Meny

Feriebolig i Tyrkia: – Markedet er helt dødt

Denne leiligheten på 97 kvadratmeter i Side er lagt ut for salg på Tyrkia Invests sider. Prisantydning 77.000 euro (697.000 kroner). Foto: Tyrkia Invest.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Likevel er det mulig å gjøre et riktig godt kjøp nå, hvis man tror på framtidsutsiktene i landet, sier meglere ABC Nyheter har snakket med.

– Markedet for ferieleiligheter i Tyrkia er dødt, og det har det vært en stund, sier daglig leder i Tyrkiainvest, Erik Dietzel, til ABC Nyheter.

Tyrkiainvest har solgt boliger i Tyrkia til nordmenn i over 12 år, men merker tydelig effekten av den storpolitiske uroen i landet.

– Hele 2016 var preget av både av krigen i Syria og det Tyrkias president Recep Erdogan driver med. Det er skremmende, og hemmer selvsagt investeringslysten, sier Dietzel.

– Vi fraråder å selge

16. juli i fjor innledet en fraksjon fra det tyrkiske forsvaret et kuppforsøk mot president Recep Tayyip Erdogan. Noen timer senere kunngjorde Erdogan at kuppforsøket var slått tilbake, og erklærte at kuppmakerne ville bli hardt straffet. Over 100.000 mennesker innenfor militæret, rettsvesenet, mediene og embetsverket er blitt pågrepet, suspendert eller avskjediget.

Tyrkiainvest opplever nå påtrykk fra flere som ønsker å selge boligen sin i Tyrkia.

— Vi fraråder rett og slett å selge i den nåværende situasjonen, sier Dietzel.

Som eksempel på prisutviklingen trekker Dietzel frem en leilighet Tyrkia Invest nylig solgte. Den var priset til 129.000 euro (1,2 millioner kroner) i annonsen, og hadde ligget lenge ute for salg.

Daglig leder i Tyrkia Invest og Spania Bolig Invest, Erik Dietzel. Foto: Tyrkia Invest.

– Til slutt gikk den for 70.000 euro (ca 630.000 kroner). Eier ville ut av markedet, sier han.

Les også: Undersøkelse: Hit vil nordmenn reise i 2017

– Tyrkia kommer tilbake

På lengre sikt er Dietzel likevel optimist.

– Jeg tror turistperlene vi selger i kommer tilbake, og vil bli ytterligere populære. Det er utenkelig for meg at disse områdene blir liggende brakk. Men det tar nok tid før investeringslysten kommer tilbake, sier han.

– Hvis man får en fredsløsning i Syria, og Erdogan eventuelt finner en løsning med kurderne, kan det endre mye. Han må også slippe politiske fanger og journalister fri.

Nyttårsaften ble 39 mennesker drept og 69 såret i et angrep mot en nattklubb i Istanbul, torsdag ble to drept av en bilbombe i Izmir.

Les også: – Istanbul-angriperen identifisert

Turistsektoren rammet

Som ABC Nyheter og andre medier har omtalt denne uka er turistsektoren i Tyrkia hardt rammet av det siste årets uroligheter.

Tilhengere av Erdogan under en demonstrasjon på Taksim-plassen i Istanbul 18. juli, etter at kuppforsøket fra deler av hæren ble slått ned. Foto: Aris Messinis / AFP

– I rekordåret 2013 dro nærmere 400.000 nordmenn på pakketur til Tyrkia. I år viser våre beregninger at antallet blir under 45.000. Jeg tror faktisk man aldri har sett en større turistsvikt enn det som nå skjer der, sa kommunikasjonsrådgiver i Apollo Reiser, Beatriz Rivera, til ABC Nyheter mandag.

De som sliter mest med ledig kapasitet er hotellene i Tyrkia, der enkelte har måttet stenge, forteller Dietzel i Tyrkia Invest.

– Vi opplever at de som allerede eier leilighet i Tyrkia bruker disse uavhengig av hendelsene. Det er fredelige områder. Jeg føler meg ikke mer utrygg på en flytur til Antalya enn på en reise til for eksempel Madrid. De som har kjøpt elsker stedet og landet, og reiser som vanlig, sier Dietzel.

