Meny

Feriebolig i Tyrkia: – Markedet er helt dødt

Denne leiligheten på 97 kvadratmeter i Side er lagt ut for salg på Tyrkia Invests sider. Prisantydning 77.000 euro (697.000 kroner). Foto: Tyrkia Invest.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Likevel er det mulig å gjøre et riktig godt kjøp nå, hvis man tror på framtidsutsiktene i landet, sier meglere ABC Nyheter har snakket med.

– Markedet for ferieleiligheter i Tyrkia er dødt, og det har det vært en stund, sier daglig leder i Tyrkiainvest, Erik Dietzel, til ABC Nyheter.

Tyrkiainvest har solgt boliger i Tyrkia til nordmenn i over 12 år, men merker tydelig effekten av den storpolitiske uroen i landet.

– Hele 2016 var preget av både av krigen i Syria og det Tyrkias president Recep Erdogan driver med. Det er skremmende, og hemmer selvsagt investeringslysten, sier Dietzel.

– Vi fraråder å selge

16. juli i fjor innledet en fraksjon fra det tyrkiske forsvaret et kuppforsøk mot president Recep Tayyip Erdogan. Noen timer senere kunngjorde Erdogan at kuppforsøket var slått tilbake, og erklærte at kuppmakerne ville bli hardt straffet. Over 100.000 mennesker innenfor militæret, rettsvesenet, mediene og embetsverket er blitt pågrepet, suspendert eller avskjediget.

Tyrkiainvest opplever nå påtrykk fra flere som ønsker å selge boligen sin i Tyrkia.

— Vi fraråder rett og slett å selge i den nåværende situasjonen, sier Dietzel.

Som eksempel på prisutviklingen trekker Dietzel frem en leilighet Tyrkia Invest nylig solgte. Den var priset til 129.000 euro (1,2 millioner kroner) i annonsen, og hadde ligget lenge ute for salg.

Daglig leder i Tyrkia Invest og Spania Bolig Invest, Erik Dietzel. Foto: Tyrkia Invest.

– Til slutt gikk den for 70.000 euro (ca 630.000 kroner). Eier ville ut av markedet, sier han.

Les også: Undersøkelse: Hit vil nordmenn reise i 2017

– Tyrkia kommer tilbake

På lengre sikt er Dietzel likevel optimist.

– Jeg tror turistperlene vi selger i kommer tilbake, og vil bli ytterligere populære. Det er utenkelig for meg at disse områdene blir liggende brakk. Men det tar nok tid før investeringslysten kommer tilbake, sier han.

– Hvis man får en fredsløsning i Syria, og Erdogan eventuelt finner en løsning med kurderne, kan det endre mye. Han må også slippe politiske fanger og journalister fri.

Nyttårsaften ble 39 mennesker drept og 69 såret i et angrep mot en nattklubb i Istanbul, torsdag ble to drept av en bilbombe i Izmir.

Les også: – Istanbul-angriperen identifisert

Turistsektoren rammet

Som ABC Nyheter og andre medier har omtalt denne uka er turistsektoren i Tyrkia hardt rammet av det siste årets uroligheter.

Tilhengere av Erdogan under en demonstrasjon på Taksim-plassen i Istanbul 18. juli, etter at kuppforsøket fra deler av hæren ble slått ned. Foto: Aris Messinis / AFP

– I rekordåret 2013 dro nærmere 400.000 nordmenn på pakketur til Tyrkia. I år viser våre beregninger at antallet blir under 45.000. Jeg tror faktisk man aldri har sett en større turistsvikt enn det som nå skjer der, sa kommunikasjonsrådgiver i Apollo Reiser, Beatriz Rivera, til ABC Nyheter mandag.

De som sliter mest med ledig kapasitet er hotellene i Tyrkia, der enkelte har måttet stenge, forteller Dietzel i Tyrkia Invest.

– Vi opplever at de som allerede eier leilighet i Tyrkia bruker disse uavhengig av hendelsene. Det er fredelige områder. Jeg føler meg ikke mer utrygg på en flytur til Antalya enn på en reise til for eksempel Madrid. De som har kjøpt elsker stedet og landet, og reiser som vanlig, sier Dietzel.

Bedriften selger nå langt mer i Spania, gjennom avdelingen Spania Bolig Invest.

– Spania har tatt over etter Tyrkia, og trekker mange av de samme kundene. Vi har en avdeling med kontor i Tyrkia som heter Spania Bolig Invest. Der merker vi påtrykk nå, sier Dietzel.

– I rettferdighetens navn må vi også nevne at de som nå ønsker å kjøpe i Tyrkia er de som vil gjøre et godt kjøp. Det er fullt mulig hvis man tror på Tyrkia som fremtidig turistdestinasjon.

Les også: Norske turister snur ryggen til Tyrkia

– Tryggere i Alanya enn i Oslo-natta

Eiendomsmegler Øzlem Yousseinof i Alanyahus. Foto: Alanyahus.

Eiendomsmegler Øzlem Yousseinof tegner et litt mer optimistisk bilde fra Alanyahus’ kontor i Tyrkia.

