Pensjonistene krever endring: – Vi er sinte, forbanna og skuffet

<p>Jan Davidsen og Pensjonistforbundet ber pensjonister være aktive i valgkampen. </p>
Jan Davidsen og Pensjonistforbundet ber pensjonister være aktive i valgkampen. Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter

Mangeårig LO-topp, Jan Davisen, mener pensjonistene står overfor en ekstraordinær situasjon i negativ forstand. Nå krever han svar fra de politiske partiene: Får pensjonistene forhandlingsretten tilbake i trygdeoppgjøret?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO (ABC Nyheter): Totalt har en pensjonist med inntekt rundt 250.000 tapt over 14.300 kroner i kjøpekraft siden 2015.

I 2015 og 2016, fikk norske pensjonister en realnedgang i pensjonene med 0,4 prosent i 2015, 1,9 prosent i 2016. I 2017 blir realnedgangen på 0,9 prosent.

Det ble klart etter trygdeoppgjøret tidligere i mai.

Fagforeningskjempen er forbanna

Forbundsleder i Pensjonistforbundet, Jan Davidsen, er en kjent skikkelse for mange.

Etter 19 år som leder for Fagforbundet ble Davidsen takket av i 2013. Nå taler han pensjonistenes sak og er forbanna.

– Vi er både sinte, forbanna og frustrerte fordi det er tredje året på rad vi får en reduksjon i kjøpekraften til pensjonistene, sier forbundslederen.

ABC Nyheter møter ham på kontorene til Pensjonistforbundet i Oslo. De siste ukene har forbundet vært mye i media.

– Det som gjør at vi er ekstra frustrerte i år er at vi faktisk ikke får den samme lønnsøkningen som arbeidstakere, hvis man også fjerner de 0,75 i minus som Stortinget har fastsatt, sier Davidsen.

Les også: Ny skattefeide mellom Ap og Frp

Nektet å skrive under trygdeoppgjøret

Tidlig i mai frontet regjeringen at pensjonistene får en skattepakke på 840 millioner . Uken etterpå nektet Davidsen og pensjonistene å signere trygdeoppgjøret.

– Vi er den eneste gruppen i samfunnet som utsettes for redusert kjøpekraft. Vi er helt avhengig av å ha den samme lønnsveksten arbeidstakerne har, når vi fjerner de 0,75 prosentpoengene vi er underregulert.

Bakgrunn: For tredje året på rad får pensjonister flest mindre å rutte med

Var med å spikre pensjonsreformen

Stridens kjerne er at politikerne etter pensjonsreformen Stoltenberg-regjeringen gjennomførte i 2011, besluttet at landets pensjonister skal ha 0,75 prosentpoeng lavere regulering enn lønnstakerne får i lønnsoppgjørene.

Da Arbeiderpartiets sentralstyre støttet pensjonsreformen i 2009, satt Davidsen i styret og hadde direkte makt.

– Ble ikke pensjonsreformen slik du og Arbeiderpartiet tenkte?

– Vi krever det som var pensjonsreformen intensjon, at pensjon skal følge utviklingen ellers i samfunnet. Hensikten var at pensjonistene skulle reguleres omlag prisveksten, men det skjer ikke. Vi så for oss at pensjonistene skulle ha forhandlingsrett, men det fikk vi heller ikke i 2011, sier Davidsen.

2013: Jens Stoltenberg og Jan Davidsen under Fagforbundets 3. ordinære landsmøte på Folkets Hus i Oslo. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
2013: Jens Stoltenberg og Jan Davidsen under Fagforbundets 3. ordinære landsmøte på Folkets Hus i Oslo. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Pensjonistforbundet ønsker å gå tilbake til systemet de hadde i 40 år, med forhandlingsrett.

– Det vi ser konsekvensene av er at hadde vi hatt forhandlingsrett, så kunne vi i større grad vært fleksible rundt den økonomiske situasjonen, og ikke at alt gjøres om til tekniske regnestykker.

– En ekstraordinær situasjon

Å regulere pensjonene på linje med lønnsveksten var et av hovedkravene til Pensjonistforbundet.

Men for regjeringen er det ikke aktuelt å kompensere pensjonistene for den årlige underreguleringen på 0,75 prosent.

Davidsen mener pensjonistene er i en ekstraordinær situasjon, og mener regjeringen burde kommet med ekstrabevilgninger.

– Vi vet at regjeringen har en fullmakt som ble gitt i 2011 da pensjonistreformen ble innført, hvor de kan gi en ekstrabevilgning under ekstraordinære forhold. Regjeringen er uenige med oss i at det er en ekstraordinær situasjon, så det vil ikke skje, sier forbundslederen.

Les også: Regjeringen kjører gjennom pengtap for pensjonistene

Ekstrabevilgning eller en bløff?

I etterkant av trygdeoppgjøret har regjeringen får kritikk, men viser til at de har gitt skattekutt til pensjonistene.

Statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg (H) og finansminister Siv Jensen (Frp). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Det regjeringen nå foreslår, gir en ekstra håndsrekning fordi mange pensjonister de siste årene har hatt en spesielt svak inntektsutvikling, sa statsminister Erna Solberg (H) da regjeringen presenterte de 840 millionene i skattekutt.

– Vi tar pensjonistenes hverdag på alvor, la Siv Jensen til.

Men Davidsen kjøper ikke den «ekstra håndsrekningen fra regjeringen».

– Jeg kjøper ikke argumentene til Siv Jensen, fordi skattereduksjoner er slik som alle får glede av, både arbeidstakere og pensjonister. Selv i det siste tilfellet, hvor det er innrettet mot pensjonister, så er det slik at i tariffoppgjørene forhandler man om økning i lønn. Det å erstatte dette mot andre tiltak gir ikke den samme effekten over tid. Det har ikke noe å gjøre med kjernen i økonomien din, svarer Davidsen og peker på det han mener er en åpenbar svakhet:

– Den svakheten er at minstepensjonister ikke er i skatteposisjon, så de får ikke glede av tiltaket. Det er over 223.000 pensjonister som ikke får glede av dette. Vi vil heller at man tar midlene og fordeler det på minstepensjonistene som har minst.

De som får mest i skattekutt er de som tjener mellom 300.000 og 350.000 kroner. De vil få 1.400 kroner i skattekutt.

KrF har i etterkant av forslaget til revidert budsjett varslet at de vil studere skattelettelsene til pensjonister.

Landets minstepensjonister får ikke skattekutt. Minstepensjonister betaler ikke skatt på pensjonen sin, og får dermed ikke den skatteletten som 9 av 10 arbeidstakere og pensjonister får.

– Regjeringen kan godt skryte på seg skattelette, men nederst ved bordet sitter mange minstepensjonister som ikke er i skatteposisjon og de får ikke skattelette, sa generalsekretær i Pensjonistforbundet, Harald Olimb Norman, til ABC Nyheter i forbindelse med trygdeoppgjøret.

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) sa 16. mai følgende om Pensjonistforbundets krav:

– Hele pensjonsreformen bygger jo på at man skal ha en rimelig byrdefordeling mellom generasjonene. Det er viktig for oss å sørge for et bærekraftig pensjonssystem. Kravene fra pensjonistenes organisasjoner ville ha endret hele pensjonsforliket og økt utgiftene til kommende generasjoner betydelig, Hauglie.

Les også: Rasende pensjonister med aksjon mot Nav og statsråd Hauglie

– Vær brysomme

Davidsen som har sterke bindinger til venstresiden i norsk politikk fremholder at kritikken ikke kommer fra et ønske om å skifte regjering.