Bedriften selger nå langt mer i Spania, gjennom avdelingen Spania Bolig Invest.

– Spania har tatt over etter Tyrkia, og trekker mange av de samme kundene. Vi har en avdeling med kontor i Tyrkia som heter Spania Bolig Invest. Der merker vi påtrykk nå, sier Dietzel.

– I rettferdighetens navn må vi også nevne at de som nå ønsker å kjøpe i Tyrkia er de som vil gjøre et godt kjøp. Det er fullt mulig hvis man tror på Tyrkia som fremtidig turistdestinasjon.

Les også: Norske turister snur ryggen til Tyrkia

– Tryggere i Alanya enn i Oslo-natta

Eiendomsmegler Øzlem Yousseinof i Alanyahus. Foto: Alanyahus.

Eiendomsmegler Øzlem Yousseinof tegner et litt mer optimistisk bilde fra Alanyahus’ kontor i Tyrkia.

– Boligmarkedet i Alanya er relativt rolig, men vi har fortsatt folk som kommer på visning og kjøper leilighet, sier hun til ABC Nyheter.

– De dårlige nyhetene påvirker selvsagt salget, og jeg har forståelse for at disse tingene må skrives om.

Yousseinof forteller at hun hadde en del visninger i desember, og allerede har booket noen nå i årets første måneder. Prisutviklingen på nye leiligheter er ifølge Yousseinof uendret.

– Det skyldes at utbyggerne bestemmer prisen. Men det kan være enklere enn tidligere å få gjennom bestemte krav; møbelpakker, hvitepakker og den slags, sier megleren.

Les også: Norske timeshare-kunder føler seg lurt: – Jeg er eitrende forbannet

– Selger ikke på grunn av frykt

Men ved gjensalg bekrefter også Yousseinof at leilighetene har falt i pris.

– For nye leiligheter ligger det på omkring 1000 euro per kvadratmeter for en leilighet med god standard. Gjensalg-leiligheter ligger på omkring 700-750 euro per kvadratmeter. Beliggenheten og anlegget påvirker prisen sterkt.

Alanyahus har har solgt bolig til omkring 7-800 nordmenn siden 2002.

– Jeg opplever at de som selger i dag ikke selger på grunn av frykt, men snarere på grunn av egen privatøkonomi. Mange sier de føler seg tryggere her i Alanya enn de opplever at de er i Oslo sentrum nattestid, sier Yousseinof.

Hun har bodd i Alanya i 14 år, etter å ha flyttet hit fra Sverige. Megleren sier hun selv også opplever stedet som svært trygt.

– Jeg har full forståelse for at de som ikke kjenner Tyrkia og Alanya kan være skeptiske. Jeg hadde en kunde som var på visning i desember, og det var hans første besøkt i Tyrkia. Han kommer nå ned igjen for å kjøpe leilighet. Det handler om å komme hit og oppleve atmosfæren.

Les også: Egypt sliter med kulturarven

UD: – Utvis aktsomhet

I august rykket tyrkiske styrker inn i Nord-Syria med det erklærte mål å bekjempe både IS og kurdiske styrker i grenseområdene mot Tyrkia. I Utenriksdepartementets reiseråd for Tyrkia heter det fredag blant annet:

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan talte under et møte i Ankara onsdag om Tyrkias forsøk på å vinne militær kontroll over byen Al-Bab nord i Syria. Foto: Turkish President Press Office / Handout / EPA

«Utenriksdepartementet fraråder reiser til eller opphold i grenseområdene nærmere enn ti kilometer fra grensen til Syria som ikke er strengt nødvendig.

Det oppfordres til å utvise aktsomhet ved reiser i øvrige provinser i sørøst. I tillegg oppfordres det til å utvise aktsomhet, samt unngå store folkemengder, i de større byene inkludert Ankara og Istanbul.»

– Ikke bare krig og elendighet

Arne Grønning kjøpte leilighet i Mahmutlar utenfor Antalya for fem år siden, og er på besøk 3-4 ganger i året. Ifølge Grønning er det mange nordmenn og skandinaver som har oppdaget den lille byen 10 kilometer øst for Alanya.

