Åpen for alle - alltid

Boligprisene i Oslo og Bærum opp over 20 prosent siste år

Illustrasjonsfoto: Boligprospekter i vindu hos eiendomsmegler i Oslo, mange boliger er solgt. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Illustrasjonsfoto: Boligprospekter i vindu hos eiendomsmegler i Oslo, mange boliger er solgt. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Prisene på brukte boliger stiger i alle regioner ved inngangen til 2017. Det siste året er det absolutt størst prisøkning i Oslo og Bærum, hele 21 prosent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Carl O. Geving, administrerende direktør i NEF, er bekymret for prispresset i Oslo og på Østlandet. Foto: CF Wesenberg/Kolonihaven)
Carl O. Geving, administrerende direktør i NEF, er bekymret for prispresset i Oslo og på Østlandet. Foto: CF Wesenberg/Kolonihaven)

I gjennomsnitt over hele landet steg prisene med 1,9 prosent i første kvartal, melder Statistisk sentralbyrå. Fremdeles er veksten sterkest i hovedstadsområdet, viser sesongjusterte tall.

Mens prisen på blokkleiligheter steg med 2,5 prosent i årets første kvartal, ble eneboliger og småhus 1,8 prosent dyrere.

Mange har ikke råd til å bosette seg i Oslo

Boligprisene økte mest i Akershus og Oslo, med henholdsvis 3,8 og 3,0 prosent.

Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, tror at nærheten til Oslo gjør at mange velger å bosette seg i kommunene rundt hovedstaden.

– Dette gjør at presset øker i boligmarkedet i Akershus og dermed også at prisene her presses oppover. Det er likevel slik at man i mange kommuner i Akershus fortsatt kan får mer for pengene enn hvis man vil bo sentralt i Oslo, sier Geving til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvorfor stiger boligprisene mer i Akershus enn i Oslo?

– Prisene i Oslo har nå kommet opp til nivåer slik at mange med vanlige lønninger ikke har råd til å bosette seg her. I tillegg er det mange som ser etter andre kvaliteter, men likevel ha nærheten til byen, sier Geving.

Les også: Protest mot bompenger: – Vi tåler ikke mer avgifter

Svakest prisvekst i Bergen

Av storbyene var det Bergen som hadde svakest prisvekst i første kvartal med 0,2 prosent. I landets nordligste fylker var prisene tilnærmet uendret i denne perioden.

Sammenlignet med samme kvartal i fjor er det altså størst prisøkning på bruktboliger i Oslo og Bærum med 21 prosent. Deretter følger resten av Akershus med 16 prosent og Hedmark og Oppland med 10,3 prosent. Den svakeste prisveksten finner vi på Vestlandet utenom Bergen med 1,8 prosent.

Les også:

Tre av fire har mistet særfradraget for sykdomsutgifter de siste fem årene