– Boligmarkedet i Alanya er relativt rolig, men vi har fortsatt folk som kommer på visning og kjøper leilighet, sier hun til ABC Nyheter.

– De dårlige nyhetene påvirker selvsagt salget, og jeg har forståelse for at disse tingene må skrives om.

Yousseinof forteller at hun hadde en del visninger i desember, og allerede har booket noen nå i årets første måneder. Prisutviklingen på nye leiligheter er ifølge Yousseinof uendret.

– Det skyldes at utbyggerne bestemmer prisen. Men det kan være enklere enn tidligere å få gjennom bestemte krav; møbelpakker, hvitepakker og den slags, sier megleren.

Les også: Norske timeshare-kunder føler seg lurt: – Jeg er eitrende forbannet

– Selger ikke på grunn av frykt

Men ved gjensalg bekrefter også Yousseinof at leilighetene har falt i pris.

– For nye leiligheter ligger det på omkring 1000 euro per kvadratmeter for en leilighet med god standard. Gjensalg-leiligheter ligger på omkring 700-750 euro per kvadratmeter. Beliggenheten og anlegget påvirker prisen sterkt.

Alanyahus har har solgt bolig til omkring 7-800 nordmenn siden 2002.

– Jeg opplever at de som selger i dag ikke selger på grunn av frykt, men snarere på grunn av egen privatøkonomi. Mange sier de føler seg tryggere her i Alanya enn de opplever at de er i Oslo sentrum nattestid, sier Yousseinof.

Hun har bodd i Alanya i 14 år, etter å ha flyttet hit fra Sverige. Megleren sier hun selv også opplever stedet som svært trygt.

– Jeg har full forståelse for at de som ikke kjenner Tyrkia og Alanya kan være skeptiske. Jeg hadde en kunde som var på visning i desember, og det var hans første besøkt i Tyrkia. Han kommer nå ned igjen for å kjøpe leilighet. Det handler om å komme hit og oppleve atmosfæren.

Les også: Egypt sliter med kulturarven

UD: – Utvis aktsomhet

I august rykket tyrkiske styrker inn i Nord-Syria med det erklærte mål å bekjempe både IS og kurdiske styrker i grenseområdene mot Tyrkia. I Utenriksdepartementets reiseråd for Tyrkia heter det fredag blant annet:

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan talte under et møte i Ankara onsdag om Tyrkias forsøk på å vinne militær kontroll over byen Al-Bab nord i Syria. Foto: Turkish President Press Office / Handout / EPA

«Utenriksdepartementet fraråder reiser til eller opphold i grenseområdene nærmere enn ti kilometer fra grensen til Syria som ikke er strengt nødvendig.

Det oppfordres til å utvise aktsomhet ved reiser i øvrige provinser i sørøst. I tillegg oppfordres det til å utvise aktsomhet, samt unngå store folkemengder, i de større byene inkludert Ankara og Istanbul.»

– Ikke bare krig og elendighet

Arne Grønning kjøpte leilighet i Mahmutlar utenfor Antalya for fem år siden, og er på besøk 3-4 ganger i året. Ifølge Grønning er det mange nordmenn og skandinaver som har oppdaget den lille byen 10 kilometer øst for Alanya.

– For oss har alt fungert fantastisk. Vi stortrives og føler oss svært trygge. Det er litt trist å høre det fremstilt på nyhetene som det er bare krig og elendighet i Tyrkia. Tyrkerne er fantastisk service-minded og hjelpsomme. Vi har ikke opplevd noen problemer, sier Grønning, til ABC Nyheter på telefon fra Tyrkia.

– Vi følger med på prisutviklingen, og ser at det har vært noe tilbakegang og stillstand. Vi kjøpte for en knapp million kroner, og vil nok få nærmere dobbelt så mye i dag, til tross for den spesielle situasjonen.

Grønning beskriver ferieboligen som «en penthouseleilighet på 240 kvadratmeter, med 2-300 meter til havet».

– Jeg forstår også at dem som ikke kjenner Tyrkia kan være urolige. Men blant folk som kjenner området her selges og kjøpes det boliger fortsatt. Mange vi snakker med kjenner seg faktisk tryggere her enn i Oslo nattestid, sier han.

– Terroren kan dessverre ramme også i Europa. Man kan aldri helgardere seg mot gærninger.

– Etterspørsel vil øke

Solnedgang fra Arne Grønnings leilighet i Mahmutlar. Foto: Privat.

Familien har tidligere vært ofte på ferie i Spania, og leid leilighet der flere ganger.

– Der følte vi oss faktisk mer utrygge med innbrudd og lignende opplevelser. Det problemet har vi ikke sett her, sier Grønning.

Han synes også at «kvaliteten på nye leiligheter her ligger milevis over det du for eksempel får i Spania og Hellas».

Grønning sier seg enig med Dietzel i Tyrkia Invest i at dette kan være tiden for å investere i Tyrkia.

– Jeg er også rimelig overbevist om at både etterspørsel og verdier vil øke.

Privatøkonomi
Populært