– For oss har alt fungert fantastisk. Vi stortrives og føler oss svært trygge. Det er litt trist å høre det fremstilt på nyhetene som det er bare krig og elendighet i Tyrkia. Tyrkerne er fantastisk service-minded og hjelpsomme. Vi har ikke opplevd noen problemer, sier Grønning, til ABC Nyheter på telefon fra Tyrkia.

– Vi følger med på prisutviklingen, og ser at det har vært noe tilbakegang og stillstand. Vi kjøpte for en knapp million kroner, og vil nok få nærmere dobbelt så mye i dag, til tross for den spesielle situasjonen.

Grønning beskriver ferieboligen som «en penthouseleilighet på 240 kvadratmeter, med 2-300 meter til havet».

– Jeg forstår også at dem som ikke kjenner Tyrkia kan være urolige. Men blant folk som kjenner området her selges og kjøpes det boliger fortsatt. Mange vi snakker med kjenner seg faktisk tryggere her enn i Oslo nattestid, sier han.

– Terroren kan dessverre ramme også i Europa. Man kan aldri helgardere seg mot gærninger.

– Etterspørsel vil øke

Solnedgang fra Arne Grønnings leilighet i Mahmutlar. Foto: Privat.

Familien har tidligere vært ofte på ferie i Spania, og leid leilighet der flere ganger.

– Der følte vi oss faktisk mer utrygge med innbrudd og lignende opplevelser. Det problemet har vi ikke sett her, sier Grønning.

Han synes også at «kvaliteten på nye leiligheter her ligger milevis over det du for eksempel får i Spania og Hellas».

Grønning sier seg enig med Dietzel i Tyrkia Invest i at dette kan være tiden for å investere i Tyrkia.

– Jeg er også rimelig overbevist om at både etterspørsel og verdier vil øke.

