiet tar igjen Ap og Høyre på ny måling20:13VerdenFacebook: Har slettet milliarder av falske kontoer20:00MotorTungt skyts mot Dale: – Flaks at ingen har blitt skadd19:28VerdenBer norske studenter reise hjem fra Hongkong19:14NorgeMann pågrepet etter funn av eksplosiver for andre gang på kort tid18:48VerdenHer har politiet 13 ukers «utdannelse»: Brutale videoer sjokkerer18:32VerdenUSAs Ukraina-ambassadør: Trumps mål var å etterforske Biden18:10Motor«Smart lyskryss» testet i Danmark: Kan spare millioner av timer i kø17:19NorgePolitiet trappet opp etterforskning i savnetsak i Trondheim etter funn av gjenstander16:17Politikk«Alle» er invitert til Putins fest – bortsett fra Erna16:15VerdenIEA: Verden må gjøre mye mer for å skifte ut olje med fornybar energi15:48NorgeJulio Kopseng dømt for voldtekt av ytterligere to kvinner15:30SportSandnes Ulf idømmes 0-3-tap etter utsettelse på grunn av banefrost15:28VerdenMinst 13 personer mistet livet i bussulykke i Slovakia15:13PengerOslos byråd innfører pensjon fra første krone14:55VerdenTolv drept i bilbombe i Afghanistan14:54VerdenTo menn stukket med kniv på trikk i Göteborg14:24PolitikkRopstad ut mot miljøbevegelsens menneskesyn: – Vrøvl14:01SportUsikkerhet rundt formsterke «Moi»13:44VerdenSvigersønn-diplomati mellom USA og Tyrkia13:34VerdenSkrivefeil oppklarte 75 år gammelt ubåtmysterium: – Jeg ble målløs13:34NorgeSykehus ilagt forelegg på 300.000 etter dødsfall13:18NorgePolitiet tar beslag i millionformuen til Manshaus13:16ReiseUD endrer reiseråd for Hongkong13:03MotorNederland senker farten for å spare miljøet: – Et elendig tiltak13:01NorgeHøsten slipper ikke taket12:38NorgeTo millioner ekstra til tiltak mot jødehat i Norge12:19NorgeMann døde etter fall inne på Oslo City12:05VerdenTo pågrepet for hærverk mot jødisk gravplass i Danmark12:05SportFire fra norske klubber i Færøyenes tropp på Ullevaal11:52PolitikkPresset Erna Solberg: – Horribelt å mene at homofili er synd11:46PengerBørsfall etter Trump-trusler om høyere toll11:40SportStoravis: Bayern med forsterket Guardiola-jakt11:39NorgeViking Sky var kun en skipslengde fra å grunnstøte10:58PolitikkTV-sendte riksrettshøringer kan bli Trumps hittil største utfordring10:57NorgeVarebilsjåfør døde etter kollisjon med buss10:43PengerSå store prisforskjeller for dagligvarer at det kan være lovbrudd10:40Verden23 drept i israelske flyangrep mot Gazastripen10:29PolitikkErna Solberg sier Trine Skei Grande midt imot: – Ikke misunnelse10:12VerdenNew Zealands parlament stemte for aktiv dødshjelp10:12NorgeLedigheten faller blant innvandrere i Norge09:02PolitikkNav-skandalen og vogntog på vinterføre er tema i spørretimen08:31VerdenSkoler stenges mens demonstrasjonene raser i Hongkong08:29NorgePolitiet advarer om krevende kjøreforhold: «Svært glatte veier»08:28ReiseKaos og ødeleggelser i Venezia08:22VerdenUnderskrift fra Litauens president gir håp om snarlig utlevering av Frode Berg08:07SportSpanske Villa gir seg etter endt sesong08:05ReiseLokalbefolkningen i norske turistområder vil ha turistskatt07:52NorgeSkulle få 150 kroner – må ut med 56 ganger så mye07:44VerdenThunberg tar katamaran til Spania07:41SportMarkus Henriksen om klubbsituasjonen: – Unner ingen noe slikt07:30SportZuccarellos Wild tapte bunnoppgjør mot Kings07:26NorgeFærre søknader om erstatning for tap av sau og lam til rovdyr07:25VerdenSju drept i bilbombe i Afghanistan07:09SportNylands tøffe vei tilbake: – Sjansen kom før jeg trodde07:08PolitikkBussbråket på Torp: Ber statsråden rydde opp06:46VerdenUSA holder tusenvis av barn innesperret på mottak06:41SportLandslagets inspirerende gulrot06:37NorgeMann truet vektere med balltre og sparket politiet i Oslo06:35NorgeDette skjer i dag06:32SportTande tviler på nytt Kobayashi-show06:31NorgeMann i 30-årene knivstukket i Akershus06:21NorgeOslo vil plante 100.000 trær innen 203006:12NorgeGranskning: Indikasjon på menneskehandel i fiskeindustrien05:48NorgeSetteriksadvokaten tror antall Nav-saker vil øke05:44VerdenTesla skal bygge ny elbilfabrikk i Tyskland05:42NorgeDette skjedde i natt05:28VerdenMann drept under protester i Libanon05:26PolitikkSolvik-Olsen mener Vedum kan stanse ny strømkabel til utlandet05:07NorgeVenstre i Trøndelag krever full pelsdyr-kompensasjon04:38Verden200 boliger tatt av skogbranner i Australia04:06VerdenUSA råder amerikanere til å ikke reise til Bolivia03:57NorgeFlere kilder hevder å ikke ha blitt kontaktet av politivoldsbok-forfattere03:29SportFederer har fremdeles håp om sjuende tittel i ATP-finalen03:23VerdenSju drept i voldelige protester i Bolivia etter valget03:21VerdenTo høyreekstremister pågrepet i Italia02:47ReiseUtslipp gjør at NHO vil kutte kraftig i cruisetrafikken02:41VerdenJeanine Añez er ny president i Bolivia00:05Motor140 dødsulykker med vogntog gransket00:02NorgeNy studie: Kristen bakgrunn også negativt for jobbsøkere
Populært