Oddbjørn tjener nesten én million hver eneste måned

Kjøpmann Oddbjørn Halbjørhus (t.v.) i Kiwi Hemsedal sammen med Kiwi-sjef Jan Paul Bjarkøy.
Kjøpmann Oddbjørn Halbjørhus (t.v.) i Kiwi Hemsedal sammen med Kiwi-sjef Jan Paul Bjarkøy. Foto: Kiwi

– Vi holder åpent 363 dager i året, sier Kiwi-kjøpmann i Hemsedal, Oddbjørn Halbjørhus (50).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Finansavisen driver Halbjørhus en av de mest lønnsomme dagligvare­butikkene i Norge.

Etter at superkremmer bygget ny butikk og doblet arealet sommeren 2014, har han tatt Kiwi Hemsedal til et helt nytt nivå. I fjor klarte han nesten å runde 100 millioner kroner i omsetning, men er fortsatt et stykke unna de aller største Kiwi-butikkene når det gjelder penger gjennom kasseapparatene.

Les også: Skattemeldingen: Dette sjekkes ekstra nøye i år

Overvekt av turister

- Ja, vi må huske på at det bare er 2.000 innbyggere i Hemsedal. Jeg har ikke regnet på fordelingen mellom turister og fastboende, men et sted i nærheten av 60/40 med overvekt av turister vil jeg anta den ligger på, sier Halbjørhus til Finansavisen.

Kjøpmannen er som oftest å finne på gulvet i butikken, og han liker å ha kontroll. Hvor mange timer han jobber, har han ikke lyst til å tenke på, men han er neppe Star Tours aller beste kunde. Han har ansatt en butikksjef som tar ansvar når han er borte.

- Vi holder åpent 363 dager i året, fra 7 til 11 på hverdager og til klokken ni i helgene. Jeg har faktisk akkurat planlagt en tur i mai, og jeg var borte en tur i fjor vår, sier kjøpmannen til Finansavisen.

Les også: Små leiligheter rives bort

Ti millioner før skatt

Lønnsomheten hos Kiwi Hemsedal er også i en helt egen klasse. I fjor satt Halbjørhus igjen med tett på 10 millioner kroner før skatt. Det er langt mer enn hva som er normalt, selv for gode kjøpmenn.

- Ja, men de tallene lyver litt fordi vi også eier bygget vi holder til i, og betaler veldig lite i husleie, forteller Halbjørhus, som har investert 60–70 millioner i det nye bygget.

Les også: Flyselskapet gir opp - konkurs neste

(Artikkelen er først publisert på Hegnar.no)