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
08:51 Ivanka Trump sier hun avviste farens forslag om toppjobb i Verdensbanken08:50 Stortingsrepresentant vil at staten skal hjelpe skoler med svake resultater08:35 Ajax fra RBK-tap til Europa-sensasjon på under to år07:26 Jordskjelv ryster Taiwan07:16 Minst 14 drept i angrep på buss i Pakistan07:00 Ny meningsmåling: Amerikanere ikke klare for å frikjenne Trump06:40 Statlig radiostasjon: 60 omkom i tordenvær i India06:26 Etappe to i valget i India er i gang06:05 Båt grunnstøtte i Vestfold: – Sto ti meter inn på land06:00 BBC-ekspert om Solskjærs United: – Trenger dyre reservedeler og en full service05:50 Dette skjer i dag05:38 Dette skjedde i natt05:20 Zuccarello-mål i storslagen hjemmeseier05:18 Guatemalansk presidentkandidat pågrepet i USA i narkosak04:44 Nye krav til helsearbeidere innføres04:31 Demokratisk presidentkandidat utsatt for homofiendtlige tilrop03:52 340 miljøaktivister pågrepet i London03:46 Luftambulansen mister oftere GPS-signal02:38 29 omkomne etter bussulykke på Madeira02:37 17-åring til sykehus etter trafikkulykke02:30 Nord-Korea hevder de har testet nytt presisjonsvåpen01:40 Brødrene til Sudans ekspresident pågrepet01:22 Mann dømt for å ha bidratt til menneskesmugling00:46 – Over 50 Boko Haram-krigere drept i Nigeria00:00 Pochettino: – Mine spillere er helter23:43 Tottenham knuste Manchester Citys kvadrupeldrøm i ellevill målfest23:34 Liverpool ydmyket Porto, enkelt til semifinale23:24 Barr holder pressekonferanse om Mueller-rapporten22:54 Politiet om påskeutfarten: – På grensen til det tragiske22:12 Nordmann vant 89 millioner i Vikinglotto21:21 Amundsen: Uaktuelt å hente norske barn fra Syria og Irak til Norge20:56 Minst 28 personer døde i turistbussulykke på Madeira20:39 Rouhani ber USA oppheve Iran-sanksjoner etter flomkatastrofe20:20 399 bilførere stanset av UP i fartskontroller på Vestlandet19:57 Firmaet som jobbet på Notre-Dame-taket tar ikke brannansvar19:29 Ettersøkt Columbine-besatt 18-åring funnet død19:14 Mann hardt skadd etter fall i Skjetten18:59 Horneland feller knallhard Rosenborg-dom18:51 Senterledere spår rekordpåske for harryhandelen18:00 Angrer på tidligere gravferd17:28 NASA-astronaut setter kvinnerekord i rommet17:23 Manchester Uniteds akademisjef Butt siktet for vold16:48 Russisk selskap vil gjøre nattehimmelen tilgjengelig for reklame15:56 Perus ekspresident tok sitt eget liv da politiet kom for å pågripe ham15:51 Kø og forsinkelser ut fra hovedstaden – ellers flyter påsketrafikken15:42 Tog kjørte på isbil på planovergang i Levanger15:20 Død kunsthistoriker kan bidra til gjenoppbyggingen av Notre-Dame14:55 En av tre tror at Jesus sto opp fra de døde14:53 Norsk Folkehjelp: Flere leteaksjoner enn normalt i påsken14:39 Talsmann: – Putin skal selv vurdere om Frode Berg skal benådes14:24 Barnehagelærer valgte å svindle Nav14:23 Notre-Dames biskop stenger katedralen i opptil seks år13:45 Regjeringen varsler strategi for sikring av norske kirker13:28 Politiet advarer mot fyllekjøring med snøscooter13:24 FBI advarer mot bevæpnet kvinne oppslukt av Columbine-massakren12:47 Påskeværet: Mot 20 grader i sør – regn i nord12:40 Forskere har sett nærmere på noen av Saturns små og merkelige måner12:08 Brækhus har «storfisker» i hodet, tar utfordringen fra Shields11:50 Vålerenga avbrøt juniorkamp etter kniv- og voldstrusler10:52 Snøskred i Tromsø09:52 Russ falt ut av russebil i fart08:56 Politiet ber om ekstrabevilgninger på grunn av Hagen-forsvinningen08:11 Krisehjelp fra Røde Kors er kommet fram til Venezuela08:01 Indonesierne går til valg i omfattende demokratisk øvelse07:53 Førerhunder angripes av løse hunder07:36 Eksperter etter Uniteds mesterligaexit: – Skal være klasseforskjell, og det er det07:12 Oslo kommune betaler tilbake egenandel til rusavhengige06:47 Solskjær etter fem tap på sju kamper: – Vi har en stor jobb foran oss06:00 Frp-topp åpner for å hente norske