Jan Davidsen under sin tid som Fagforbundets leder. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Jan Davidsen under sin tid som Fagforbundets leder. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

–Pensjonistforbundet er en partinøytral politisk organisasjon, det vil si at vi vil samarbeide med enhver regjering, sier Davidsen og understreker likevel at de har klare formeninger om hvordan politikken bør være:

– Vi er opptatt av hvilken politikk den neste regjeringen vil ha, og vi har hatt en del krav som vi ønsker å få svar fra politiske partiene på. Det ene er hva som skjer med forhandlingsretten. Det andre er at vi vil sikre gode nok inntekter til fellesskapet gjennom beskatning ved å ta vare på det fellesskapet har, liv og helse, infrastruktur. Dessverre har vi ikke penger til dette.

Pensjonstforbundet ber medlemmene «være aktiv brysomme i valgkampen».

– Jeg vil råde medlemmene til å sette seg godt inn i partiprogrammene, se hvilke saker de er mest opptatt av og hva de er mest tjent med.

– Minne politikerne om den hverdagen de lever i. Spesielt fordi vi er så underrepresentert i Stortinget.

Pensjonistforbundet opplyser på sine hjemmesider at de har mottatt sterke reaksjoner på trygdeoppgjøret.

Her er det ene brevet forbundet gjengir på sine hjemmesider:

«Ja så skjedde det igjen, vi er ikke verdt en dritt. Vi som har bygget opp dette landet. Hvordan skal vi få disse unge jyplingene som styrer til å skjønne at selv om vi er blitt gamle, og da vi på toppen av dette også er blitt enker, trenger penger til alt? At legen sier at jeg er underernært og må spise er jo bare tull, må jo ha penger til mat. Det er blitt så gale efter 43 år i arbeidslivet og har betalt skatt, så ønsker jeg bare at nå må slutten komme, og det er nok mange som er i samme situasjon. Er det ikke noe dere kan gjøre for å få de til å skjønne. Må vi sette oss ned å tigge.»

