Penger eller kjærlighet?Nettdating: Både menn og kvinner foretrekker partnere med høy inntekt

– Det betyr ikke at man er overfladisk eller grådig, men at man ønsker trygghet og komfort i hverdagen, sier forbrukerøkonom Kristina Picard.

En amerikansk studie viser at menn med høy inntekt fikk ti ganger så mange treff som de med lav. Illustrasjonsfoto:
En amerikansk studie viser at menn med høy inntekt fikk ti ganger så mange treff som de med lav. Illustrasjonsfoto: Foto: COLOURBOX
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nettbaserte datingsider som Match.com og Sukker omtales ofte som kjøttmarkeder, og det er kanskje ikke så rart.

Datingmarkedet er ifølge Marina Ashdade, professor i økonomi ved University of British Columbia og forfatter av boken «Dollars and Sex», en egen markedsplass.

– Dating-markedet har ikke en egen valuta, så de er avhengige av andre mekanismer for fungere. Det er et slags byttehandel-system - mye avhenger av hva du kan tilby. Dette kan være alder og et godt utseende, men det kan også være inntekt, sier hun til nyhetsbyrået Reuters.

Høy inntekt gir flere treff

Når man registrer seg på datingsider, må man ofte oppgi informasjon som alder, kjønn, utdannelse og ikke minst inntektsnivå.

Flere studier har undersøkt utvelgelses-mekanismene til datingtjenestene. En studie som nylig ble publisert i The Journal of Economic Behavior & Organization, viste at profilene til menn med høy inntekt fikk ti ganger så mange besøk som profilene til de med lavest inntekt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En annen studie, der den kjente økonomen Dan Ariely var medforfatter, viser de samme tendensene.

– Både menn og kvinner foretrekker potensielle partnere med høy inntekt. Denne tendensen er mer tydelig hos kvinner, sier forfatterne av studien til Reuters.

Innlegg: Er du og partneren økonomisk likestilte?

– God økonomi gir færre bekymringer

Kristina Picard, forbrukerøkonom i Storebrand, er ikke overrasket over at både menn og kvinner foretrekker partner med høy inntekt fremfor lav isolert sett.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det betyr ikke at man er overfladisk eller grådig, men at man ønsker trygghet og komfort i hverdagen. God økonomi gir muligheter og færre bekymringer. Men selvsagt bør det være andre faktorer som teller mer hos en partner, sier hun til ABC Nyheter.

– Det er noe som heter at det er dyrt å være fattig. Et klassisk eksempel på dette er studenten som aldri har nok penger på konto til å kjøpe månedskort til bussen og ender opp med dyre enkeltbilletter, eller sniker og får en saftig bot, legger hun til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Picard påpeker at med en høyere inntekt er det lettere å ha god og ryddig økonomi.

– Du kan lettere spare opp en buffer og ta kloke økonomiske valg – fordi du har råd til det. Når det er sagt, så er det selvsagt ikke slik at alle med god inntekt har en ordnet økonomi. Overforbruk og manglende kontroll ser vi i alle inntektsgrupper.

Les også: Boligsalg og samlivsbrudd: – Ofte har ingen av partene råd til å eie boligen

Forbrukerøkonom Kristina Picard i Storebrand. Foto: Bo Mathisen
Forbrukerøkonom Kristina Picard i Storebrand. Foto: Bo Mathisen

Inntekt betyr ikke orden på økonomien

At man har høy inntekt betyr nemlig ikke nødvendigvis at man er flink med penger, mange med høy inntekt lever også over evne.

– Penger er ikke på langt nær like viktig som forbruksvaner, sier Robert Braglia, som jobber som finansrådgiver i New York, til Reuters.

Dette er Picard helt enig i:

– Å flytte sammen med en partner som ikke har kontroll på økonomien, kan bli en stor belastning, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Picard anbefaler alle som er på vei inn i et seriøst forhold, å bli vant til å snakke åpent om økonomi.

– Legg alle kortene på bordet så tidlig som mulig. Alt fra gammel gjeld til deling av fellesutgifter bør diskuteres før noen flytter sammen. Og skriv samboerkontrakt! Dette er spesielt viktig hvis en av partene som går inn i forholdet, drar med seg mye gjeld og økonomisk rot.

Les også:

De rike i Norge blir rikere

1.100 flere helt ledige hos Nav

Topplelighet på Frogner solgt 5,7 millioner under takst

Huseiernes Landsforbund ønsker rentetak for forbrukslån