Øystein Olsen holder renten uendret

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det ble ingen renteendring denne gang heller. Styringsrenten er dermed uendret på 0,5 prosent. Norges Bank holder fortsatt døren på gløtt for rentekutt det nærmeste året.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Slik vi nå vurderer utsiktene, vil styringsrenten mest sannsynlig bli liggende på dagens nivå den nærmeste tiden, sier sentralbanksjef Øystein Olsen.

Norges Bank gjorde som markedet forventet og holdt styringsrenten uendret på 0,5 prosent.

– Å velge fastrente er litt som å kjøpe en forsikring

Utsikter til lavere prisvekst

Årsaken til dette er at styringsrenter hos Norges handelspartnere har steget siden september, oljeprisen har også økt noe mer enn ventet og kronen har styrket seg mer enn det som var lagt til grunn.

Det er også utsikter til at prisveksten blir noe lavere enn Norges Bank har anslått. I tillegg ser det ut til at aktiviteten i norsk økonomi tar seg noe langsommere opp enn ventet i september.

Les forhåndskommentar: Norges Bank vil holde renten uendret

I forbindelse med rentemøtet ble det kjent at Norges Bank har rådet Finansdepartementet til å stille strengere krav til bankene. Finansdepartementet har økt det motsykliske bufferkravet til 2 prosent. Årsaken til dette er at både Norges Bank og Finansdepartementet ser faresignaler i boligmarkedet. Les saken: Øker kravet til bankenes buffer

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Neppe renteøkning før i 2019

Elisabeth Holvik, sjeføkonom i Sparebank 1, sier til ABC Nyheter at Norges Bank fortsatt holder døren åpen for rentekutt det nærmeste året:

– Norges Bank holder styringsrenten uendret og signaliserer at den vil holde seg på det samme nivået de neste årene. De ser ikke for seg noen renteøkning før i 2018-2019. Samtidig holder de døren åpen for et nytt rentekutt om utviklingen i norsk økonomi igjen blir svakere, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Holvik kan boliglånsrenten komme til å stige selv om Norges Bank holder styringsrenten uendret. Men ifølge Holvik anser ikke Øystein Olsen dette som negativt. Norges Bank har nemlig uttrykt bekymring for husholdningenes gjeld og prisstignignen i markedet.

– At styringsrenten holdes uendret, men boliglånsrentene stiger, vil nok Olsen anse som positivt.

Les også: Hva om det ble negativ rente?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mot full stopp i reallønnsveksten i år

– Mindre å si for boligrenten

Det er også andre faktorer som taler for økte boligrenter til tross for uendret styringsrente:

– Rentene er på vei opp i andre land, og norske banker låner i det internasjonale obligasjonsmarkedet. Dette innebærer at norske banker har økte innlånskostnader, som vil påvirke prisingen av boliglånsrentene, forklarer Holvik.

I utgangspunktet er det meningen at dersom Norges Bank endrer styringsrenten, skal dette påvirke alle renter i Norge, men slik er det ikke lenger.

– Dette innebærer at Norges Bank i dag har mindre å si for boliglånsrenten, men styringsrenten er forsatt viktig for kronekursen, sier Holvik.

Les også: Økonom: – Kan bli lav rente i 100 år

Fornøyd med rentebeslutningen

Carl O. Geving, administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, mener Norges Banks beslutning om å fryse renten er bra for boligmarkedet ettersom de regionale forskjellene er så ekstreme:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når boligmarkedet kan stige 22 prosent i Oslo på samme tid som det faller 3 prosent i Stavanger, skyldes det at markedet drives av fundamentale forhold som boligtilbud, inntektsnivå og markedsrente. En uendret markedsrente over lengre tid vil være er viktig faktor for å stabilisere de ulike markedene gjennom 2017. En stadig økende boligproduksjon i pressområder, og regionale kredittkrav i utlånsforskriften vil understøtte en slik utvikling, sier Geving.

Les forhåndskommentar: – Norges Bank holder styringsrenten uendret