Les også: Halvparten av pensjonistene jobbet fram til pensjon

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
07:15 Store klimautslipp fra Australias branner07:09 Mann skutt og alvorlig skadd i Sverige06:46 Terrorsiktet kvinne pågrepet på Gardermoen06:32 Aftenposten: Regjeringskrise kan utløse lederdebatt i Frp06:22 Én siktet etter dødsfall på institusjon i Søndre Land06:17 Alkoholstrømmen strupes ved spanske feriefavoritter06:00 Dette skjer i dag05:53 Forskere: Over tusen trolig smittet av kinesisk lungevirus05:53 Mann dømt for overgrep mot samboerens datter05:30 Dette skjedde i natt05:13 Forsikringsselskaper vil kreve egenandeler refundert etter parkeringshusbrann04:47 Mann påkjørt av trikken i Trondheim04:46 Lærere saksøker flyselskap for dumping av drivstoff04:39 Brannvesenet i Oslo hadde 9.400 unødvendige utrykninger i fjor04:23 Regn dynker skogbranner øst i Australia03:52 Byrådet i Oslo vil sikre helsehjelp til personer uten oppholdstillatelse03:35 Stadig færre barn i Bygde-Norge02:41 Ventura hentet seg inn etter dobbeltbogey i California02:04 Jagland: Kvinnene bør hentes hjem02:04 Johnson inviterer til brexit-feiring00:36 Trump ber Irans øverste leder være forsiktig med hva han sier23:34 Boeing har funnet ny 737 Max-feil23:09 Jury utpekt i Weinstein-saken22:43 Person død etter vold22:37 Frykter rådyr jakt etter at Statskog solgte eiendom for 9,6 millioner22:15 En person skadd da svovelsyre lekket ut i Oslo21:28 Anne-Elisabeth Hagens ektemann har sendt politiet en rekke eposter20:55 Frp-exit kan utløse lederstrid20:13 Motedesigneren Jean-Paul Gaultier gir seg19:51 Brutal EM-knockout av Norge over Ungarn19:42 Medier: IS-siktet kvinne er på vei til Norge19:41 Forskere kan ha knekt koden for det første liv på Jorden18:52 Mistenkelig dødsfall i Skien18:36 Togsporet mellom Drammen og Asker åpnet for trafikk18:12 Durek Verrett sier han har satt Märtha Louise i forlegenhet17:46 Annonse vekker oppsikt: «Magisk katt» ba selv om å bli solgt16:37 Hjem fra IS: – Dette er barn som må inviteres til bursdager16:03 Mann pågrepet i forbindelse med dobbeltdrapet i Bergen16:00 Frps Jon Helgheim kritiserer mediedekningen av den IS-siktede kvinnen15:46 Norges seiersrekke i stafett fortsetter etter voldsom opphenting15:29 Lavrov gir USA skylden for at verdenssituasjonen er blitt mer anspent14:26 Thunberg: – Til nå har vi ikke sett noe som helst tegn på handling14:16 TV-stjernen Derek Fowlds døde i dag13:51 Ung mann med gjengtilhørighet siktet i Prinsdal-saken13:51 Norsk trio til finale i slopestyle friski i Italia13:22 Skal rydde opp i svensk langrennskaos13:22 Åtte av ti afroamerikanere mener Trump er rasist13:20 Mann pågrepet for å ha stjålet 12 milliarder passord13:20 Overgrepsdømt mann dømt igjen for overgrep mot fosterbarn13:07 Krisemøte mandag for å redde regjeringen12:24 Gjellestadskipet er mest sannsynlig fra tidlig vikingtid12:23 Japansk domstol beordrer stenging av reaktor12:22 NASA: 2019 var det nest varmeste året på over 100 år12:04 Sejersted pådro seg hjernerystelse etter stygt fall11:46 Frykter at meldeplikt til EU svekker lokaldemokratiet11:33 Solskjær har utnevnt ny kaptein11:24 Ytterligere en mann siktet for drapet i Prinsdal11:02 Tysk EM-spiller innelåst i garderoben, kom for sent til avkast11:01 Australia taper milliarder på at turistene uteblir11:00 Jordskjelv utenfor Bergen10:23 – Magnus Carlsen har en tendens til å bli overvurdert10:22 Glimts suksesstrener takket nei til Vålerenga10:21 Nordmenn betalte 944 milliarder kroner i skatt i fjor09:41 Sjark gikk på grunn i Finnmark09:40 Ødegaard skadefri og klar til kamp09:29 Slik er de norske håndballguttas EM-bonus09:13 Anbefaler ikke forbud mot prisdiskriminering09:12 Ukrainas statsminister vil gå av08:50 Iversen var syk da han startet Tour de Ski08:49 25 år siden jordskjelvet i Kobe08:46 Færre røyker, flere snuser08:29 Frp-topp i Oslo krever flyktningstopp08:18 Barneombudet bekymret over forhold i barnevernet, ifølge rapport08:11 Laveste fødselstall i Kina siden 194908:06 Betydelig snøskredfare på Vestlandet07:47 Svenske EM-stjerner på bytur, måtte si unnskyld etter drink-bestillinger07:25 Faren til IS-kvinne: – Jeg har tillit til rettssystemet07:23 Elleve amerikanske soldater ble såret i Iran-angrepet i Irak07:10 Wild tilbake på vinnersporet07:03 Meningsmåling: – Ikke noe godt tegn for Siv Jensen06:54 UNHCR: Migranter brukes som soldater i Libya06:42 Nestleder varsler KrF-krav dersom Solberg godtar Frps krav06:24 Guatemalas nye president bryter med Venezuela06:00 Topptungt fredsmøte om Libya05:50 Dette skjer i dag05:36 Dette skjedde i natt05:30 Bergen fyller 950 år – feiringen starter på lørdag05:07 Asias børser opp etter rekorddag på Wall Street05:06 Biltoll ikke nevnt i handelssamtaler mellom EU og USA05:02 To menn siktet for cannabisproduksjon i Trøndelag04:26 Brannvesen gransker ansattes håndskrift i jakten på trusselbrev-skriver03:38 Svakeste økonomiske vekst i Kina på tre tiår03:35 Snøhetta skal skape en ny visuell profil for Wikipedia-eier03:02 Frp-fylkesleder tror det er kroken på døra for regjeringen02:46 Ny person død av mystisk virus i Kina02:45 Googles morselskap er nå verdt tusen milliarder dollar02:30 Israel angrep Gazastripen for andre dag på rad02:26 Konkurransetilsynet trapper opp kampen mot IT-giganters markedsdominans02:20 Drammenbanen og Askerbanen åpen for trafikk igjen01:39 Undersøkelse: Stort flertall for at staten bør ta over luftambulansen
Siste nytt
07:15VerdenStore klimautslipp fra Australias branner07:09VerdenMann skutt og alvorlig skadd i Sverige06:46NorgeTerrorsiktet kvinne pågrepet på Gardermoen06:32NorgeAftenposten: Regjeringskrise kan utløse lederdebatt i Frp06:22NorgeÉn siktet etter dødsfall på institusjon i Søndre Land06:17VerdenAlkoholstrømmen strupes ved spanske feriefavoritter06:00NorgeDette skjer i dag05:53VerdenForskere: Over tusen trolig smittet av kinesisk lungevirus05:53NorgeMann dømt for overgrep mot samboerens datter05:30NorgeDette skjedde i natt05:13NorgeForsikringsselskaper vil kreve egenandeler refundert etter parkeringshusbrann04:47NorgeMann påkjørt av trikken i Trondheim04:46VerdenLærere saksøker flyselskap for dumping av drivstoff04:39NorgeBrannvesenet i Oslo hadde 9.400 unødvendige utrykninger i fjor04:23VerdenRegn dynker skogbranner øst i Australia03:52NorgeByrådet i Oslo vil sikre helsehjelp til personer uten oppholdstillatelse03:35NorgeStadig færre barn i Bygde-Norge02:41SportVentura hentet seg inn etter dobbeltbogey i California02:04NorgeJagland: Kvinnene bør hentes hjem02:04VerdenJohnson inviterer til brexit-feiring00:36VerdenTrump ber Irans øverste leder være forsiktig med hva han sier23:34VerdenBoeing har funnet ny 737 Max-feil23:09VerdenJury utpekt i Weinstein-saken22:43NorgePerson død etter vold22:37NorgeFrykter rådyr jakt etter at Statskog solgte eiendom for 9,6 millioner22:15NorgeEn person skadd da svovelsyre lekket ut i Oslo21:28NorgeAnne-Elisabeth Hagens ektemann har sendt politiet en rekke eposter20:55NorgeFrp-exit kan utløse lederstrid20:13KulturMotedesigneren Jean-Paul Gaultier gir seg19:51SportBrutal EM-knockout av Norge over Ungarn19:42NorgeMedier: IS-siktet kvinne er på vei til Norge19:41VerdenForskere kan ha knekt koden for det første liv på Jorden18:52NorgeMistenkelig dødsfall i Skien18:36NorgeTogsporet mellom Drammen og Asker åpnet for trafikk18:12NorgeDurek Verrett sier han har satt Märtha Louise i forlegenhet17:46Helse og livsstilAnnonse vekker oppsikt: «Magisk katt» ba selv om å bli solgt16:37NorgeHjem fra IS: – Dette