barn fra Syria og Irak – men uten foreldre05:55 Mangel på kvalifiserte fagfolk kan forsinke arbeidet med Notre-Dame05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:30 Kronprinsen må trolig operere det andre øret også04:56 Veksten i Kina stabil på 6,4 prosent i første kvartal04:45 Lokal brusprodusent tapte søksmål mot Coca-Cola04:29 Terrortrusselnivået senket i New Zealand04:05 «Ringeren i Notre-Dame» topper bestselgerlistene etter brann03:37 Nicaragua løslater 636 innsatte03:01 65 fanger har rømt fra fengsel på populær ferieøy i Det karibiske hav02:49 Minst 150 savnet etter ferjeforlis i Kongo02:35 To tolvåringer reddet ned fra fjellet02:30 Trump bruker veto for fortsatt militær bistand i Jemen-krigen01:58 Venstrevind over Oslo01:49 Minst to drept i nye rakettangrep i Tripoli00:43 Einar Aas selger strandeiendommer med tap00:17 Hotell i Hønefoss ble evakuert etter røykutvikling23:45 Ajax danket ut Juventus etter nok en mesterligabragd23:30 Messi nedsablet Manchester United på Camp Nou23:12 Erdogans parti krever omvalg i Istanbul22:54 Messi senket Manchester United og hindret nytt Solskjær-eventyr med 3-0-seier21:48 Seks omkom da fly styrtet inn i et hus i Chile20:42 Macron lover at Notre-Dame skal gjenreises innen fem år20:27 Erik Solheim ba regjeringen om penger til kjendis-hockey på Nordpolen20:09 30 personer avhørt etter Notre-Dame-brannen19:37 Voldsoffer i Stavanger skal ha kranglet med siktede19:05 KrF: Det haster med å finne en løsning for norske barn av IS-krigere18:46 Astronaut-tvillinger gir NASA gyllen mulighet til å finne ut hvordan romferder påvirker oss18:43 Champions League-mareritt for Vipers, møter Nora Mørk og Györ i semifinalen18:28 Rolig for Røde Kors i påskefjellet17:34 Økt snøskredfare i Nord-Norge
Siste nytt
08:51VerdenIvanka Trump sier hun avviste farens forslag om toppjobb i Verdensbanken08:50NorgeStortingsrepresentant vil at staten skal hjelpe skoler med svake resultater08:35SportAjax fra RBK-tap til Europa-sensasjon på under to år07:26VerdenJordskjelv ryster Taiwan07:16VerdenMinst 14 drept i angrep på buss i Pakistan07:00VerdenNy meningsmåling: Amerikanere ikke klare for å frikjenne Trump06:40VerdenStatlig radiostasjon: 60 omkom i tordenvær i India06:26VerdenEtappe to i valget i India er i gang06:05NorgeBåt grunnstøtte i Vestfold: – Sto ti meter inn på land06:00SportBBC-ekspert om Solskjærs United: – Trenger dyre reservedeler og en full service05:50NorgeDette skjer i dag05:38NorgeDette skjedde i natt05:20SportZuccarello-mål i storslagen hjemmeseier05:18VerdenGuatemalansk presidentkandidat pågrepet i USA i narkosak04:44NorgeNye krav til helsearbeidere innføres04:31VerdenDemokratisk presidentkandidat utsatt for homofiendtlige tilrop03:52Verden340 miljøaktivister pågrepet i London03:46NorgeLuftambulansen mister oftere GPS-signal02:38Verden29 omkomne etter bussulykke på Madeira02:37Norge17-åring til sykehus etter trafikkulykke02:30VerdenNord-Korea hevder de har testet nytt presisjonsvåpen01:40VerdenBrødrene til Sudans ekspresident pågrepet01:22NorgeMann dømt for å ha bidratt til menneskesmugling00:46Verden– Over 50 Boko Haram-krigere drept i Nigeria00:00SportPochettino: – Mine spillere er helter23:43SportTottenham knuste Manchester Citys kvadrupeldrøm i ellevill målfest23:34SportLiverpool ydmyket Porto, enkelt til semifinale23:24VerdenBarr holder pressekonferanse om Mueller-rapporten22:54NorgePolitiet om påskeutfarten: – På grensen til det tragiske22:12NorgeNordmann vant 89 millioner i Vikinglotto21:21NorgeAmundsen: Uaktuelt å hente norske barn fra Syria og Irak til Norge20:56VerdenMinst 28 personer døde i turistbussulykke på Madeira20:39VerdenRouhani ber USA oppheve Iran-sanksjoner etter flomkatastrofe20:20Norge399 bilførere stanset av UP i fartskontroller på Vestlandet19:57VerdenFirmaet som jobbet på Notre-Dame-taket tar ikke brannansvar19:29VerdenEttersøkt Columbine-besatt 18-åring funnet død19:14NorgeMann hardt