Hvert femte barn i Kautokeino lever i fattigdom

Alarmerende mange barn i Kautokeino lever i fattigdom.
Alarmerende mange barn i Kautokeino lever i fattigdom. Foto: Av Illustratedjc - Eget verk, CC /Wikimediacommons

– Å leve i fattigdom er ingen spøk. Det er veldig trist når kjøleskapene er tomme og regningene hoper seg opp, sier ordføreren.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I Kautokeino lever cirka hvert femte barn i fattigdom, skriver NRK.

– Å leve i fattigdom er ingen spøk. Det er veldig trist når kjøleskapene er tomme og regningene hoper seg opp, uten at man har penger til å betale de, sier Kautokeino-ordfører Johan Vasara (Ap) til NRK.

Marja Elise Hætta Eira, leder for Nav i Kautokeino, forteller at dette er noe de har jobbet med lenge. Hun understreker at det er mye arbeidsledighet i indre Finnmark som fører til at enkelte familier har lavere inntekt.

– Andre årsaker er at i Kautokeino er det mange familier som er knyttet til det samiske språket og kulturen, og da er det ikke lett å dra til andre plasser for å få seg arbeid, sier Hætta Eira til NRK.

Les også: SSB: Sterkere innenlandsk gjeldsvekst

Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) vokser hvert tiende barn i Norge opp i fattigdom. Barnefattigdom i Norge er tredoblet siden årtusenskiftet. Snaut 100.000 barn vokser opp i varig fattigdom.

– Altfor mange barn faller utenfor på grunn av familiens økonomi. Vi frykter at tallet vil øke ytterligere dersom ikke myndighetene setter inn flere og bedre tiltak, sa generalsekretær i UNICEF Norge, Camilla Viken, til NTB da tallene ble presentert for to dager siden.

Tallene fra SSB viser også at fire av ti barn av innvandrere lever i fattigdom, mot fem prosent av barn av norske foreldre.

– Generelt kan vi si at mange barn av innvandrere lever i husholdninger med lav yrkestilknytning, og mange lever på sosiale stønader. Og de foreldrene som har jobb, har ofte lav inntekt, sa SSB-forsker Elisabeth Omholt til Dagsavisen.

Bakgrunn:

Hvert tiende barn vokser opp i fattigdom

Arbeidsministeren lanserer tiltak mot barnefattigdom

Redd Barna: Kampen mot fattigdom går for sakte

Personvernpolicy