er barn som må inviteres til bursdager16:03NorgeMann pågrepet i forbindelse med dobbeltdrapet i Bergen16:00NorgeFrps Jon Helgheim kritiserer mediedekningen av den IS-siktede kvinnen15:46SportNorges seiersrekke i stafett fortsetter etter voldsom opphenting15:29VerdenLavrov gir USA skylden for at verdenssituasjonen er blitt mer anspent14:26VerdenThunberg: – Til nå har vi ikke sett noe som helst tegn på handling14:16KulturTV-stjernen Derek Fowlds døde i dag13:51NorgeUng mann med gjengtilhørighet siktet i Prinsdal-saken13:51SportNorsk trio til finale i slopestyle friski i Italia13:22SportSkal rydde opp i svensk langrennskaos13:22PolitikkÅtte av ti afroamerikanere mener Trump er rasist13:20VerdenMann pågrepet for å ha stjålet 12 milliarder passord13:20NorgeOvergrepsdømt mann dømt igjen for overgrep mot fosterbarn13:07PolitikkKrisemøte mandag for å redde regjeringen12:24KulturGjellestadskipet er mest sannsynlig fra tidlig vikingtid12:23VerdenJapansk domstol beordrer stenging av reaktor12:22VerdenNASA: 2019 var det nest varmeste året på over 100 år12:04SportSejersted pådro seg hjernerystelse etter stygt fall11:46PolitikkFrykter at meldeplikt til EU svekker lokaldemokratiet11:33SportSolskjær har utnevnt ny kaptein11:24NorgeYtterligere en mann siktet for drapet i Prinsdal11:02SportTysk EM-spiller innelåst i garderoben, kom for sent til avkast11:01ReiseAustralia taper milliarder på at turistene uteblir11:00NorgeJordskjelv utenfor Bergen10:23Sport– Magnus Carlsen har en tendens til å bli overvurdert10:22SportGlimts suksesstrener takket nei til Vålerenga10:21PengerNordmenn betalte 944 milliarder kroner i skatt i fjor09:41NorgeSjark gikk på grunn i Finnmark09:40SportØdegaard skadefri og klar til kamp09:29SportSlik er de norske håndballguttas EM-bonus09:13PengerAnbefaler ikke forbud mot prisdiskriminering09:12PolitikkUkrainas statsminister vil gå av08:50SportIversen var syk da han startet Tour de Ski08:49Verden25 år siden jordskjelvet i Kobe08:46Helse og livsstilFærre røyker, flere snuser08:29PolitikkFrp-topp i Oslo krever flyktningstopp08:18NorgeBarneombudet bekymret over forhold i barnevernet, ifølge rapport08:11VerdenLaveste fødselstall i Kina siden 194908:06NorgeBetydelig snøskredfare på Vestlandet07:47SportSvenske EM-stjerner på bytur, måtte si unnskyld etter drink-bestillinger07:25NorgeFaren til IS-kvinne: – Jeg har tillit til rettssystemet07:23VerdenElleve amerikanske soldater ble såret i Iran-angrepet i Irak07:10SportWild tilbake på vinnersporet07:03PolitikkMeningsmåling: – Ikke noe godt tegn for Siv Jensen06:54VerdenUNHCR: Migranter brukes som soldater i Libya06:42NorgeNestleder varsler KrF-krav dersom Solberg godtar Frps krav06:24VerdenGuatemalas nye president bryter med Venezuela06:00VerdenTopptungt fredsmøte om Libya05:50NorgeDette skjer i dag05:36NorgeDette skjedde i natt05:30KulturBergen fyller 950 år – feiringen starter på lørdag05:07PengerAsias børser opp etter rekorddag på Wall Street05:06PengerBiltoll ikke nevnt i handelssamtaler mellom EU og USA05:02NorgeTo menn siktet for cannabisproduksjon i Trøndelag04:26NorgeBrannvesen gransker ansattes håndskrift i jakten på trusselbrev-skriver03:38PengerSvakeste økonomiske vekst i Kina på tre tiår03:35NorgeSnøhetta skal skape en ny visuell profil for Wikipedia-eier03:02PolitikkFrp-fylkesleder tror det er kroken på døra for regjeringen02:46Helse og livsstilNy person død av mystisk virus i Kina02:45PengerGoogles morselskap er nå verdt tusen milliarder dollar02:30VerdenIsrael angrep Gazastripen for andre dag på rad02:26NorgeKonkurransetilsynet trapper opp kampen mot IT-giganters markedsdominans02:20NorgeDrammenbanen og Askerbanen åpen for trafikk igjen01:39NorgeUndersøkelse: Stort flertall for at staten bør ta over luftambulansen
Populært