skadd etter fall i Skjetten18:59SportHorneland feller knallhard Rosenborg-dom18:51NorgeSenterledere spår rekordpåske for harryhandelen18:00NorgeAngrer på tidligere gravferd17:28VerdenNASA-astronaut setter kvinnerekord i rommet17:23SportManchester Uniteds akademisjef Butt siktet for vold16:48VerdenRussisk selskap vil gjøre nattehimmelen tilgjengelig for reklame15:56VerdenPerus ekspresident tok sitt eget liv da politiet kom for å pågripe ham15:51NorgeKø og forsinkelser ut fra hovedstaden – ellers flyter påsketrafikken15:42NorgeTog kjørte på isbil på planovergang i Levanger15:20VerdenDød kunsthistoriker kan bidra til gjenoppbyggingen av Notre-Dame14:55NorgeEn av tre tror at Jesus sto opp fra de døde14:53NorgeNorsk Folkehjelp: Flere leteaksjoner enn normalt i påsken14:39PolitikkTalsmann: – Putin skal selv vurdere om Frode Berg skal benådes14:24NorgeBarnehagelærer valgte å svindle Nav14:23VerdenNotre-Dames biskop stenger katedralen i opptil seks år13:45NorgeRegjeringen varsler strategi for sikring av norske kirker13:28MotorPolitiet advarer mot fyllekjøring med snøscooter13:24VerdenFBI advarer mot bevæpnet kvinne oppslukt av Columbine-massakren12:47NorgePåskeværet: Mot 20 grader i sør – regn i nord12:40VerdenForskere har sett nærmere på noen av Saturns små og merkelige måner12:08SportBrækhus har «storfisker» i hodet, tar utfordringen fra Shields11:50NorgeVålerenga avbrøt juniorkamp etter kniv- og voldstrusler10:52NorgeSnøskred i Tromsø09:52NorgeRuss falt ut av russebil i fart08:56NorgePolitiet ber om ekstrabevilgninger på grunn av Hagen-forsvinningen08:11VerdenKrisehjelp fra Røde Kors er kommet fram til Venezuela08:01VerdenIndonesierne går til valg i omfattende demokratisk øvelse07:53NorgeFørerhunder angripes av løse hunder07:36SportEksperter etter Uniteds mesterligaexit: – Skal være klasseforskjell, og det er det07:12NorgeOslo kommune betaler tilbake egenandel til rusavhengige06:47SportSolskjær etter fem tap på sju kamper: – Vi har en stor jobb foran oss06:00NorgeFrp-topp åpner for å hente norske barn fra Syria og Irak – men uten foreldre05:55VerdenMangel på kvalifiserte fagfolk kan forsinke arbeidet med Notre-Dame05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:30NorgeKronprinsen må trolig operere det andre øret også04:56VerdenVeksten i Kina stabil på 6,4 prosent i første kvartal04:45NorgeLokal brusprodusent tapte søksmål mot Coca-Cola04:29VerdenTerrortrusselnivået senket i New Zealand04:05Verden«Ringeren i Notre-Dame» topper bestselgerlistene etter brann03:37VerdenNicaragua løslater 636 innsatte03:01Verden65 fanger har rømt fra fengsel på populær ferieøy i Det karibiske hav02:49VerdenMinst 150 savnet etter ferjeforlis i Kongo02:35NorgeTo tolvåringer reddet ned fra fjellet02:30VerdenTrump bruker veto for fortsatt militær bistand i Jemen-krigen01:58NorgeVenstrevind over Oslo01:49VerdenMinst to drept i nye rakettangrep i Tripoli00:43PengerEinar Aas selger strandeiendommer med tap00:17NorgeHotell i Hønefoss ble evakuert etter røykutvikling23:45SportAjax danket ut Juventus etter nok en mesterligabragd23:30SportMessi nedsablet Manchester United på Camp Nou23:12VerdenErdogans parti krever omvalg i Istanbul22:54SportMessi senket Manchester United og hindret nytt Solskjær-eventyr med 3-0-seier21:48VerdenSeks omkom da fly styrtet inn i et hus i Chile20:42VerdenMacron lover at Notre-Dame skal gjenreises innen fem år20:27NorgeErik Solheim ba regjeringen om penger til kjendis-hockey på Nordpolen20:09Verden30 personer avhørt etter Notre-Dame-brannen19:37NorgeVoldsoffer i Stavanger skal ha kranglet med siktede19:05NorgeKrF: Det haster med å finne en løsning for norske barn av IS-krigere18:46VerdenAstronaut-tvillinger gir NASA gyllen mulighet til å finne ut hvordan romferder påvirker oss18:43SportChampions League-mareritt for Vipers, møter Nora Mørk og Györ i semifinalen18:28NorgeRolig for Røde Kors i påskefjellet17:34NyheterØkt snøskredfare i Nord-Norge
Populært