Meny

Hvert femte barn i Kautokeino lever i fattigdom

Alarmerende mange barn i Kautokeino lever i fattigdom. Foto: Av Illustratedjc - Eget verk, CC /Wikimediacommons

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Å leve i fattigdom er ingen spøk. Det er veldig trist når kjøleskapene er tomme og regningene hoper seg opp, sier ordføreren.

I Kautokeino lever cirka hvert femte barn i fattigdom, skriver NRK.

– Å leve i fattigdom er ingen spøk. Det er veldig trist når kjøleskapene er tomme og regningene hoper seg opp, uten at man har penger til å betale de, sier Kautokeino-ordfører Johan Vasara (Ap) til NRK.

Marja Elise Hætta Eira, leder for Nav i Kautokeino, forteller at dette er noe de har jobbet med lenge. Hun understreker at det er mye arbeidsledighet i indre Finnmark som fører til at enkelte familier har lavere inntekt.

– Andre årsaker er at i Kautokeino er det mange familier som er knyttet til det samiske språket og kulturen, og da er det ikke lett å dra til andre plasser for å få seg arbeid, sier Hætta Eira til NRK.

Les også: SSB: Sterkere innenlandsk gjeldsvekst

Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) vokser hvert tiende barn i Norge opp i fattigdom. Barnefattigdom i Norge er tredoblet siden årtusenskiftet. Snaut 100.000 barn vokser opp i varig fattigdom.

– Altfor mange barn faller utenfor på grunn av familiens økonomi. Vi frykter at tallet vil øke ytterligere dersom ikke myndighetene setter inn flere og bedre tiltak, sa generalsekretær i UNICEF Norge, Camilla Viken, til NTB da tallene ble presentert for to dager siden.

Tallene fra SSB viser også at fire av ti barn av innvandrere lever i fattigdom, mot fem prosent av barn av norske foreldre.

– Generelt kan vi si at mange barn av innvandrere lever i husholdninger med lav yrkestilknytning, og mange lever på sosiale stønader. Og de foreldrene som har jobb, har ofte lav inntekt, sa SSB-forsker Elisabeth Omholt til Dagsavisen.

Bakgrunn:

Hvert tiende barn vokser opp i fattigdom

Arbeidsministeren lanserer tiltak mot barnefattigdom

Redd Barna: Kampen mot fattigdom går for sakte

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært